Logo image
Logo image

En pidä joulusta! Mitä minun pitäisi tehdä?

3 minuuttia
Voit jättää taaksesi kulutushengen ja sen sijaan tarttua tilaisuuteen nauttia rakkaittesi seurasta ilman että sinun täytyy juhlia mitään. 
En pidä joulusta! Mitä minun pitäisi tehdä?
Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2019

Joulun aikaan kaikki kaupat koristellaan joulukuusilla, -valoilla ja -pukeilla… ja sinä jäisit paljon mieluummin kotiin kuukaudeksi. Kaikki miettivät missä, kuinka ja kenen kanssa he viettävät lomansa, mutta sinä itse et pidä joulusta. Älä huoli… maailmassa on muitakin kaltaisiasi ihmisiä.

Joulu ja sen perinteet: jokaisen joulukuun mullistus

Joululaulut, synnyinmaisemat, koristellut kuuset, joulutortut… Monille ihmisille se on onnellisuuden aikaa, perheen kanssa yhdessäoloa ja onnentoivotuksia. Toisille ihmisille se on rasite, ihmisten jälleennäkemisen ilon sijaan tuo se vain ongelmia ja riitoja.

Vaikuttaa siltä, että meidän kaikkien pitäisi olla onnellisia ja täynnä jouluhenkeä. Muuten olemme ilonpilaajia, tylsiä tai negatiivisia. Sen toteaminen, että “en pidä joulusta” on kuin sanoisi, että on toiselta planeetalta.

Ihmiset eivät ymmärrä sinua. He saattavat ajatella, että olet outo tai sinulla on jokin ongelma, jota olet raahannut mukanasi lapsuudestasi lähtien, jolloin tajusit, että joulupukki ei ole todellinen tai et saanut haluamaasi lahjaa.

Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asian kanssa. On kyse siitä, ettet koe omaksesi juhlaa itsessään tai olet jopa joitakin niitä perinteitä vastaan, joita ihmisillä on aina joulukuussa.

Olemattoman rahan tuhlaamista sellaisten ihmisten lahjoihin, joita nähdään vain kerran vuodessa, tai hiki hatussa juhlaillallisen valmistamista perheenjäsenille, joita ei voi sietää. Tämä voidaan nähdä tekopyhyytenä tai realismin puutteena.

Juhlaa vai kulutusta?

Alkoholi, lahjat, jännitys, ruuhkaisat ostoskeskukset: kaikki on yhtä kaaosta joulua edeltävänä aikana.

Miksi? Sellaisen juhlan vuoksi, jolla ei monelle ihmiselle ole enää mitään uskonnollista merkitystä, vaan se on vain hillitöntä kulutusta ja julkaisuja sosiaalisessa mediassa siitä, kuinka onnellisia ollaan niin ja niin monen meitä ympäröivän ihmisen kanssa.

Kaikkeen tähän pitäisi vielä lisätä, että lisäpainetta onnellisuuden saavuttamiseksi eivät tuo ainoastaan perheenjäsenet, vaan myös mainokset.

Kaikki hymyilevät mainoksissa, nauttivat yhdessä valtavan illallisen tai tilaavat lahjoja, joihin heillä ei ole varaa.

Jos et pidä joulusta, älä pode siitä huonoa omaatuntoa. Erilaisuus aiheuttaa usein väärinymmärryksiä. Aivan kuten et halua muiden tuomitsevan sinua, yritä olla tuomitsematta muita.

Samaan aikaan muista, että monet ihmiset seuraavat perinteitä olematta edes joulun ajan ylimpiä ystäviä. Olet rohkea ihminen, kun sanot olevasi sitä vastaan!

Vinkit joulusta selviämiseen

Sen lisäksi että tuntuu oudolta olla haluamatta juhlia joulua (sama kuin sanoisit, ettet pidä kesästä tai et syö lihaa), täytyy sinun myös kohdata tilanne ja välttää ällistyneenä olemista.

1. Ajattele joulun olevan kuin mikä tahansa päivä

Some figure

Jotkut ihmiset päättävät jäädä kotiin ja syödä illallista aivan kuin minä tahansa tavallisena päivänä katsoen televisiota tai lukien kirjaa. Mutta tämän tehdäkseen täytyy tietysti asua yksin tai hyväksyä se, että perheesi viettää joulua jossakin muualla.

Jos et ole lähipiirissäsi ainoa, joka ei pidä juhlasta, voitte syödä illallista yhdessä aivan niin kuin se olisi arkipäiväinen tapaaminen. Ei kynttilöitä, joulutorttuja tai kalkkunaa.

2. Mene lomalle

Ehkä paras tapa päästä pois juhlinnan keskeltä on lähteä pois kotoa noiden päivien ajaksi. Lentoliput ovat usein halvempia esimerkiksi juuri 24. joulukuuta.

Mene maahan, jossa ei vietetä joulua, kuten Marokkoon, Turkkiin, Vietnamiin, Thaimaahan tai Dubaihin.

Ehkä perheestäsi erossa oleminen on “paino”, joka putoaa harteiltasi ja voit tarttua tilaisuuteen yöpyä hotellissa tuona yönä aivan kuin se olisi mikä tahansa muu päivä.

3. Älä suunnittele mitään

Some figure

Jos et pidä joulusta, ei sinun tarvitse osallistua illallisen suunnitteluun tai lahjojen ostamiseen. Anna muiden huolehtia niistä. Voit vain ilmestyä paikalle ja nauttia ruoasta.

Mieti, että jollekulle perheessäsi voi olla tarpeeksi erityistä jo se, että olet paikalla.

Sinun ei tarvitse käyttää kahta päivää kokkaamiseen tai kodin siivoamiseen, äitisi kuuntelemiseen kun hän puhuu erimielisyyksistään isoäitisi kanssa tai siitä, että hänen pitää ostaa lahja serkullesi.

Älä osallistu mihinkään juhlaan liittyvään, mutta pidä yllä parasta ilmettäsi päivän aikana. 

4. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

Ehkä et pidä joulusta, koska jokainen vuosi on samanlainen kuin edellinen. Näet samoja ihmisiä, syöt samaa ruokaa tai puhut samoista asioista.

Oletko miettinyt järjestäväsi erilaisen juhlan ystäviesi kanssa? Se voi olla missä tahansa, mutta ilman perheen painetta tai seurattavia perinteitä.

5. Etsi joulun tarkoitus

Some figure

Lyhyesti sanottuna, juhlan pitäisi liittyä uskontoon eikä kulutukseen tai onnellisena olemisen teeskentelyyn.

On ehkä parempi mennä sairaalaan auttamaan sairaita ihmisiä, kirkkoon rukoilemaan tai auttamaan muita vähäosaisempia.

Ehkä se, mistä et joulussa pidä, ovat “tyhjät” tai  määritetyt perinteet. Nyt voit tehdä mitä tahansa haluatkin viettääksesi mahtavaa aikaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.