Logo image
Logo image

Papaijan 5 yllättävää hyötyä – tiesitkö näitä?

2 minuuttia
Tässä artikkelissa tutustumme papaijan 5 yllättävään terveyshyötyyn. Sen jälkeen haluat varmasti ottaa papaijan osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!
Papaijan 5 yllättävää hyötyä – tiesitkö näitä?
Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2019

Papaija on trooppinen hedelmä, joka kasvaa puussa. Se on alunperin lähtöisin Keski-Amerikasta. Papaijapuu on korkea; se voi kasvaa jopa 10-metriseksi. Siinä ei ole oksia, ja sen lehdet sijaitsevat yleensä vain rungon yläosassa. Itse hedelmä on keltainen tai vihreä ulkopuolelta, ja oranssi sisäpuolelta. Papaijan sisällä olevat kiiltävän mustat siemenet erottuvat hyvin hedelmälihasta. Papaijan hyödyt terveydelle ovat melko uskomattomat!

Some figure
  • Papaija on vähäkalorinen ja sisältää paljon erilaisia antioksidantteja.
  • Siinä on A-, B3- ja C-vitamiineja, sekä kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia.
  • Yksi sen loistavista ainesosista on papaiini-entsyymi, josta johtuu suurin osa papaijan lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Katso myös: Lievitä turvotusta ja ilmavaivoja aloe veralla ja papaijalla

Papaijan hyödyt

Seuraavaksi katsomme papaijan viittä mahtavaa hyötyä terveydelle.

1. Parantaa ruoansulatusta

Some figure

Papaija tunnetaan ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan. Se edistää tehokkaasti erityisesti eläinproteiinin, kuten liha-, kala- ja kananmunaruokien sulamista. Se hoitaa myös ruoansulatusjärjestelmän haavoja, ummetusta ja ilmavaivoja. Nämä ominaisuudet johtuvat pääosin papaiinista, entsyymistä, jota on vain tässä hedelmässä.

Hedelmät eivät kuitenkaan sula hyvin aterian yhteydessä syötyinä, mistä syystä papaijaakin on parempi nauttia vasta ruoan jälkeen. Se on esimerkiksi täydellinen jälkiruoka.

2. Ikääntymisen merkkien hidastaminen

Some figure

Tämä eksoottinen hedelmä on tehokas antioksidantti, sillä se sisältää A- ja E-vitamiineja, seleeniä sekä karoteenia. Kaikki nämä ainesosat auttavat ehkäisemään haitallisia vaikutuksia, jotka johtavat ennenaikaiseen vanhenemiseen.

  • Jos haluat ehkäistä ryppyjä ja saada nuorekkaat, säteilevät kasvot, voit käyttää papaijaa paikallisesti kasvonaamiossa.
  • Se tehoaa parhaiten kun hedelmä on kypsä ja sen annetaan vaikuttaa iholla vähintään 20 minuuttia.

3. Tappaa suolistoloisia

Some figure

Papaijassa on myös sellaista entsyymiä, joka tappaa loisia eli suolistomatoja. Nämä loiset muuttavat bakteerikantaa, suolistoa ja terveyttä yleisesti.

  • Papaijan siemenet voidaan nesteyttää hedelmän kanssa ja nauttia tavallisen smoothien tavoin. Siemenet voidaan myös kuivata, jauhaa ja sekoittaa hunajan kanssa.
  • Jos siemeniä on liikaa, ne voivat aiheuttaa kitkerän tai pippurisen maun. Suosittelemme aloittamaan pienellä määrällä siemeniä myös ruoansulatusongelmien välttämiseksi.

4. Papaija ehkäisee silmäsairauksia

Some figure

Papaijan säännöllisellä syömisellä on yllättävän positiivinen vaikutus myös silmien terveyteen. Tämä johtuu sen monista eri antioksidanteista, kuten luteiinista ja zeaksantiinista, sekä beetakaroteenista ja beetakryptoksantiinista. Nämä ovat A-vitamiinin esiasteita.

Näiden ainesosien ansiosta papaija ehkäisee silmäsairauksia, kuten kaihia, glaukoomaa tai silmänpohjan ikärappeumaa. Lisäksi papaijan säännöllinen syöminen auttaa suojaamaan näköä auringon ultraviolettisäteiden haitoilta.

Lue myös: Älä heitä papaijan siemeniä pois!

5. Papaijapuun lehdet lisäävät verihiutaleiden määrää

Some figure

Myös papaijapuun lehdillä on terveydelle hyviä ominaisuuksia. Papaijanlehtiuutteen nauttiminen voi todistetusti nostaa verihiutaleiden määrää veressä. Tämä voi hyödyttää niitä ihmisiä, joilla verihiutaleiden eli trombosyyttien määrä on alhainen tai jotka ovat sairastaneet denguekuumeen. Verihiutaleilla on keskeinen tehtävä veren hyytymisessä (esimerkiksi verenvuodon pysäyttämisessä).

Lisäksi papaijan lehdet on yhdistetty valtimonkovettumataudin hoitoon ja sydänkohtauksien ehkäisyyn.

Normaalisti trombosyyttejä on veressä vähintään 150 000 kappaletta kuutiomillimetriä kohden. Määrän nostamiseksi voidaan nauttia papaijanlehtismoothieta tai syödä kapseleita lisäravinteena.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Ahmad N., Fazal H., Fazal L., Dengue fever treatment with carica papaya leaves extracts. Asian Pac J Trop Biomed, 2011.
  • Pandey S., Cabot PJ., Shaw PN., Hewavitharana AK., Anti inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. J Immunotoxicol, 2016. 13: 590-602.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.