Logo image
Logo image

Silmien pupillit - 7 outoa faktaa

3 minuuttia
Silmien pupillit - 7 outoa faktaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Silmät ovat ikkuna ihmisen sieluun ja ne avaavat katsojan eteen kokonaisen universumin tunteita ja ajatuksia. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä silmäsi – varsinkin silmien pupillit –  voivat sinusta ja sinulle kertoa?

Tässä artikkelissa kutsumme sinut tutustumaan tarkemmin omiin silmiisi ja etenkin pupilleihin, ja siihen mitä silmien pupillit muille viestivät.

Kuten tiedät, pupilli on vastuussa valon määrän säätelystä silmässä. Pupilli määrittää, kuinka paljon valoa pääsee silmän sisälle. Tämän lisäksi on pupillilla monia kiehtovia tehtäviä ja ominaisuuksia.

Silmien pupillit – 7 mielenkiintoista faktaa

1. Optografia

Optografia on termi, joka on jäänyt vähäiselle käytölle ja on nykyään lähes tuntematon käsite. 1800-luvulla optografia oli kuitenkin tunnettu termi, joka viittaa fysiologi Friedrich Wilhelm Kuhnen vuonna 1881 kehittämään tutkimukseen.

Optografiaa käytettiin murhattujen henkilöiden pupillien tutkimiseen, sillä ajateltiin, että murhaajan kuva painautuu valokuvan lailla uhrin pupilleihin. Aiheesta suoritettiin monia eri kokeita ja uhrien pupilleja tutkittiin mikroskoopein, kun yritettiin määrittää, voisiko teoria pitää paikkansa.

Viiltäjä-Jackin uhrien pupilleja analysoitiin optografisin menetelmin, mutta ikävä kyllä asiasta ei saatu selkeitä tuloksia. Nykyään optografia niputetaan samaan joukkoon paranormaalien tieteiden kanssa.

2. Silmien pupillit ja tunteet

Some figure

 

Vahvat tuntemukset, kuten ilo, into ja seksuaalinen halukkuus laajentavat pupilleja huomattavasti. Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta teorian vahvistava tutkimus suoritettiin Kalifornian yliopistossa jo vuonna 1977.

Tutkimuksen koehenkilöinä oli 150 ihmistä ja kokeessa heille annettiin luettavaksi eroottista materiaalia. Tutkijat tarkkailivat lukijan pupillien reaktiota materiaalin lukemiseen ja jokaisen koehenkilön silmien pupillit laajenivat lukiessa.

3. Monimutkaisten ongelmien ratkominen

Some figure

 

Kun löydämme itsemme tilanteesta, joka vaatii päättelykykyä ja keskittymistä, pupillit laajenevat. Jos tehtävään liittyy näiden lisäksi stressiä tai ahdistusta, on pupillien reaktio vieläkin voimakkaampi. Kovaa aivotyötä tehdessä rasitus kasvaa, mikäli ihminen on paineen alaisena ja tunnekokemukset sekoittuvat hetkeen.

4. Inho näkyy pupilleissa

Some figure

 

Inho on täysin luonnollinen ja vaistonvarainen reaktio. Ihmiset kokevat välitöntä inhoa monta asiaa kohti: pahat hajut, kuollut tai mätänevä aines ja epämiellyttävät ärsykkeet, kuten väkivallan todistaminen.

Näillä kokemuksilla on vaikutuksensa myös pupilleihin, sillä inhon tunteet laajentavat pupilleja. Oletko koskaan huomannut tätä ilmiötä? Tunteellinen vaikutus yhdessä luonnollisen fysiologisen inhoreaktion kanssa laajentaa pupilleja huomattavasti.

5. Kipu

Some figure

 

Oletkin ehkä jo arvannut, että ihmisen silmien pupillit laajenevat, kun hän tuntee kipua. Autonominen hermosto reagoi kipuun ja herättää meissä “pakene tai taistele” -reaktion. Yksi aivan ensimmäisistä kehon reaktioista kipua kokiessa on pupillien laajeneminen.

Tiedätkö mistä tämä johtuu? Kun pakene tai taistele -vaisto kytkeytyy päälle, aivot tarvitsevat käyttöönsä kaikki mahdolliset aistiärsykkeet ja tiedon. Kaikkien aistien on siis toimittava täysillä ja näkökyvyn on oltava parhaimmillaan, jotta silmät voivat havaita mahdollisen vaaran ympäristössä. Mielenkiintoista, eikö totta?

6. Pupillit ja ympäristön kemikaalit

Some figure

 

Silmät ja pupillit ovat erityisen herkkiä kemikaaleille ympäristössä. Jos heräät yhtenä aamuna ja huomaat pupillien olevan jatkuvasti laajentuneet, on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi.

Laajentuneet pupillit voivat olla merkki aivojen häiriöstä tai muista tekijöistä, kuten:

  • Myrkyistä ja muista kemikaaleista, joille olet allerginen. Esimerkiksi johanneksenleipäpuun kaarna voi aiheuttaa tämän reaktion.
  • Kloroformi, lentopetrolija tietyt huumausaineet, kuten opiaatit voivat aiheuttaa pupillien laajenemista.

7. Neurologinen sairaus

Some figure

 

Tämä on tärkeää pitää mielessä: jos olet saanut kovan iskun päähäsi ja läheinen huomaa, että pupillisi ovat laajentuneet, on tärkeää hakeutua lääkäriin välittömästi. Saatat kärsiä sisäisestä verenvuodosta tai jostain muusta akuutista neurologisesta ongelmasta, joka vaatii pikaista hoitoa.

Joskus laajentuneet pupillit ovat merkki kasvaimesta tai halvauksesta. Tässä tapauksessa vaikutus voi olla pysyvä: pupillit ovat jatkuvasti laajentuneet, eivätkä reagoi valoon tai hämärään.

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, silmien pupillit eivät ole pelkästään heijastus tunteista, vaan ne voivat välittää myös tärkeää tietoa terveydentilastamme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lanska, D. J. (2013). Optograms and Criminology. Science, News Reporting, and Fanciful Novels. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63273-9.00004-6
  • Kinner, V. L., Kuchinke, L., Dierolf, A. M., Merz, C. J., Otto, T., & Wolf, O. T. (2017). What our eyes tell us about feelings: Tracking pupillary responses during emotion regulation processes. Psychophysiology. https://doi.org/10.1111/psyp.12816
  • Goldinger, S. D., & Papesh, M. H. (2012). Pupil Dilation Reflects the Creation and Retrieval of Memories. Current Directions in Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0963721412436811

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.