Rintojen kutina ja kipu: mistä se johtuu?

Rintojen kutina ja kipuilu voi johtua täysin vaarattomista seikoista, kuten hiostavista ja tiukoista rintaliiveistä, mutta joissain tapauksissa se voi olla merkki jostakin vakavammasta.
Rintojen kutina ja kipu: mistä se johtuu?

Viimeisin päivitys: 15 marraskuu, 2018

Rinnat ovat herkkää aluetta naisen kehossa, ja jos huomaat rinnoissasi jotakin tavallisesta poikkeavaa, tulisi sinun tarkkailla tilannetta aktiivisesti ja hakeutua lääkäriin oireiden vakavuudesta riippuen. Rintojen kutina ja/tai kipu on yleinen oire, joka voi johtua erilaisista syistä. Jos koet yhtäkkistä kipua tai kutinaa, jolla ei näy olevan mitään syytä, kannattaa varata aika lääkärin tutkimukseen.

Rintojen kutina ja kipu voi olla täysin vaaraton oire, mutta joskus se on merkki jostakin vakavammasta. Onkin tärkeää pitää silmällä oireiden kehitystä ja ymmärtää, mistä rintojen kutina ja kipu voi johtua. Muista suorittaa rintojen tarkastus säännöllisesti muutosten varalta ja käänny lääkärin puoleen, jos löydät jotakin tavallisesta poikkeavaa.

Rintakivun mahdolliset syyt

Monet naiset kokevat rintojen kipeytymistä ennen kuukautisia tai kuukautisten aikana. Rinnat voivat tuntoa turvonneilta ja kosketusaroilta, mikä johtuu kuukautiskierron hormonaalisista muutoksista kehossa. Jos kipu liittyy kuukautisiin, voi rintoja hieroa eteerisillä öljyillä; kokeile iltahelokkia, siveydenpuuta, väinönputkea, salviaa tai macaa.

Kipu ja kutina voi olla merkki myös mastiitista, rintatulehduksesta, jota esiintyy usein imetyksen aikana. Yleensä tulehduksen yhteydessä ilmenee myös kuumeilua ja väsymystä. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla, mutta hoitoa voidaan tukea myös timjamiuutteella, jota voidaan levittää suoraan nännille.

rintojen kutina

Joskus rintojen kipu ja kutina voi johtua tulehduksellisesta rintasyövästä. Tulehduksellinen rintasyöpä on harvinainen rintasyövän muoto, mutta yleensä se ilmenee kutinan, turvotuksen, kivun ja punoituksen kanssa, sillä rinta täyttyy lymfanesteellä.

Lue lisää rintasyövän merkeistä täältä.

Rintojen kutina: mahdollisia syitä

Rintojen kutina voi johtua allergisesta reaktiosta esimerkiksi pyykinpesuaineeseen, deodoranttiin, parfyymeihin tai muihin kemikaaleihin, jotka pääsevät kosketuksiin ihon kanssa. Pidä silmällä sitä, mitä aineita käytät rintojen alueella, jotta osaat yhdistää reaktion käyttämiisi tuotteisiin ja vaihtaa ne toisenlaisiin. Hiostavat rintaliivit voivat myös aiheuttaa kutinaa, joten suosi hyvin istuvia, mukavia liivejä, jotka on valmistettu puuvillasta tai muista hengittävistä materiaaleista.

Rintojen iho saattaa kaivata kosteutusta mikäli ne kutisevat. Käytä kosteusvoidetta, kasviöljyjä tai sheavoita rintojen ihon kosteuttamiseen.

Sheavoi kosteuttaa rintojen ihoa

Rintojen kutina voi olla ensimerkki raskaudesta. Oireilu ilmenee yleensä lievänä kipuna, joka johtuu verenkierron lisääntymisestä rintojen alueella, etenkin nänneissä. Oireilu häviää yleensä raskauden edetessä, kun keho tottuu muutoksiin. Sitä odotellessa voi hoitaa kutinaa ja kipua kehäkukasta valmistetulla uutteella.

Jos kutinaa esiintyy vain yhdellä alueella tai vain toisessa rinnassa, voi syy löytyä maitorauhasesta tai rinnan sidekudoksista. On tärkeää tarkkailla rintoja muutosten varalta. Jos rinnoissa tuntuu kipua tai kyhmyjä, rintojen ulkomuoto ja koostumus muuttuu tai nännistä vuotaa eritteitä, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen, sillä nämä oireet voivat olla merkki tulehduksesta rinnoissa, hyvälaatuisista kystista tai syöpäkasvaimista.

Rinnat kannattaa tutkia kerran kuussa kuukautisten jälkeen, kun rinnat eivät ole turvonneet tai kipeät. Rintojen koostumus vaihtelee kuukautiskierron mukaan ja normaalissa rintakudoksessa tuntuu kaikenlaisia kuhmuja ja epätasaisuuksia. Onkin tärkeää tutkia rinnat, jotta tiedät, miltä rintojen kuuluu tuntua ja huomaat nopeasti, jos rintakudoksessa on jotain tavallisesta poikkeavaa.

Rintojen kutina voi johtua myös liian tiukoista rintaliiveistä tai ihoa ärsyttävästä materiaalista. Jos rinnat kutisevat, eikä sille löydy mitään järkevää selitystä, kannattaa miettiä, voiko kutina johtua rintaliiveistä. Muista pestä rintaliivit säännöllisesti ja valikoi hyvin istuvat, mukavat liivit.

Hoidot rintojen kutinaan ja kipuun

Jos rintojen kutina ja kipu on vakavaa tai ilmenee yhdessä muiden oireiden kanssa, tulee sinun käydä lääkärissä juttelemassa asiasta. Jos kutina johtuu iho-oireista, voi kotihoito kunnollisella kosteusvoiteella riittää. Jos oireet taas johtuvat tulehduksesta tai vakavammasta ongelmasta, on tärkeää hakeutua hoitoon, sillä kyseessä voi olla lääkehoitoa vaativa sairaus.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Helpota vaihdevuosioireita luonnollisesti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Helpota vaihdevuosioireita luonnollisesti

Kuukautiskierron ja hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat naisiin voimakkaasti. Vaihdevuosioireita voi lieventää hormonihoidon lisäksi luonnollise...