Voivatko rintaliivit aiheuttaa syöpää?

Jos luovut rintaliivien käytöstä, alkaa rintojen luonnollinen liike stimuloimaan niiden imukudosten verenkiertoa. Tämä auttaa hävittämään myrkyllisiä aineita sekä saattaa myös vähentää kasvainten muodostumisen riskiä.
Voivatko rintaliivit aiheuttaa syöpää?

Viimeisin päivitys: 05 toukokuuta, 2019

Liivit, korsetit ja muut rintojen tukivaatekappaleet, joita naiset eri puolella maailmaa käyttävät, ovat nykyisin monelle täysin itsestäänselvä välttämättömyys. Näiden apuvälineiden tehtävä on tukea rintoja sekä muokata niitä kiinteämmän näköisiksi, ja rintaliivit ovatkin usein olennainen osa naisen pukeutumista. Ne ovat viettelevä ja hienostunut vaatekappale, jota monet käyttävät hyvin mielellään.

Viime vuosisadalta lähtien on kuitenkin tehty tutkimuksia, jotka ovat vahvistaneet rintaliivien olevan mahdollinen haitta rintojen terveydelle. Ne saattavat jopa lisätä riskiä sairastua rintasyöpään, joten liivien välttämättömyyttä on ruvettu arvioimaan kriittisesti. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin rintaliiveihin liittyvistä harhakäsityksistä sekä niiden mahdollisista haitoista rintojen terveydelle.

Tutkimusten mukaan rintaliivien käyttö (tarkoitamme tässä rintaliiveillä sellaisia vaatekappaleita, jotka rajoittavat rintojen liikettä tai aiheuttavat niille painetta) saattaa olla haitallista terveydelle siksi, että rintojen imukudosten verenkiertoa häiritään useamman tunnin ajan päivässä sekä aiheutetaan lämpötilan nousua. Tämä voi olla yhteydessä myös rintasyöpäriskin kasvuun.

Rintaliivit ja imukudosten verenkierto

1930-luvulta lähtien on tehty selvityksiä rintaliivien ja rintasyövän suhteesta. Tutkimuksen painopiste on siirtynyt ajan kuluessa, ja eräs viimeaikaisemmista tutkimuksista on vahvistanut sen, että rintaliivit voivat puristaa imukudoksia. Tämä puolestaan tarkoittaa, että myrkkyjen poistuminen luonnollisesti verenkierron kautta vaikeutuu. Nämä myrkylliset aineet kerääntyvät pidemmän ajan kuluessa rintoihin, ja ne voivat aiheuttaa kystia, kyhmyjä ja pahimmissa tapauksissa myös syöpää.

Rintasyöpä

Kun naiset käyttävät liian pieniä rintaliivejä, joutuvat rinnat puristukseen, ja tämä tarkoittaa, että niiden verenkiertoa sekä hius- ja imusuonia häiritään. Lisäksi liivit saattavat lisätä merkittävästi rintojen lämpötilaa, mikä johtuu niiden aiheuttamasta paineesta sekä peittävistä materiaaleista. Joidenkin rintasyöpään sairastuneiden tai syövän esiasteella olevien rintojen lämpötila onkin korkeampi kuin terveillä rinnoilla.

Vapauta rintasi: luonnollinen liikehieronta

Kun nainen ei käytä rintaliivejä, ovat rinnat vapaat liikkumaan. Tämä luonnollinen liike toimii eräänlaisena hierontana, joka stimuloi imusolmukkeiden verenkiertoa. Täten rintaliivien jättäminen pois edistää myrkyllisten aineiden poistumista luonnollisella tavalla, mikä puolestaan estää kystien ja kasvainten muodostumista.

Tämän lisäksi on todettu, että vapaana liikkuvat rinnat aiheuttavat usein vähemmän epämukavuutta ja kipua kuin liivien rajoittamat rinnat. Kaksi brittiläistä rintasairauksiin erikoistunutta kirurgia päättivät toteuttaa kokeen selvittääkseen, voiko rintaliivien käyttö todella olla yhteydessä rintakipuihin. Tulokset osoittivat, että ne naiset, jotka eivät käyttäneet liivejä 3 kuukauteen, tunsivat vähemmän kipuja rinnoissaan, ja joillakin kivut hävisivät täydellisesti.

Liivit ovat keksitty tarve

rintaliivit

Vaateteollisuus on saanut suurta menestystä lukemattomien erilaisten rintaliivien avulla, ja tämä suosio yhdistetään usein rintojen säilymiseen kiinteinä ja vähemmän roikkuvina. Monet naiset uskovat tähän täysin, ja jotkut jopa nukkuvat liivit päällään.

Vuodesta 1978 lähtien on Ranskassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Iso-Britanniassa tehty tutkimuksia, jotka osoittavat tämän yleisen käsityksen vääräksi – itse asiassa tulosten mukaan liivit voivat jopa lisätä rintojen roikkumista. Tämä on kuitenkin ristiriitaisia näkemyksiä esiintuova keskustelunaihe, sillä myytti rintojen vapaan liikkumisen ja roikkumisen välisestä yhteydestä on säilynyt. Vaikka tutkimustuloksia tämän uskomuksen todistamiseksi ei olla pystytty saamaan, uskovat monet rintaliivien kiinteyttävään vaikutukseen.

Viimeisimmät Japanissa ja Ranskassa tehdyt tutkimukset osoittivat, että yleisen mielipiteen vastaisesti rintaliivien käyttö ei pysty pitämään rintoja kiinteinä, nostamaan niitä tai edes parantamaan ihon koostumusta.

Kuinka voi olla mahdollista, etteivät rintaliivit ole hyödyksi kiinteyden kannalta?

Kun nainen käyttää liivejä jatkuvasti, lopettavat rintoja tukevat ihon lihakset ja Cooper-ligamentit toimintansa. Tämä aiheuttaa rintojen koostumuksen muutosta, sillä ne menettävät kiinteyttään ja siten myös roikkuvat enemmän.

Rintoja peittää hento mutta hyvin kestävä kalvo, joka tekee niistä vahvat tarkoitustaan varten. Rintoja tukevat myös ligamentit, jotka toimivat eräänlaisena suojaverkkona. Juuri tästä syystä monilla naisilla onkin epämiellyttävän jännittynyt tunne heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet rintaliivit pois. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että rintojen roikkuminen olisi lisääntymässä, vaan siitä, että rinnat alkavat tekemään töitä saadakseen takaisin sen kiinteyden, jonka rintaliivien passivoiva vaikutus on vienyt.

Vaikka asia voikin tuntua epäuskottavalta, kannattaa siis harkita rintaliivien käytön vähentämistä sekä terveydellisistä että ulkonäöllisistä syistä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.