6 oiretta suolistomadoista

Jotkut näistä oireista voivat johtua myös muista ongelmista. Jos niitä ilmenee samanaikaisesti useampi kuin kaksi, on hyvä mennä lääkäriin varmistamaan, ettei kyse ole suolistomadoista.
6 oiretta suolistomadoista
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Suolistomadot voivat järkyttää ja jopa pelottaa monia ihmisiä. Niistä ei kuitenkaan pitäisi olla häpeissään. Muista, että suolistomadot ovat hyvin tavallinen vaiva, eikä niitä esiinny vain kehitysmaissa. Jatka lukemista ja tunnista oireet suolistomadoista!

Kysy lääkäriltäsi ja noudata saamiasi ohjeita terveytesi parantamiseksi nopeasti. Tässä joitakin oireita, jotka voivat olla merkkinä suolistossa elävistä loisista.

Mitä suolistomadot ovat?

Suolistomadot eli loiset ovat organismeja, jotka elävät toisen organismin sisällä. Niiden selviytyminen riippuu siis isäntäelimistön ravitsemuksesta ja terveydestä.

Suolistoloiset voivat päästä elimistöön useilla eri tavoilla. Yleisin tartuntatapa on ruoan mukana. Toukat voivat helposti olla naamioituneena raa’assa kanassa tai sianlihassa. Niitä voi joutua elimistöön myös saastuneen veden tai kypsentämättömien hedelmien ja vihannesten välityksellä.

Lisäksi loiset voivat tarttua helposti myös eläimistä (jopa kotieläimistä, kuten kissoista, koirista ja linnuista).

Suolistomatoja on useita erilaisia, ja ne tunnetaan eri tieteellisillä ja arkikielisillä nimillä. Ne ovat erikokoisia ja -muotoisia ja lisäksi oireet suolistomadoista vaihtelevat. Tässä muutamia esimerkkejä oireilusta!

Oireet suolistomadoista

Ripuli

oireet suolistomadoista; ripuli

Ripuli on useiden sairauksien yleinen oire, ei vain suolistoloisten. Sitä voi siis ilmetä monien syiden seurauksia, aina pilaantuneen ruoan syömisestä sydän- tai hengitystietulehduksiin. Ripuli on hyvin tavallinen oire yksisoluisten suolistoloisten kohdalla.

  • Tällaisia loisia kutsutaan joskus madoiksi, vaikka niitä ei voi havaita paljaalla silmällä.
  • Isojen (2 cm ja yli) matojen kohdalla ripulia ilmenee vain silloin, kun niitä on suolistossa hyvin paljon.
  • Tässä tapauksessa potilas voi havaita matoja ulosteessa.

Vatsakipu

Monet potilaat voivat sekoittaa tämän kivun kramppeihin, sillä suolistomatoihin liittyvä vatsakipu on ajoittaista ja melko voimakasta.

Jotkut naiset jättävät tämän suolistoloisiin liittyvän oireen huomiotta, sillä se muistuttaa vahvasti kuukautiskipuja.

  • Matojen aiheuttama kipu vaikuttaa ylävartalon alaosassa, lähempänä haaroja kuin mahalaukkua.
  • Tämä oire on merkki suolistomadoista, jotka käyttävät ravintonaan suoraan suolen seinämää, mikä ärsyttää hermopäätteitä ja aiheuttaa kovaa kipua.

Hidas kasvu

oireet suolistomadoista; ummetus

Tämä oire on yksi yleisimmistä lapsilla ja nuorilla. Kuten jo kerroimme, loiset elävät hyödyntäen isäntäelimistön ravintoaineita, tässä tapauksessa ihmisen. Suolistomadot kuluttavat paljon kasvulle välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Loisista kärsivät lapset ovat tavallisesti lyhyempiä ja laihempia kuin useimmat samanikäiset. He saattavat olla myös voimattomia.

Jos lapsi nukkuu paljon ja on väsynyt herättyään, ongelmana voivat olla madot. Jos näin on, vie lapsi lääkäriin hoidon aloittamiseksi.

Uupumus

Uupumus on mahdollinen aliravitsemuksen oire, pikemminkin kuin itse matojen. Kun madot syövät enemmän ravintoaineita kuin tartunnan saanut ihmiselimistö saa hyödynnettyä, henkilö voi tuntea itsensä heikoksi ja uneliaaksi.

Jos huomaat muutoksia energiatasoissasi, tarkkaile muita mahdollisia oireita.

Kuiva yskä

oireet suolistomadoista; yskä

On olemassa useita erityyppisiä matoja, jotka asuvat ihmisen suolistossa suurimman osan elämänkiertoaan. Mutta ensimmäisessä vaiheessaan, toukkana, ne voivat kehittyä myös muissa kehonosissa.

  • Jotkut loiset kulkeutuvat keuhkoihin ja ruokatorveen niiden kehityksen varhaisessa vaiheessa. Tämä voi aiheuttaa herkkien kudosten tulehtumista.
  • Kuiva yskä, joka ei helpotu flunssa- tai kurkkukipulääkkeillä, voi olla merkki loisista.
  • Tämä oire voi olla melko ärsyttävä ja jopa kivulias.

Muutokset ruokahalussa

Suolistomadot ilmenevät suolessa omituisena massana. Vaikka ihminen ei tunne niiden olemassaoloa fyysisesti, elimistö vastaanottaa jatkuvia hermoärsykkeitä suolistosta. Nämä ärsykkeet viestittävät aivoille suoliston olevan täysi, mutta aivot eivät luonnollisestikaan pysty tunnistamaan, onko kyseessä prosessoitu ruoka vai madot.

Näin ollen saatat kärsiä äkillisestä muutoksesta ruokahalussa. Saatat syödä yhä vähemmän ja tulla kylläiseksi normaalia pienemmästä ruokamäärästä.

On myös olemassa sellaisia matoja, jotka käyttävät liian paljon elimistön ravintoaineita. Tämä aiheuttaa ihmisellä ravintoainepuutoksia. Tässä tapauksessa henkilö saattaa tuntea olevansa nälkäinen paljon useammin ja syödä enemmän.

Sinun on oltava hyvin tarkkaavainen näiden oireiden ilmetessä. On epätodennäköistä, että vain yksi niistä suoraan viittaisi suolistossa eläviin loisiin. Mutta jos huomaat itselläsi enemmän kuin kaksi oiretta samaan aikaan, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X
  • Agirrezabala, J., Iñigo, P., Miren, A., Iciar, A., Armendáriz, M., Barrondo, S., … Valverde, E. (2009). Parasitosis intestinales. Información Farmacoterapéutica de La Comarca.
  • Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
  • Haque Rashidul. Human Intestinal Parasites. Scientist and Head of Parasitology Laboratory. J Health Popul Nutr. 2007 Dec; 25(4): 387–391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
  • Miguel, E., & Kremer, M. (2004). Worms: Identifying impacts on education and health in the presence of treatment externalities. Econometrica. https://doi.org/10.1111/j.1468-0262.2004.00481.x
  • Morhouse, C. H. (1952). Intestinal Worms. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4794.1152-a
  • Tabares, L. F., & González, L. (2008). Prevalencia de parasitosis intestinales en niños menores de 12 años, hábitos higiénicos, características de las viviendas y presencia de bacterias en el agua en una vereda de Sabaneta, Antioquia, Colombia. Iatreia.
  • Webster, P., & Kapel, C. M. O. (2005). Intestinal establishment and reproduction of adult Trichinella spp. in single and mixed species infections in foxes (Vulpes vulpes). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2005.03.030

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.