6 nerokasta sitrushedelmien kuorien käyttötapaa

Sekä sitruunan että appelsiinin kuorta voi käyttää kodin puhdistamiseen luonnollisella tavalla. Ne saavat kodin tuoksumaan ihanan raikkaalle ja makealle.
6 nerokasta sitrushedelmien kuorien käyttötapaa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Lentääkö appelsiinin- ja sitruunankuori heti roskiin tai kompostiastiaan? Seuraavalla kerralla sinun kannattaa pitää tämän artikkelin vinkit mielessäsi, sillä esimerkiksi sitruunankuori on mainio uusiokäytössä.

Appelsiinin- ja sitruunankuori on täynnä eteerisiä öljyjä, antioksidantteja ja vitamiineja, jotka ovat hyväksi terveydelle ja kätevä tapa siivota koti luonnollisesti. Kuorta voi käyttää niin kenkien raikastamiseen, keittiön desinfiointiin kuin hauskojen ja kauniiden jääpalojen luomiseen. Artikkelin luettuasi haluat varmasti kokeilla näitä vinkkejä!

1. Sitruunankuori siistii ruostumattoman teräksen

Sitruunankuorta voi käyttää kodin siivoamisessa. Jos haluat säihkyvät keittiötasot, hanat ja kattilat, voit usein käyttää monia kymmeniä euroja oikeanlaisten puhdistustuotteiden ostamiseen. Kemikaaleja täynnä olevat tuotteet ovat usein tehokkaita, mutta ne ovat myös myrkyllisiä ja iholle joutuessaan kuivattavat ja voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Lapsiperheissä ja allergikkojen kotitalouksissa on erityisen tärkeää välttää raskaita kemikaaleja, jotka voivat rasittaa silmiä, hengitysteitä ja ihoa.

Oletko koskaan kokeillut siivoamista pelkkää sitruunaa käyttäen? Kun olet käyttänyt sitruunan sisällön, älä heitä kuoria pois, vaan säästä ne. Kuoren avulla voit kiillottaa teräksiset astiat ja välineet. 

2. Sitruunan makuiset jääpalat

Tämä on loistava idea kesän valmistujaisiin ja grillijuhliin. Kauniit ja maukkaat jääpalat teet lisäämällä palan sitruunan tai appelsiinin kuorta jääpala-astiaan.

Jääpalat tuovat raikkaan maun mehuihin ja veteen, sekä koktaileihin. Seuraa näitä ohjeita ja jääpalat onnistuvat joka kerta!

 • Siisti sitruunankuori irrottamalla hedelmälihan rippeet.
 • Leikkaa kuori pieniin paloihin. Voit määrittää itse sopivan koon ja muodon. Kokeile vaikka raastaa kuoresta korkkiruuvin muotoinen pala kuorimaveitsellä.
 • Aseta palat jääpala-astiaan ja peitä vedellä.

3. Kaikkeen sopiva siivousaine

Olet jo kuullut sitruunan kuoren käyttämisestä kodin siivouksessa. Sitruuna karkoittaa pahan ja tunkkaisen hajun ja desinfioi pintoja sitruunahappojen avulla.

sitruunankuori siivousaineena

Alta löydät ohjeet tehokkaan ja turvallisen siivousaineen valmistamiseen.

Tarvitset:

 • Puhdas lasiastia
 • Yhden sitruunan ja yhden appelsiinin kuori
 • 200 ml etikkaa
 • 2 rkl ruokasoodaa, 20 g

Valmistus:

 • Siisti kuoret ja leikkaa ne paloihin. Lisää ne lasiastiaan.
 • Kaada etikka ja ruokasooda astiaan, sekoita huolellisesti.
 • Peitä ja anna seoksen valmistua 10 päivää ennen käyttöä auringonvalolta suojatussa paikassa.
 • Kaada neste suihkepulloon. Voit käyttää nestettä hajujen poistamiseen ja pintojen siivoamiseen: pöydät, lattia, hyllyt, ovet ja keittiötasot puhdistuvat tällä nesteellä hetkessä.

4. Appelsiininkuorta haiseville kengille

Tämä kikka on tehokas ja yksinkertainen. Kengät alkavat usein haista pitkällisen käytön jälkeen, tämä on täysin luonnollista. Haju ei aina johdu haisevista ja hikoilevista jaloista, vaan materiaalista, josta kengät valmistetaan. Kengät eivät tuuletu samalla tavalla kuin vaatteet, sillä niiden rakenne on raskaampi.

appelsiini poistaa pahan hajun
Välttääksesi tunkkaisen hajun kengissä, voit asettaa puolikkaan appelsiininkuoren kumpaankin kenkään. Kuori imee itseensä pahaa hajua ja raikastaa kengät. Muista vaihtaa kuori joka toinen päivä, tai se alkaa myös haista.

5. Yskänlääke sitrushedelmän kuoresta

Oletko koskaan kokeillut teejuoman valmistamista sitruunasta ja hunajasta flunssaa hoitaaksesi? Tämä on suosittu juoma, sillä se on helppo valmistaa ja se lievittää kurkkukipua, tukkoista oloa ja flunssaa.

Sitrushedelmät varastoivat suuren osan tärkeistä ravintoaineistaan kuoreen, joten kuorta kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista, etenkin jos kärsit yskästä tai kipeästä kurkusta.

Ainekset

 • 1/2 sitruunankuori
 • 1/2 appelsiininkuori
 • 200 ml vettä
 • 1 rkl hunajaa

Valmistus

 • Aloita kiehauttamalla vesi. Lisää puhdistetut kuoret kiehuvaan veteen. Muista käyttää luomuhedelmiä ja pese kuoret huolellisesti ennen käyttöä.
 • Anna seoksen kiehua 20-25 minuuttia. Poista liedeltä ja anna uuttua vielä 5 minuuttia ennen nauttimista.
 • Lisää sitten ruokalusikallinen hunajaa.
 • Juo teeuute hitaasti. Tulet yllättymään, miten hyvältä olosi tuntuu juoman nauttimisen jälkeen.

Suositeltua lukemista: Hunajaveden mahtavat hyödyt

6. Jäädytettyä sitruunaa herkutteluun

sitruunankuori

Jäädytettyä sitruunaa voi käyttää moneen eri tarkoitukseen: se lisää raikkaan ja kirpeän potkun jälkiruokiin ja salaatteihin. Samalla saat kaiken irti sitruunankuoren sisältämistä ravintoaineista.

Tarvitset:

 • Kahden sitruunan kuoren

Miten se valmistetaan?

 • Tämä on helppoa. Raasta kuoret ja käytä sitruunoiden mehu johonkin muuhun tarkoitukseen.
 • Laita raastettu kuori ilmatiiviiseen astiaan tai muovipussiin ja säilö pakastimessa.

Voit napata hyppysellisen raastettua kuorta salaattiin, jogurttiin tai hedelmäsalaatin sekaan. Raastettu sitruunankuori on terveellistä ja herkullista. Sitä voi lisätä myös juomiin. Kokeile jo tänään!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.