Logo image
Logo image

Onko rintasyöpä ennustettavissa?

2 minuuttia
Onko rintasyöpä ennustettavissa?
Viimeisin päivitys: 05 huhtikuuta, 2019

Lääkäreillä on nykyään käytössään hyvin modernit ja tehokkaat laitteet ja vempaimet klinikoiden vastaanotoilla. Näitä ovat esimerkiksi tietyt tietokoneohjelmat, jotka pystyvät arvioimaan yksilön riskejä sairastua tietyn tyyppiseen syöpään, joko geneettisistä syistä tai potilaan elintapojen vuoksi. Tässä artikkelissa pohdimme sitä, onko rintasyöpä ennustettavissa.

On kuitenkin hyvä tietää, että lääketiteteen ammattilaiset varoittavat, että kyseiset tietokoneohjelmat voivat olla hyödyllisiä vain tietyissä tapauksissa, kuten rintasyöpää tutkittaessa. Lisäksi ilmoitetaan, että niiden avulla saadaan vain aavistus siitä, että sairaus voi mahdollisesti kehittyä. Tämä tieto voi kuitenkin olla hyödyllinen, jotta ehditään toimia ajoissa ja jopa estää syövän tai muun sairauden kehittyminen.

Jo vuosikausia sitten huomattiin, että jotkin syövät, esimerkiksi rintasyöpä, on mahdollista ennustaa jopa 10-11 vuotta etukäteen. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mahdolliset riskit voidaan saada selville vuosia ennen kuin sairaus kehittyy.

Onko rintasyöpä ennustettavissa ja miten se on mahdollista?

Ryhmä brittiläisiä tutkijoita on kehittänyt uuden geneettisen testin, joka voi melko varmasti ennustaa rintasyövän kehittymisen.

Some figure

Pääsyy siihen, minkä vuoksi tämä tutkimus suoritettiin, oli nähdä kuinka ympäristötekijät voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen tiettyjen elintapojen rinnalla, kuten tupakointi tai alkoholin ja hormoneiden liikakäyttö. Tutkittiin geneettisiä muutoksia, jotka ovat vastuussa suuressa prosenttiosuudessa naisia, joilla on korkea riski tämän sairauden kehittymiselle.

Onkologiasiantuntija selittää tämän tutkimuksen avainasiat, jotka täydennetään muilla syöpää ennustavilla testeillä (geneettisessä perheessä). Nämä systeemit arvioivat riskiä henkilön elinaikana, mutta ne eivät kykene ennustamaan tarkkaa aikaa, jolloin syöpä saattaisi ilmaantua.

Avainasiat opiskeltaviksi

Testit

Syöpää aiheuttavat aineet vaikuttavat kaikkiin kehon soluihin. Verikoe tarvitaan, jotta saadaan selville henkilön DNA; valkoiset verisolut sisältävät samaa DNA:ta kuin kaikki henkilön muut solut, minkä vuoksi geneettinen analyysi perinnöllisen syövän osalta suoritetaan normaalilla verikokeella.

Tulokset

Jotkut tutkijat löysivät biologisen markkerin, ATM-geenin metylaation, jolla on erinomainen kyky ennustaa syödän kehittymisen riskiä useita vuosia ennen sairauden ilmaantumista.

Biologiset mittarit

“Metylointi”-prosessin aikana huomattiin, että biologinen mittari on alttiina haitallisille substansseille, jotka voivat olla erittäin karsinogeenisiä, kuten ikä, ionisoiva säteily, alkoholin tai tupakan liikakulutus, hiilivetyhiukkaset, ynnä muut.

Kuinka paljon etukäteen?

On sanottu, että syöpä voidaan ennustaa yhdestä kuukaudesta 11 vuoteen etukäteen. Tämän vuoksi yksilö, jolla on korkea tilastollinen riski “ATM-geenin ylimetyloinnin” vuoksi, sairastuu todennäköisemmin syöpään seuraavien vuosien aikana.

Tieteelliset johtopäätökset

On tärkeää tehdä muita tutkimuksia, jotta saadaan oikea diagnoosi ja tuloksista voidaan olla täysin varmoja, ja jotta virhemarginaali saadaan minimisoitua. Jotkut ihmiset, jotka ovat tehneet testin ja jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen, eivät ole koskaan sairastuneetkaan syöpään.

Kaupallistamisen näkökulma

On mahdollista, että vie muutamia vuosia ennen kuin tämä testi on saatavilla yleisillä lääkärivastaanotoilla, vaikka kaikki tutkimukset ovat todistaneet sen olevan tehokas. Meidän täytynee vielä odottaa jonkin aikaa ennen kuin saamme nauttia tästä upeasta etuoikeudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Society, A. C. (2016). Breast Cancer What is breast cancer ? American Cancer Society. Cancer Facts and Figures Atlanta, Ga: American Cancer Society.
  • Marcom, P. K. (2017). Breast Cancer. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00010-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.