Logo image
Logo image

6 ihosyövän merkkiä, joita ei tule ohittaa

3 minuuttia
Varhainen diagnoosi on tärkeää mitä tulee ihosyövän hoitoon ja selättämiseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuudesta tärkeästä ihosyövän merkistä, joiden varalta tulee pitää silmät auki.
6 ihosyövän merkkiä, joita ei tule ohittaa
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ihosyöpäpotilaiden määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmenien aikana. Ihosyöpää ilmenee etenkin yli 50-vuotiailla, mutta sitä löytyy myös nuoremmilla yksilöillä. Tänään tarkastelemme kuutta ihosyövän merkkiä, joista kaikkien on syytä olla tietoinen.

Ihosyövän suurin vaaratekijä on altistuminen auringon UV-säteilylle, mikä johtaa ihokudoksen terveiden ja hyvälaatuisten solujen pahanlaatuisiin muutoksiin. Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista, naisia hieman enemmän kuin miehiä. Okasolusyövät ovat toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä, ja niitä löydetään Suomessa vuosittain noin 1 700. Kolmas yleinen ihosyöpä on melanooma, ja se on ihosyövän muodoista vaarallisin, mutta myös harvinaisin.

Ihosyöpä on yleinen syöpä, jonka aiheuttama kuolleisuus on kuitenkin laskussa nykyisten hoitomuotojen ansiosta. Hoidot ovat kehittyneet huomattavasti ja aikainen diagnoosi johtaa usein positiiviseen lopputulokseen.

On tärkeää tunnistaa ihosyövän varhaiset merkit ajoissa, sillä näin syöpä ei pääse kehittymään melanoomaksi, joka on syövän muodoista vaikein hoitaa. Älä sivuuta näitä merkkejä:

1. Uusien luomien ilmestyminen

 

Some figure

Uusia luomia kannattaa tarkkailla tiukasti, etenkin jos ne ovat muodoltaan epäsymmetrisiä tai tai huomattavan suuria.

Usein uusiin luomiin kiinnittää helposti huomionsa, sillä muutos iholla on selkeästi huomattavissa. Mikäli luomessa ilmenee montaa eri väriä ruskeasta ja mustasta punoittavaan, tai luomi vuotaa ja kutisee, tai sen muoto on rosoinen, tulee sitä näyttää lääkärille.

2. Muutokset vanhoissa luomissa

Tätä ihosyövän merkkiä ei tule missään nimessä sivuuttaa. Muutokset jo olemassa olevissa luomissa voi olla vaikeampi huomata, sillä tuttuun luomeen ei välttämättä kiinnitä paljoakaan huomiota.

On tärkeää tarkistaa tutut luomet silloin tällöin mahdollisten muutosten varalta. Pidä silmällä seuraavia muutoksia:

  • Epäsymmetrisyys: Jos kuvittelet halkaisevasi luomen kahtia, vastaavatko kaksi luomen puolta toisiaan vai ovat ne huomattavan epäsymmetrisiä?
  • Luomen rajat: Luomen rajat ovat epäsäännölliset tai rosoiset.
  • Luomen väri: Luomessa ilmenee huomattava värimuutos. Luomi voi muuttua tummemmaksi, kehittää erilaisia värejä tai muuttua värittömäksi. Saatat myös huomata harmaita, pinkkejä tai punaisia sävyjä.
  • Luomen läpimitta: Melanoomat ovat usein kooltaan suurempia, yli 6 mm. Etenkin suuria luomia tulee tarkkailla muutosten varalta, sillä niissä esiintyy pieniä luomia enemmän ihosyöpää.
  • Luomen korkeus: Luomen pinta on koholla ja sen muoto on epäsäännöllinen.

Suositeltua lukemista: Kaikki mitä sinun tulee tietää luomista

3. Ihon haavat tai ihottuma, joka ei parane

Some figure

 

Terveet ihosolut edesauttavat ihon uloimman kerroksen korjautumista vaurioitumisen jälkeen: naarmut ja ihottuma sekä pienet vammat paranevat itsestään lyhyellä aikavälillä terveiden ihosolujen ansiosta.

Kun ihosolut muuttuvat pahanlaatuisiksi, ihon paranemiskyky kärsii: pienetkään haavat eivät tunnu paranevan ja joissain tapauksissa ne tulehtuvat.

Jos huomaat ihollasi haavoja tai naarmuja, jotka eivät ota parantuakseen, voi kyseessä olla ihosyövän merkki.

4. Leviävät laikut

Iholla voi ilmetä pisteitä ja laikkuja monista eri syistä, sillä ihoon vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Se miten laikut kehittyvät iholla voivat kuitenkin kieliä siitä, ovatko ne haitallisia vai eivät.

Jos luomen lähistöllä ilmenee ihomuutoksia, kuten laikkuja tai pisteitä, on tärkeää käydä näyttämässä ihoa lääkärille. Ihomuutokset voivat johtua haitallisista muutoksista ihosoluissa.

Lue seuraavaksi: Ehkäise ihosyöpä ja tunnista sen oireet

5. Punoitus ja turvotus

Some figure

 

Pahanlaatuiset solut voivat laukaista ihossa tulehdusreaktion, joka saattaa ilmetä luomen läheisyydessä ja muilla ihoalueilla.

Usein punoitusta ja turvotusta ilmenee luomen ympäristössä ja se muistuttaa oireiltaan muita tavallisia iho-oireita, kuten ihottumaa tai allergista reaktiota. Allergisen reaktion tai ihoärsytyksen aiheuttama punoitus ja turvotus laskevat kuitenkin itsestään muutamassa päivässä, kun taas syövän aiheuttama ärsytys ei heikkene ja se voi pahentua.

6. Ihon herkkyys ja kipu

Monet muut vaivat voivat johtaa muutoksiin ihon herkkyydessä, mutta myös ihosyöpä voi johtaa ihon arkuuteen. Jos kärsit yllättäen kovasta kutinasta, kosketusarkuudesta ja ihon ärtymisestä, on syytä varata aika lääkäriin pikimmiten.

Jos huomaat tässä artikkelissa mainittuja kuutta ihosyövän merkkiä itselläsi, yhtä tai useampaa niistä, ota yhteys lääkäriin välittömästi. Mitä nopeammin ihosyöpä todetaan, sitä parempi on sen ennuste ja hoitomahdollisuus.

Muista että ihosyövältä suojautuu parhaiten käyttämällä korkeakertoimista aurinkosuojaa sekä kesällä että talvella. Suojaa iho hatuilla ja vaatteilla, ja lisää aurinkosuojaa muutaman tunnin välein hikoillessasi tai uidessasi. Suojaa etenkin auringolle eniten altistuvat alueet, kuten jalat, kasvot, kaula ja rintakehä, selkä ja käsivarret.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.