Logo image
Logo image

Masennus voidaan nyt havaita verikokeella

3 minuuttia
Mahdollisuus diagnosoida masennus kokeen avulla johtaa parannukseen siinä tavassa, jolla moni näkee tämän mielenterveysongelman.
Masennus voidaan nyt havaita verikokeella
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Masentunut ihminen kertoo: “En tiedä, mikä minussa on meneillään. En tunne intoa mitään kohtaan. Haluan vain olla yksin. Miksi näin tapahtuu minulle? Joskus vaikuttaa siltä, että pääsen taas ylöspäin, mutta toisinaan taas… Jopa suihkussa käyminen on kovan työn takana.”

Nämä toteamukset, kuten myös lausahdus “Kukaan ei ymmärrä minua”, ovat hyvin tyypillisiä, jos ihminen on masentunut.

Tällöin ihmisestä tuntuu, että hänellä ei ole mitään tapaa näyttää sitä, mitä hänelle tapahtuu. Hän kokee syvää yksinäisyydentunnetta, joka lisääntyy joka kerta, kun joku lausuu seuraavat sanat: “Kuinka pystyt parantamaan oloasi, jos et tee asialle mitään?”

Ehkäpä juuri tämä asia onkin yksi niistä kaikkein kivuliaimmista, sillä ihmiset, joilla on mielenterveyttä koskevia sairauksia tai häiriöitä, tuntevat olonsa väärinymmärretyiksi.

Jos kyse on masennukseen liittyvistä häiriöistä, yleinen luulo on, että jos ihmisellä on tällainen ongelma, hän on heikko tai pelkuri. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Se kivun määrä, joka ihmisellä tällöin on, on kestettävissä vain, jos kyseessä on hyvin vahva henkilö.

Ihmisen täytyy haluta jatkaa elämistä huolimatta siitä, että hän tuntee olevansa ilman yhteyttä muuhun maailmaan. Ei ole mitään suurempaa todistetta ihmisen tahdonvoimasta kuin tämä.

Syy siihen, että mainitsemamme virheellinen tulkinta ilmenee on se, että me pidämme sairautena sellaista, mitä voimme nähdä tai mitata. Siksi sairaudet, joita ei voida muuntaa numeroiksi, jäävät usein käsitetyksi vähemmän vakaviksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Siksi mahdollisuus diagnosoida masennus verikokeella onkin helpotus tällaisille ihmisille. He pystyvät lopulta todistamaan, että heidän kokemansa kidutus on todellista – ei huono piirre tai luonnevika.

Voiko verikoe todella näyttää että on masentunut?

Some figure

Siksi ihmiset joilla on masennus omaavat hyvin alhaiset serotoniinin tasot. Siten tutkimusta tehneet tieteilijät aloittivat työskentelynsä tämän olettamuksen pohjalta.

Lukas Pezawas, joka on tutkimuksen vastaava, sanoo, että ryhmä on pystynyt löytämään sen prosessin, jonka kautta serotoniinia tuotetaan ihmisen veressä.

SERT-proteiini, jota muotoutuu aivosolujen kalvolle, mahdollistaa serotoniinin kuljettamisen. Pääasiallinen löydös, joka tässä tutkimuksessa tehtiin on se, että tämä proteiini on läsnä myös muissa elimissä.

Näihin elimiin kuuluvat esimerkiksi suolisto ja veri.

Lisäksi kyseinen proteiini toimii muissa elimissä samalla tavalla kuin se toimii aivoissa. Tämän ansiosta voitiin hahmottaa paljon suurempi “masennuksen verkosto” kuin aikaisemmin ajateltiin olevan kyseessä.

Some figure

Vallankumous on lähempänä joka päivä

Masennuksen verkosto, jota kutsutaan “automaattisessa tilassa olevaksi verkostoksi” on saanut nimensä siksi, että kun kyseessä ovat monimutkaiset ideat, se ei pysty toimimaan.

Jos aivot ovat kuitenkin levossa, verkosto aktivoituu.

Kun ihminen on masentunut, aivojen prosessissa tapahtuu niin, että tämä verkosto lakkaa toimimasta kunnolla, joten ihmisellä alkaa ilmaantua automaattisia negatiivisia ajatuksiaTutkimuksen mukaan verikoe tulee pian olemaan riittävä selvitys masennuksen diagnosoimiseksi.

Some figure

Moni potilas valittaa, että ympärillä olevat ihmiset ajattelevat, että hän on joutunut tilanteeseen omasta tahdostaan tai siksi, että hän ei ole nähnyt tarpeeksi vaivaa oman olonsa kohentamiseksi.

Tutkimuksen ansiosta masentuneet ihmiset voivat nyt osoittaa kokemansa epämukavuuden todellisuuden fyysisen testin avulla.

Haluamme kuitenkin tässä kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka tärkeää on perheen tuki mielenterveysongelmia koskien.

Kun ihmisellä on masennus, hänen itsetuntonsa romahtaa. Siksi se, että perhe ja ystävät osoittavat kaiken lisäksi ymmärtämättömyyttä sairautta kohtaan, saa ongelman vain pahenemaan.

Tämä on samanlainen asia kuin käden vääntäminen silloin, kun se on jo valmiiksi loukkaantunut – kipu ja vammat vain lisääntyvät. Kukaan ei ansaitse kokea sellaista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.