Logo image
Logo image

Hoida kroonista väsymystä 5 yrtin avulla

3 minuuttia
Krooniseen väsymykseen ei edelleenkään ole parantavaa hoitoa, mutta voitte lääkärisi kanssa yhdessä pyrkiä oireidesi vähentämiseen. Myös terveelliset elintavat kuten liikunta, hyvä unirytmi ja stressaavien tilanteiden välttäminen auttavat saamaan elämästäsi parempaa ja rentouttamaan sinua.
Hoida kroonista väsymystä 5 yrtin avulla
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko jatkuvasti väsynyt? Onko sinulla vaikeuksia nukkua öisin ja keskittyä päivisin? Varo, sillä kyseessä voi olla krooninen väsymysoireyhtymä!

Stressaava ja kiireinen elämä voi vaikuttaa vakavalla tavalla terveyteen ja hyvinvointiin. Stressi on psyykkistä uupumusta, joka on seurausta epänormaalin suuresta kuormituksesta. Tämä laukaisee oireita, jotka vaikuttavat terveyteen ja koko elämään.

Krooninen väsymysoireyhtymä on pitkäkestoinen häiriö, johon liittyy lihaskipua, väsymystä ja univaikeuksia. Oireet eivät parane, vaikka nukkuisi miten paljon. Yhdessä nämä oireet häiritsevät arkea ja estävät elämästä normaalia, tervettä elämää. Ne saavat jopa helpot ja rutiininomaiset tehtävät tuntumaan valtavan suurelta ponnistukselta. Vaiva voi johtaa myös muihin sairauksiin, sillä riittämätön uni heikentää immuunijärjestelmää.

Monet tiedeyhteisöt pitävät kroonista väsymystä kansanterveydellisenä ongelmana, sillä se on yksi suuri syy sydän- ja verisuoniongelmiin, munuaisvaivoihin ja psyykkisiin ongelmiin.

Sen diagnosoiminen on haastavaa, sillä väsymykseen voi olla monia mahdollisia syitä. Lääkäri kysyy potilaalta, millainen on tämän sairaushistoria, työ- ja perhe-elämä, kuinka usein oireita ilmenee ja kuinka ne vaikuttavat elämään. Suljettuaan pois muiden sairauksien mahdollisuuden testeillä, kuten anemian ja tiettyjen infektioiden, lääkäri ehdottaa hoitomahdollisuuksia.

Kuten aina, luonnolla on tarjota runsaasti hoitovaihtoehtoja, eikä krooninen väsymysoireyhtymä ole poikkeus. Jatka lukemista ja katso, kuinka voit hyödyntää yrttejä kroonisen väsymyksen hoidossa.

1. Siperian ginseng

Some figure

Siperian ginseng eli venäjänjuuri voi auttaa energiatason palauttamisessa. Sitä pidetään tehokkaana apuna fyysisen suorituskyvyn, lihasvoiman ja kestävyyden parantamisessa. Kiinassa ja Venäjällä se on hyvin suosittu yrtti.

Olet saattanut nähdä sitä lempienergiajuomiesi ainesosaluettelossa, mikä on vain lisätodiste sen kyvyistä antaa lisää energiaa ja puhtia, samalla kun se vahvistaa immuunijärjestelmää.

Suosittelemme lukemaan: Tee omat luonnolliset energiajuomat

2. Mäkikuisma

Some figure

Krooniseen väsymykseen liittyy usein myös unettomuutta ja masentuneisuutta, jotka tulee ottaa huomioon vaivan hoitamiseksi kunnolla. Mäkikuismaa suositellaan näihin nimenomaisiin oireisiin.

Mäkikuisma on yrtti, jolla on keltaiset kukat ja masennusta lievittäviä ominaisuuksia. Se sopii ahdistukseen, ADD:hen ja muihin tämän kaltaisiin häiriöihin, kuten myös lihaskipuun.

3. Palsamiköynnös

Palsamiköynnös on keskushermostoa stimuloiva kasvi, joka vaikuttaa positiivisesti stressiä vastaan, johtaen mielen selkeytymiseen ja refleksien nopeutumiseen. Esimerkiksi Venäjällä, Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa sitä käytetään osana perinteistä lääketiedettä stressin hoidossa.

Se on hyväksi munuaisille ja masennuksessa. Se auttaa parantamaan suorituskykyä arjen askareissa yleisesti ottaen. Lisäksi se sisältää antioksidantteja, mistä syystä se on ihanteellinen maksan ja immuunijärjestelmän kannalta.

4. Neidonhiuspuu

Some figure

Keskittymis- ja muistiongelmat ovat melko yleisiä kroonisesta väsymyksestä kärsivillä ihmisillä. Neidonhiuspuu on luonnollinen ja tehokas tapa palauttaa psyykkiset kyvyt.

Tämä kiinalaisessa lääketieteessä yleisesti käytetty yrtti auttaa lisäämään aivojen verenkiertoa. Se auttaa palauttamaan hermoyhteyksiä sekä ehkäisemään muistin heikkenemistä ja aivojen ikääntymisen myötä tulevia ongelmia. Tästä syystä Alzheimerin tautia, dementiaa ja Parkinsonin tautia sairastavat ihmiset käyttävät usein neidonhiuspuuta muiden hoitojen ohessa.

Haluatko tietää lisää? Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

5. Lakritsi

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on lakritsi. Se on kasvi, jota käytetään Euroopassa ja trooppisessa Aasiassa mm. makeisten valmistukseen. Koska se maistuu hyvältä, sitä on helppo nauttia joko tabletteina tai teen muodossa.

Se sopii loistavasti hoitamaan “adrenaliiniväsymystä”, joka johtuu liian suuresta stressihormonien tuotannosta. Se on mielialan kohottaja, hyväksi masennuksessa ja ahdistuksessa.

Some figure

Krooniseen väsymykseen ei edelleenkään ole parantavaa hoitoa, mutta sinä ja lääkärisi voitte yhdessä pyrkiä oireidesi vähentämiseen. Myös terveelliset elintavat kuten liikunta, hyvä unirytmi ja stressaavien tilanteiden välttäminen auttavat saamaan elämästäsi parempaa ja rentouttamaan sinua.

Ihanteellista olisi, että hoito koostuisi myös muiden ihmisten antamasta tuesta ja itsehoidosta. Korjaa huonot elämäntapasi ja vaali sellaista elämäntyyliä, joka on enemmän harmoniassa itsesi ja ympäristösi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barbado Hernández, F. J., et al. “El síndrome de fatiga crónica y su diagnóstico en Medicina Interna.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 5. Arán Ediciones, SL, 2006.
  • Sandín, Bonifacio. “El síndrome de fatiga crónica: Características psicológicas y terapia cognitivo-conductual.” Revista de Psicopatología y Psicología clínica 10.1 (2005): 85-94.
  • Solà, Joaquim Fernández. “Síndrome de fatiga crónica y su relación con la fibromialgia.” Revista española de reumatología: Órgano Oficial de la Sociedad Española de Reumatología 31.10 (2004): 535.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.