Muutokset unirytmissä voivat kertoa rappeuttavista sairauksista

Tutkimukset ovat osoittaneet, että muutokset unessa tai unirytmissä voivat olla merkki tiettyjen rappeuttavien sairauksien kehittymisestä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että muutokset unessa tai unirytmissä voivat olla merkki rappeuttavista sairauksista, etenkin koskien unen REM-vaihetta.

Tällä kertaa haluammekin kertoa siitä, kuinka unirytmi voi antaa tietoa ihmisen hyvinvoinnista – jatka lukemista, jotta osaisit paremmin arvioida omaa terveyttäsi uneen liittyen!

Mitä tarkoitetaan unirytmin häiriintymisellä?

unissakävely

Unen häiriöt ja uneen liittyvät ongelmat eivät ole pulma vain sellaisilla henkilöillä joilla on hermostoa rappeuttavia sairauksia, kuten Parkinsonin tautia, dementiaa tai Alzheimerin tautia.

Nämä häiriöt muuttavat unirytmiä ja ne voivat vaikuttaa ihmisen henkiseen, psyykkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn.

Yleisimmät unihäiriöt ovat seuraavat:

 • uniapnea (tauot hengityksessä)
 • vuoteen kastelu (tämä on etenkin lapsia koskeva ongelma)
 • unettomuus (huono, vähäinen tai levoton uni)
 • levottomat jalat -oireyhtymä (raajat liikkuvat jatkuvasti yön aikana)
 • unihalvaus (henkilö herää REM-vaiheessa silloin kun aivot ovat aktiiviset mutta keho ei ole, silmiä lukuun ottamatta)
 • painajaiset (henkilön äkillinen herääminen pelokkaana)
 • unissakävely (kävely tai muiden aktiviteettien harrastaminen silloin, kun ihminen nukkuu)
 • narkolepsia (nukahtaminen mihin aikaan tahansa tai missä tahansa ilman varoitusmerkkiä)

On myös olemassa muita vähemmän tavallisia unen häiriöitä, kuten seuraavat:

 • idiopaattinen hypersomnia (tavallisen unirytmin muuttuminen ja tarve nukkua neljä tuntia lisää päivän aikana)
 • toistuva hypersomnia (jopa 20 tunnin ajan nukkuminen useiden päivien ajan)
 • idiopaattinen unettomuus (hermostollinen häiriö koskien valveilla olon ja unen rytmiä, joka aiheuttaa ongelmia herättäessä tai unta säädeltäessä)

Lue aiheesta lisää: 7 syytä miksi juoda lasillinen hunajamaitoa ennen nukkumaanmenoa

Unen REM-vaihe ja hermostoa rappeuttavat sairaudet

nukkuu suu auki

Erään tutkimuksen mukaan (joka toteutettiin Neurology Service of the Hospital Clinic -laitoksessa Barcelonassa) ihmisen käytös unen REM-vaiheen aikana saattaa selittää tai antaa varoituksen tietyistä sairauksista, kuten koskee Parkinsonin tautia ja vanhuuteen liittyvää dementiaa.

Ne ihmiset, joilla on sellaisia painajaisia että heitä kohtaan hyökätään tai heitä kohdellaan huonosti, ja jotka potkivat tai itkevät REM-vaiheen aikana, saattavat kärsiä hermosta rappeuttavista sairauksista tulevaisuudessa, sillä heidän aivoissaan ei ole riittävästi dopamiinia.

Potilaat voivat tällöin käydä uniklinikalla, jotta voidaan toteuttaa tietyt diagnostiikkatestit sen analysoimiseksi, mikä unihäiriö on kyseessä. Sitten voidaan tunnistaa, mitä tämä saattaa merkitä henkilön tulevaisuutta ajatellen.

Tällainen analyysi tehdään potilaalle päivätoimenpiteenä klinikalla tai sairaalassa. Lääkärit tutkivat ihmisen käytöstä REM-vaihessa koskien todennäköisyyttä siitä, että rappeuttava sairaus kehittyy.

Unen häiriöt voivat olla merkki siitä, että on tarpeen torjua narkolepsiaa, halvausta tai uneliaisuutta. Ne voivat myös antaa tietoa hengitysteiden ongelmista, kuten uniapneasta ja kuorsaamisesta.

Unirytmi ja hermostolliset sairaudet

muutokset unirytmissä

Sen lisäksi, että mainitsemamme espanjalainen sairaala hoitaa uneen liittyviä hengitysteiden ongelmia, se tarjoaa lääkitystä sekä tutkii suhdetta epilepsian ja unihäiriöiden välillä.

Neurologi Maria Gudinin mukaan on vaikeaa erottaa epileptinen jakso ongelmasta, joka koskee henkilön uneksintaa.

Hänen kollegansa Mercedes Muñoz toteaa, että Parkinsonin tauti (joka on toisiksi tavallisin hermostoa rappeuttava sairaus), on tavallisempaa niillä henkilöillä, joilla on unettomuutta, kuten myös ahdistuneisuutta ja masennusta.

 • Hypersomniaa on 80 %:lla Parkinsonin taudista kärsivillä ihmisillä.
 • Unenaikaista käytöstä koskevia häiriöitä, jotka ilmenevät REM-vaiheen aikana, ilmenee 40 %:lla näistä ihmisistä.
 • Levottomat jalat -oireyhtymää on puolestaan 20 %:lla potilaista.

Tämä tarkoittaa sitä, että useat uniongelmat ovat tavallisia niillä potilailla, joilla on hermostoa rappeuttavia sairauksia, ja tämä voi vaikuttaa heidän elämänlaatuunsa.

Unta koskevien tottumusten ymmärtäminen

Ihmisen unitottumukset voivat olla ensivaiheen merkki sairaudesta, joten on tärkeää tutkia niitä hoidon näkökulmasta.

Lääkäri Estefania Segura on verrannut unihäiriöitä mielenterveyden sairauksien kehittymiseen, kuten esimerkiksi skitsofrenian, masennuksen, ahdistuneisuuden ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Nämä sairaudet ovat yhteydessä uniongelmiin. Sama liittyy yleiseen ahdistuneisuuteen ja post-traumaattisen stressin oireyhtymään.

Erään artikkelin mukaan lisäys ihmisten eliniänodotteessa tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa tulee olemaan suurempi määrä dementiaa sairastavia, ja tämä koskee etenkin Alzheimerin tautia.

Ikääntyminen, Alzheimerin tauti ja unihäiriöt ovat voimakkaasti yhteydessä toisiinsa. Kun ne yhdistetään perinnölliseen taipumukseen ja ulkoisiin tekijöihin, ne voivat vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun merkittävästi.

Monelle potilaalle häiriintyminen unessa johtaa sairaalahoitoon. Näissä tapauksissa muutokset unirytmissä ovat paljon vakavampi asia kuin sellaisia henkilöitä koskien, joilla ei ole mitään asiaan liittyvää sairautta.

Unihäiriöiden tunnusmerkit niillä henkilöillä, joilla on Alzheimerin tauti, ovat seuraavat:

 • lisääntynyt liikehdintä nukkumisen aikana
 • hitaiden aaltojen unen ja REM-toiminnan vähentyminen
 • uneliaisuus päivän aikana

Niiden neuronien kokema vahinko, jotka pitävät ihmisen unessa, on suurin syy siihen että näitä uniongelmia tulee.

Hypotalamus ja sisäinen kellosi ovat vastuussa siitä, että nukut ja heräät, mutta näillä ihmisillä kyseiset tekijät eivät kuitenkaan ole sopusoinnussa.

UUTISIA VERKOSSA