Logo image
Logo image

Valmista herkullinen punajuurisalaatti

2 minuuttia
Punajuuret voidaan valmistaa monella muullakin tavalla, kuten paahdettuna, keitoissa ja soseeksi. Kun opettelet valmistamaan tämän herkullisen punajuurisalaatin, saat värikkään ja ravitsevan aterian.
Valmista herkullinen punajuurisalaatti
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Punajuuret ovat vihanneksia, joilla on syötävä juurimukula. Juurimukulalla on hyvin tunnusomainen maku ja väri. Punajuurisalaatti on herkullinen tapa nauttia tästä vihanneksesta.

Tässä artikkelissa annamme reseptin, jonka avulla voit nauttia punajuurten omaleimaisesta mausta ja mahtavista terveyshyödyistä.

Punajuurten ravintoaineet ja hyödyt

Etsitkö syitä syödä punajuuria? Katso, mitä uskomattomia ravinto-ominaisuuksia niillä on.

 • Punajuuret ovat vähäkalorisia. Makeudestaan huolimatta ne sisältävät vain 43 kilokaloria yhtä annosta kohti.
 • Niissä ei ole rasvaa tai kolesterolia, joten ne eivät ole haitaksi sydämen ja verisuonten terveydelle. Tästä syystä punajuuret ovat ihanteellista ruokaa mm. dieetin aikana.
 • Punajuuret sisältävät betaiini-nimistä aminohappoa, joka auttaa suojaamaan mahalaukun ja paksusuolen syövältä.
 • Punajuurissa on paljon ravintokuitua. Tämä on erinomainen asia suoliston terveyden kannalta.
 • Ne sisältävät mangaania. Se vahvistaa luustoa, verisuonia, lihaksia ja immuunijärjestelmää. Se säätelee myös veressä olevan glukoosin määrää.
 • Punajuurissa on myös kaliumia, joka auttaa osaltaan rakentamaan lihasmassaa ja optimoimaan sydämen sähköistä toimintaa.
 • Ne sisältävät C-vitamiinia, folaattia ja magnesiumia. Nämä ravintoaineet hyödyttävät RNA:ta ja DNA:ta sekä auttavat ehkäisemään anemiaa.

Kaikista näistä tekijöistä johtuen punajuuret ovat ruokaa, jolla on loistava antioksidanttinen arvo. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan punajuuria syövät ihmiset saavat hyvin runsaasti ravintoaineita.

Punajuurisalaatin yksi hyödyistä on se, että se saattaa alentaa todennäköisyyttä sairastua syöpään ja sydäntauteihin. Lisäksi se auttaa suojaamaan silmiä ja lievittää luontaisesti tulehdusta.

Some figure

Punajuurten ostaminen

Jotta ostamasi punajuuret olisivat varmasti tuoreita ja sisältäisivät kaikki mainitut ravintoaineet, niillä on oltava seuraavat ominaisuudet:

 • Mukulan on oltava koskettaessa napakka. Jos se on pehmeä, punajuuri ei ole tuore tai sitä ei ole säilötty oikein.
 • Punajuuren pinnan on hyvä olla hieman kiiltävä. Älä osta niitä, jos ne ovat hyvin läpikuultamattomia; se on merkki huonosta säilytyksestä.
 • Valitse kaikkein voimakkaimman värinen punajuuri, jolla on vaaleanvihreät lehdet. Punajuuren väri on sitä vaaleampi, mitä enemmän aikaa sen nostamisesta on kulunut.

Omena-appelsiini-punajuurisalaatti

Tähän ihanaan reseptiin tulee ainesosia, jotka punajuuren kanssa muodostavat hyvin harmonisen makujen yhdistelmän. Tämä punajuurisalaatti on sekä makea että kirpeä, ja se sopii hyvin illanistujaisiin, joulupöytään jne.

Näistä aineksista riittää noin kahdeksalle vieraalle:

Ainekset

Some figure

Punajuurisalaatin valmistus

 1. Keitä punajuuria vedessä kuorineen noin 40 minuuttia sokerin ja mausteneilikan kanssa.
 2. Kun punajuuret ovat kypsyneet, poista ne liedeltä ja kuori.
 3. Pilko punajuuret pieniksi palasiksi. Säästä keitinvesi.
 4. Pilko salaatti pieneksi ja huuhtele erittäin hyvin. Kuivaa kunnolla.
 5. Kuori appelsiinit ja poista siemenet. Jaa appelsiini osiin ja leikkaa palaset puoliksi.
 6. Kuori ja paloittele nauris pieniksi kuutioiksi.
 7. Kuori ja paloittele omenat samaan tapaan. Omenapalaset tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, sillä ne mustuvat.
 8. Valmista kastike oliiviöljystä, etikasta, suolasta ja pippurista.
 9. Laita kaikki ainekset yhteen ja kaada päälle kastiketta sekä muutama ruokalusikallinen keitinvettä.

Punajuuret voidaan valmistaa monella muullakin tavalla, kuten paahdettuna, keitoissa ja soseeksi. Kun opettelet valmistamaan tämän herkullisen punajuurisalaatin, saat värikkään ja ravitsevan aterian punajuuresta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
 • Domínguez, R., Cuenca, E., Maté-Muñoz, J. L., García-Fernández, P., Serra-Paya, N., Estevan, M. C. L., … Garnacho-Castaño, M. V. (2017). Effects of beetroot juice supplementation on cardiorespiratory endurance in athletes. A systematic review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9010043
 • Hobbs, D. A., Kaffa, N., George, T. W., Methven, L., & Lovegrove, J. A. (2012). Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000190
 • Wylie, L. J., Kelly, J., Bailey, S. J., Blackwell, J. R., Skiba, P. F., Winyard, P. G., … Jones, A. M. (2013). Beetroot juice and exercise: pharmacodynamic and dose-response relationships. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00372.2013

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.