Endometrioosin pääoireet

Endometrioosin pääoireet

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Endometrioosi on tila, jota esiintyy vain naisilla, koska tämä on häiriö kohdun sisäosan kudoksessa. Se tunnetaan myös endometriumina, joka kasvaa ulos paikaltaan, yleensä tuottaen voimakkaita kipuja. Tässä artikkelissa tutustumme endometrioosin pääoireisiin.

Millaisia oireita endometrioosi aiheuttaa?

Tärkein endometrioosin aiheuttama oire on kova lantiokipu, samanlainen jota koetaan kuukautisten aikana, mutta useimmissa tapauksissa kipu on paljon intensiivisempää, pahentuen joka päivä. Tähän kipuun liittyy myös kramppeja, mikä tekee tästä sairaudesta melko monimutkaisen tehden tietyt tehtävät mahdottomiksi, kun tulehdus on meneillään.

On myös muita oireita, jotka liittyvät tähän tilaan ja joita monet naiset kokevat tähän terveysongelmaan liittyen. On erittäin tärkeää, että tiedät nämä, jotta tunnistat ne, jos olet tässä tilanteessa:

  • Kivuliaat kuukautisetOn erittäin tärkeää pitää mielessä, että tämä on äärimmäisen kova lantiokipu, johon voi liittyä vatsa- ja lannekipua. Nämä krampit myös kestävät pidempään kuin normaalisti.
    naisellla vatsakipua
  • Voimakas kipu seksin aikana: On todella yleistä naisille, joilla on endometrioosi, että he kärsivät kovista kivuista yhdynnän aikana tai sen jälkeen.
  • Voimakas kipu wc-käyntien yhteydessä: Kaikilla naisilla ei ole tätä oiretta, mutta niillä joilla on, väittävät tuntevansa intensiivistä kipua käydessään wc:ssä.
vatsakipua wc-käynnin aikana
  • Voimakas vuotoOn melko todennäköistä, että suurin osa naisista, jotka sairastavat endometrioosia, vuotavat erittäin voimakkaasti kuukautisten aikana.
  • Hedelmättömyys: Naisen on mahdotonta tulla raskaaksi, kun hänellä on endometrioosi.

On olemassa myös muita oireita, jotka sinun pitäisi pitää mielessäsi, kuten väsymys, ripuli, ummetus ja pahoinvointi. Nämä epämukavuudet esiintyvät erityisesti kuukautisten aikana.

nainen voi pahoin

Kuinka endometrioosin voi diagnosoida?

Aikaisemmin mainitut oireet eivät esiinny kaikissa tapauksissa ja on erittäin epätodennäköistä, että sinulla olisi ne kaikki samaan aikaan. Kipu, jota jotkut naiset kärsivät tämän sairauden vuoksi ei myöskään ole täysin luotettava oire. Joillakin naisilla, joilla on lievä endometrioosi, voivat kärsiä paljon kovempaa ja heikommaksi tekevää kipua kuin toiset naiset, koska heillä on herkempi ja vakavampi terveydentila.

Joten paras asia, mitä voit tehdä, jos sinulla on joitakin näistä oireista, on konsultoida välittömästi luotettavaa lääkäriä asiaankuuluvien testien tekemiseksi, jotta voidaan tutkia, kärsitkö todella endometrioosista vai jostakin muusta, paljon arkaluonteisemmasta tilasta. Mikä diagnoosi onkaan, aikainen diagnoosi voi auttaa hoitamaan tilaa ehkäisten suuremmat komplikaatiot.

Ja lopuksi, älä unohda seurata lääkärisi hoitosuosituksia. Tämä on ainoa keino voittaa mikä tahansa terveysongelma, vaikka se näyttäisi sinusta kuinka monimutkaiselta tai vaikealta tahansa. Muista, että sinun ei pidä koskaan itselääkitä itseäsi tai ottaa lääkkeitä, jotka toimivat naapurillasi tai parhaalla ystävälläsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diagnóstico y tratamiento de endometriosis. (2011). Ginecologia y Obstetricia de Mexico79(11), 697–710. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00377-0
  • Restrepo, G. adolfo (2010). Endometriosis, endometrioma e infertilidad. Rev. Fac. Med 18, 197–209.
  • González, A.. (2010). Endometriosis (clínica, diagnóstico y tratamiento). Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica 317–322.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.