Logo image
Logo image

Väsynyt ja heikko olo aamuisin? Ei enää!

4 minuuttia
Aamuväsymystä voi ilmetä monesta eri syystä, mutta jos oireilu on jatkuvaa, on tärkeä löytää väsymyksen syy ja mahdolliset hoitokeinot. Hoitamattomana väsymys voi johtaa vakavampiin sairauksiin.
Väsynyt ja heikko olo aamuisin? Ei enää!
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Harva meistä herää jokaiseen aamuun täynnä energiaa. Aamulla voi olla väsynyt ja olo tuntuu heiveröiseltä. Tunne väistyy yleensä muutaman minuutin kuluttua heräämisestä, kun elimistö lähtee käyntiin. Kova aamuväsymys puolestaan voi johtua kovasta fyysisestä tai psyykkisestä rasituksesta, stressistä, tylsyydestä, huonosta ruokavaliosta, unen vähyydestä tai monista muista eri asioista, jotka nakertavat energiavarastoja.

Jos olosi on aamuisin jatkuvasti väsynyt ja sängystä nouseminen on silkkaa tuskaa, kannattaa pysähtyä miettimään, miten tilannetta voi korjata. Jos väsymyksen antaa myllätä rauhassa, se voi pahimmillaan johtaa muihin vaikeuksiin ja sairauksiin, jopa masennukseen. Tässä artikkelissa tutustumme niihin keinoihin, joiden avulla voit tuntea olosi vähemmän väsyneeksi aamuisin luonnollisten keinojen ja terveellisten elämäntapojen avulla.

Väsynyt ja heikko olo talttuu näillä vinkeillä

Väsynyt ja heikko olo aamuisin voi johtua huonoista ruokailutottumuksista tai muista elämäntapaan liittyvistä seikoista, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi. Nämä vinkit auttavat sinua tunnistamaan sellaiset asiat, joissa on parantamisen varaa ja jättämään pois huonot tavat, jotka voivat vaikuttaa unen laatuun ja määrään.

 • Nuku tarpeeksi joka yö. Asiantuntijat suosittelevat vähintään kahdeksan tunnin yöunia ilman keskeytyksiä. Mene nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja varmista, että saat tarpeeksi hyvälaatuista unta. Unen aikana keho korjaantuu ja lataa akut seuraavaa päivää varten.
 • Syö terveellisesti ja monipuolisesti.
 • Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä.
 • Liiku säännöllisesti, vähintään puoli tuntia päivässä. Pyöräile, kävele, juokse, ui tai tanssi ja muista myös lihaskuntoharjoitukset. Terve keho nukkuu paremmin ja heräät virkeänä.
 • Tauota työpäivää. Muista taukojen tärkeys kiireenkin keskellä, sillä jatkuva kiire ei pääse laukeamaan ja nostaa kehon stressitason taivaisiin. Jos stressaat koko päivän, on vaikeampi nukahtaa illalla ja nukkua hyvin.
 • Vältä alkoholia, huumaavia aineita ja energiajuomia.
 • Jos oireet jatkuvat pitkään, on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. Kerro lääkärille oireistasi ja varmista, ettet kärsi anemiasta, diabeteksesta, korkeasta verensokerista tai muista vaivoista, jotka voivat vaikuttaa väsymyksen taustalla.
 • Vältä vehnäjauhoja ja sokeria. Jauhot ja sokeri tekevät hallaa keskushermostolle ja voivat johtaa jopa masennuksen ja vakavan väsymyksen kehittymiseen. Vaihda vaalea leipä ruisleipään tai täysjyvään ja jätä pois ylimääräinen sokeri mm. makeutettujen juomien ja jogurttien muodossa.

Kokeile näitä ruokia väsymyksen taltuttamiseen

Some figure

Ruokavaliolla on valtava vaikutus fyysiseen kuntoomme ja mielentilaamme. Jos syöt huonosti, tuntuu se kaikkialla kehossa. Tietyt ruuat sisältävät hyviä vitamiineja ja mineraaleja, jotka pitävät kehon energisenä ja karkottavat väsymyksen ja heikon olon. Ruokavaliomuutoksilla voit huomata suuren eron entiseen, joten panosta laaturuokaan.

 • Ennen aamiaista. Suosittelemme sitrushedelmän tai papaijan syömistä noin tuntia ennen aamiaista. Juo vaikka lasi greippimehua, käy sitten suihkussa ja hoida muut aamurutiinit ja nauti aamupala ennen töihin lähtöä. Nämä hedelmät antavat sinulle runsaasti energiaa ja ovat täynnä ravintoaineita, jotka nostavat kehon vireystilaa.
 • Aamupala. On tärkeää nauttia monipuolinen ja tasapainottava aamupala. Älä koskaan jätä aamiaista väliin. Syö etenkin täysjyvää tai kaurapuuroa, sillä ne pitävät vatsan kylläisenä pitkään. Heitä puuron sekaan tuoreita marjoja tai pähkinöitä ekstraenergiaa antamaan.
 • Lounas. Lisää perinteiseen lounasateriaan tuore vihannesmehu. Valikoi kaksi tai kolme eri vihannesta, jotka voit mehustaa tai soseuttaa juomaksi. Suosittelemme etenkin porkkanan ja tomaatin syömistä joka päivä, sillä niistä saat paljon ravintoaineita, jotka virkistävät kehoa ja mieltä. Lounaaksi suosittelemme kanasalaattia, ravitsevaa keittoa tai muuta kevyttä ateriaa.
 • Iltapäivän välipala. Kaikki eivät välttämättä tarvitse välipalaa, mutta jos tunnet olosi nälkäiseksi, syö pieni välipala ennen illallista. Syö tuoretta hedelmää, esimerkiksi hedelmäsalaatti, tai pari kourallista pähkinöitä.
 • Illallinen. Nauti illallisen lisukkeena salaatti, kasviksista valmistettu keitto ja tummaa riisiä.

Ruokareseptit, joista saat potkua päivään

Lisää seuraavat reseptit osaksi ruokavaliotasi, jos koet, että syöt jo entuudestaan terveellisesti, etkä tarvitse suuria ruokavaliomuutoksia. Kokeile näitä reseptejä energian lisäämiseksi päivääsi.

Banaani- ja pellavansiemensmoothie

Some figure

Voit nauttia tämän smoothien mihin aikaan tahansa aamusta tai aamupäivästä, ja voit jopa korvata sillä aamiaisen, jos niin tahdot.

Ainekset:

 • 1 kypsä banaani viipaloituna
 • hieman ruskeaa sokeria tai hunajaa (jos kaipaat makeutusta)
 • ¼ teelusikallinen pellavansiementä
 • ½ teelusikallinen mehiläisen siitepölyä
 • 2 desiä mantelimaitoa

Mitä seuraavaksi?

Kaada kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seos on tasainen. Nauti heti.

Luonnollinen energiajuoma sitruksesta

Yksi hyvä keino aamuväsymyksen taltuttamiseen on nauttia energisoiva juoma, joka herättää kehon ja pitää sinut aktiivisena loppupäivän ajan. Markettien energiajuomat ovat täynnä sokeria ja lisäaineita, eikä niitä suositella nautittavaksi suuria määriä. Kokeile siis tätä luonnollista energiajuomaa, joka sisältää pelkästään luonnollisia ja turvallisia aineita.

Ainekset:

 • 1 tuore sitruuna
 • 2 appelsiinia
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Mitä seuraavaksi?

Purista sitruunan ja appelsiinien mehu lasiin. Sekoita joukkoon hunaja ja nauti joka aamu ennen varsinaista aamiaista. Tyhjään mahaan juotuna sitrushedelmillä on paljon vahvempi vaikutus.

Pinaatti- ja vesikrassismoothie

Some figure

Pinaatti on tunnetusti yksi energisoivimmista ruoka-aineista, sillä se sisältää paljon rautaa ja muita mineraaleja. Kippari-Kalle ei turhaan pistellyt pinaattia poskeensa voimiensa kasvattamiseksi, sillä pinaatti sopii väsymyksen poistamiseen ja kehon toimintojen aktivoimiseen.

Ainekset:

 • 500 grammaa tuoretta pinaattia
 • 500 grammaa vesikrassia

Mitä seuraavaksi?

Pese pinaatti ja vesikrassi hyvin, poista ylimääräinen vesi pyöräyttämällä salaattilingossa. Sekoita ainekset hyvin tehosekoittimessa tai sauvasekoitinta käyttämällä. Nauti lasillinen juomaa aamuisin ennen aamupalaa ja säilytä loppuosa juomasta jääkaapissa seuraavaa päivää varten.

Huomaat pian, miten positiivinen vaikutus näillä juomilla on energiatasoosi. Jos aamuväsymys jatkuu vakavana viikkotolkulla ja ilmenee muiden oireiden yhteydessä, on syytä lähteä lääkärin vastaanotolle. Pitkään jatkuva väsymys on yleensä oire jostakin muusta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.