Logo image
Logo image

Älä sano näin masennuksesta kärsivälle

4 minuuttia
Koska et voi tietää, mitä masennuksesta kärsivän ihmisen elämässä on meneillään, älä koskaan aseta kyseenalaiseksi hänen nykyistä tilaansa tai vähättele hänen sairauttaan.
Älä sano näin masennuksesta kärsivälle
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Toisen ihmisen tukeminen silloin, kun hän on masentunut, voi olla vaikeaa. Joskus onkin helpottava ajatus ottaa etäisyyttä tällaiseen ihmiseen sen sijaan, että ottaisit riskin sellaisen asian sanomisesta tai tekemisestä masennuksesta kärsivälle, joka saattaisi vain pahentaa tilannetta.

Älä kuitenkaan tee tätä, sillä ystäväsi tai sukulaisesi, jolla kyseinen häiriö on, tarvitsee apuasi enemmän kuin koskaan.

Mitä sinun ei tulisi koskaan sanoa masennuksesta kärsivälle

Sinun täytyy tosin pitää mielessäsi, että jotkut kaikkein hyvää tarkoittavimmista lauseista voivat olla merkitykseltään erilaisia sellaiselle ihmiselle, jolla on masennus. Viimeinen asia, jota tässä tilanteessa oleva ihminen tarvitsee on se, että hänen ongelmaansa vähätellään.

Tässä artikkelissa kerromme siis sellaisista asioista, joiden sanomista kannattaa välttää silloin kun puhut masentuneen ihmisen kanssa.

“Miksi et voi vain olla onnellinen?”

Masennus aiheuttaa ihmiselle vääristyneen kuvan maailmasta, ja tällöin hän näkee kaiken negatiivisesta tai surullisesta näkökulmasta. Onnellisuudesta puhuminen voi olla vaikeaa, ja se voi tehdä masentuneesta ihmisestä vieläkin toivottomamman, jos hän ei pysty kyseisellä hetkellä näkemään itseään onnellisena.

Ei ole olemassa mitään pikakeinoa masennuksen parantamiseksi, ja jos jankkaat tai odotat äkillistä muutosta, voit vahvistaa ihmisen tunteita lannistuneisuudesta ja epäonnistumisesta.

”Masennuksesta kärsiville on olemassa lääkkeitä ja terapiaa”

Some figure

Jotkut ihmiset pelkäävät avun pyytämistä muilta, sillä mielenterveyden ongelmiin liittyy usein kielteisiä käsityksiä. Siksi masentunut ei ehkä halua paljastaa sitä miltä hänestä tuntuu, sillä me elämme sellaisessa kulttuurissa, jossa vain erittäin tuotteliaita ihmisiä arvostetaan.

Lääkitys voi olla suuri syy stressiin, sillä ihmisillä on ennakkokäsityksiä ja uskomuksia siitä, että ne aiheuttavat riippuvuutta tai sivuvaikutuksia. Kaikki tämä yhdistyy sitten niin, että ihmisellä on yleinen pelko siitä, että hän muuttaa omaa psyykettään tai ”menettää” oman itsensä.

On ihan hyvä mainita se mahdollisuus, että hän voisi mennä terapiaan, mutta älä koskaan pakota ihmistä valitsemaan tätä tietä.

Useimmissa tilanteissa vaaditaan hiukan aikaa, ennen kuin ihminen on itse valmis tekemään kyseisen valinnan.

“Keskity vain pääsemään sen ylitse”

Ihmiset, jotka eivät ole masentuneita, eivät koe vähentymistä fyysisessä tai psyykkisessä energiassaan, mutta nämä kaksi oiretta ovat hyvin tavallisia niillä, joilla masennusta ilmenee.

Saatat tarkoittaa vain hyvää kun kerrot jollekin masennuksesta kärsivälle läheisellesi, että hänen kannattaisi nousta ylös ja tehdä jotakin, jotta hän voisi tuntea olonsa paremmaksi. Saatat ehdottaa esimerkiksi, että hän voisi mennä ulos, lähteä matkalle tai pitää hiukan hauskaa.

Vaikka tämä onkin ymmärrettävää, masennuksen kanssa kamppailevalle henkilölle seurauksena voi olla se, että se itse asiassa lisää hänen kokemaansa epätoivoa. Kukaan ei ole halukkaampi pääsemään eroon näistä tunteista kuin masentunut ihminen itse, mutta hän ei tiedä, kuinka se tehdään.

Ihmisen mielialat, ajatukset ja käytös ovat hallitsemattomia tavallistakin enemmän silloin, kun on kyse vakavasta masennuksesta.

”Ei sinulla niin huonosti mene, monilla on asiat paljon pahemmin”

Some figure

Kukaan ei halua tulla verratuksi vaikkapa nääntyvään lapseen, joka joutuu asumaan sota-alueella, tai sellaisiin ihmisiin, joilla on jokin kuolemaan johtava sairaus. Miksi siis pakottaisit masennuksesta kärsivänkään ajattelemaan tällaista? Oletko sitä mieltä, että tämä parantaisi hänen mielialaansa?

Ihmisillä, joilla on masennusta, on usein sellaisia ajatuksia, joista tulee psykoottisia tai harhaisia. Kun jatkat masentuneen henkilön elämän käyttämistä esimerkkinä suhteessa toisten ihmisten tilanteisiin, hän tulee yleensä tuntemaan olonsa vain pahemmaksi.

Vaikka saatatkin tarkoittaa vain hyvää, et tule saavuttamaan mitään hyvää sanomalla toiselle tällä tavalla.

“Tulet kyllä tuntemaan olosi paremmaksi jo huomenna”

Tässä tilassa ei ole kyse jostakin pienestä ongelmasta, joka katoaa yhdessä yössä. Tämän tyyppiset väärät odotukset tulevat vain lannistamaan vielä enemmän sellaista ihmistä, jolla on masennus. Vain ne, jotka ovat itse kokeneet masennuksen, tietävät sen, kuinka syvälle kipu, kärsimys ja toivottomuus voivat mennä.

Oikeanlaisella lääkityksellä on mahdollista päästä ylitse masennuksesta, mutta tämä vie aikansa. Jos siis sanot masentuneelle, että tilanne menee nopeasti ohi, tulet vain tekemään hänen olostaan epämukavamman ja jähmettyneemmän.

”Sinä aiheutit tämän itsellesi”

Some figure

Ihmiset tuomitsevat toisiaan kaiken aikaa, mikä voi olla suuri virhe silloin, kun luotat vain omiin henkilökohtaisiin arvoihisi, tiedon puutteeseen tai vähäiseen huomioon kyseessä olevaa asiaa koskien. Ihmiset ovat yhdistäneet masennuksen syntiin jo vuosisatojen ajan.

Muinoin ajateltiin, että tämä tila oli rangaistus siitä, että ihminen loukkasi ”jumalten” lakeja. Ja itse asiassa on vieläkin sellaisia ihmisiä, jotka puhuessaan masennuksesta viittaavat asioihin, jotka liittyvät syntiin ja rangaistukseen.

Tällainen asenne tuottaa erittäin negatiiviset seuraukset, ja siten se tulee vain pahentamaan tilannetta masennuksesta kärsivälle henkilölle.

”Älä ole niin negatiivinen”

Joskus on hyvinkin vaikeaa olla masentuneen ihmisen lähettyvillä. Hänen vähäinen energiansa ja vakava mielialansa voivat saada toisen tuntemaan olonsa alakuloiseksi, ja moni ihminen kääntyykin vaistonvaraisesti poispäin masentuneesta.

Joskus ihmiset ajautuvatkin siihen pisteeseen, että he ovat avoimia siitä ahdistuksesta, jonka joku masentunut ihminen heille aiheuttaa.

Kyllä, on ehdottomasti niin, että masentuneen mieliala ei tule parantamaan omaasi. Mutta jos sanot näin sellaiselle, jolla tämä häiriö on, tulet tekemään hänen olostaan yksinäisen sekä lisäät vain hänen negatiivisia tunteitaan.

Paras tapa, jolla voit auttaa masentunutta, on olemalla tukena ja tekemällä kaiken, minkä voit löytääksesi oikeat asiat ongelman käsittelyyn.

Masennuksessa on kyse vakavasta ongelmasta

Some figure

Masennus ei ole vain fyysinen ongelma, eikä ole olemassa mitään tiettyä aikamäärittelyä, jonka puitteissa se voitaisiin parantaa. Ei edes tarvitse olla mitään tarkkaa syytä masennuksen syntymiseen.

Lopuksi haluamme vielä sanoa tämän: masennuksessa on kyse siitä, että ihminen ei enää pysty näkemään elämän tarkoitusta, mikä voi olla seurausta miljoonista eri syistä. Näitä voivat olla esimerkiksi perheen sisäiset ongelmat, rakkaan ihmisen kuolema, epäonnistuminen työssä ja moni muu asia.

On kuitenkin niin, että yhteistä kaikille tilanteille on se, että masennuksesta kärsivälle ihmiselle elämä on päivittäistä taistelua selviytymisestä. Pidä siis tämä mielessäsi, jos kuulet mainitsemamme lauseet – nyt tiedät, että ne eivät ollenkaan auta tästä vakavasta häiriöistä kärsivää ihmistä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.