Suru, tuo sisäinen prosessi johon kukaan ei ole varautunut

Suru on normaali aivojen reaktio kaikenlaisiin menetyksiin, ympäristöstä riippumatta. Jokainen ihminen näkee surun eri tavalla. Meidän kaikkien täytyy antaa itsellemme aikaa kulkea surun läpi ja yrittää olla nopeuttamatta prosessia liikaa. 

Suru on hienovarainen ja monimutkainen prosessi, jonka myötä sanomme hyvästi jollekulle joka oli tärkeä meille. 

Tämä yksilökohtainen tie vaatii useita henkilökohtaisia prosesseja, joita kehitämme ja kanavoimme päivästä toiseen.

Kukin meistä reagoi tähän hyväksymisen tasoon eri tavoin, mutta tavoite on aina sama: ”asentaa” rakas menetetty ihminen tärkeimpänä aarteena sydämeen.

Kun muisto menetetystä läheisestä tulee vaalituksi muistiin rauhallisemmalla tavalla, voit uudelleen sallia itsesi olevan onnellinen. Sureminen ei ole unohtamista, vaan tuskan parantamista, jotta opimme tavan elää heidän poissaolonsa kanssa. 

Tänään haluamme opettaa sinulle hyviä tapoja toimia juuri näin.

Minun suruni, sinun surusi

perhoset

Psykologit ja psykiatrit tekevät yhden asian hyvin selväksi: Kukin ihminen kohtaa surun eri tavoin, ja kaikki nämä tavat ovat yhtä kunnioitettavia.

Joskus saatat kuulla ihmisten puhuvan epätodellisista myyteistä koskien ”terveintä tapaa surra, universaalia tapaa, joka toimii yhtä hyvin kaikille.” Tässä on muutama väärä ajatus jotka meidän on ensin opittava purkamaan.

Vääriä uskomuksia surusta

 • Yksilöt, jotka eivät ulkoista tai näytä suruaan eivät ”sure” oikein.  Tämä ei ole totta. Surulla on paljon tekemistä jokaisen ihmisen luonteen kanssa. 
 • Tämä siis tarkoittaa, että ihmiset jotka eivät ole erittäin ilmaisevia, jotka eivät ole tottuneet tunteelliseen ilmaisuun, kommunikointiin muiden kanssa ilmaistakseen tunteensa ja emootionsa, käsittelevät surua omin tavoin.
 • Halu olla yksin, jäsennellä uudelleen, ajatella, parantua poissaolosta, on yhtä kunnioitettavaa kuin jonkun muun päätös käydä psykologilla. Jokainen ihminen parantaa haavojaan omalla tavallaan.
 • Yksi väärä myytti sanoo, että aika parantaa kaiken. Tämä ei ole totta. Aika ei paranna mitään itsestään, eikä se myöskään saata muutosta, hyväksyntää tai menetyksen integrointia aluilleen.
 • Meidän täytyy tehdä eräs erittäin tärkeä asia selväksi: tyhjyys on aina sydämmessäsi; aika ei paranna tätä poissaoloa itsestään. Mutta aika auttaa ”sattumaan vähän vähemmän”, jotta voit jatkaa elämistä.
 • Toisenlainen myytti: ”tuska tuntuu hetkessä, ja ihmiset jotka eivät tunne tuskaa ovat kylmiä”. Tämä on myös ajatus, joka täytyy rikkoa.

Menetyksen jälkeen, sairauden tai onnettomuuden takia jonkun menettämisen jälkeen tuska ei välttämättä tule heti. Itse asiassa, useita viikkoja voi kulua ennen kuin reaktio alkaa.

Tämä ei tarkoita etteikö surevalla olisi tunteita.

On yleisempää, että jonkun kuolema aiheuttaa kieltoreaktion. Et voi uskoa sitä, joten olet kykenemätön reagoimaan. Hitaasti asia uppoaa sinuun, tuoden tuskan mukanaan.

perhonen

Tekniikoita tuskan hallintaan

Todetaan uudelleen, että tie jota ihminen kulkee surressaan on erittäin intiimi, raaka ja työteliäs tie.

Ei ole olemassa yhtä tiettyä tekniikkaa joka sopii kaikille, varsinkin kun jokainen ymmärtää tuskan omalla tavallaan. Tämä tarkoittaa, että tuska täytyy hoitaa jokaiselle yksiölle parhaalla tavalla, miten tahansa kukakin saa eniten helpotusta.

Mutta voit aina ainakin yrittää käyttää seuraavia strategioita:

Ajatustesi hallinta

Kun menetät jonkun, mielesi ei vastaa, sinä vain tunnet. Ajatukset sekoittuvat tunteiden, pelon ja ahdistuksen kanssa.

 • Sinun täytyy kontrolloida ajatuksiasi. Tunnista ne, jotta voit vapauttaa tarpeeksi tunteitasi.
 • Ajatustesi kontrollointi tarkoittaa, ettet syytä itseäsi, tai yritä löytää muita ihmisiä vastuuseen tapahtuneesta. Rakastamasi ihminen on poissa, älä pidä kiinni enemmästä tuskasta.

Sinun täytyy hyväksyä menetys ja itkeä sen vuoksi.

Ohjattu fantasiointi

Tämä tekniikka voi olla hyödyllinen monille ihmisille. Auttaaksesi ja helpottaaksesi jäähyväisten sanomista, visualisointi voi olla erittäin hyödyllistä ja puhdistavaa.

 • Etsi intiimi paikka jossa voit olla yksin. Varmista, että olosi on mukava, ja hengitä syvään.
 • Tyhjennä sitten mielesi ja keskity vain yhteen asiaan: rakastamaasi henkilöön kenet juuri menetit.
 • Visualisoi hänet, mutta ajattele hänet olemaan rauhassa, hymyillen rauhallisesti. Tämä on se hetki, kun puhut hänelle.

Rakenna sisäinen dialogi rakkaasi kanssa kommunikoidaksesi kaiken mitä haluat hänelle sanoa. Muistuta häntä siitä kuinka paljon rakastat häntä, ja anna hänen sitten mennä rauhassa, rentoutuneesti.

kukkanen

Työskentele haavojesi kanssa päivästä toiseen

Olet nyt hyväksynyt, ettei toinen ole enää kanssasi. Olet henkisesti sanonut hänelle hyvästit… joten mitä seuraavaksi?

Nyt sinulla on jäljellä poissaolon haavat, sekä elämä joka täytyy rakentaa uudelleen ilman rakastamaasi henkilöä.

 • Ymmärrä että tämä on päivittäinen taistelu, sinun täytyy kohdata se uudelleen joka päivä. Sinun täytyy myös muistaa ettet ole yksin, että on olemassa muita ihmisiä kanssasi jotka auttavat sinua.
 • Älä pelkää olla onnellinen uudelleen. Rakkaasi tulee aina lepäämään sydämessäsi, hän on kanssasi, ja sinun täytyy hymyillä hänelle.

Tee elämästäsi kunnianosoitus hänen muistolleen. Täytä päiväsi, itke hänen vuokseen milloin ikinä sinun täytyy, äläkä pelkää nauraa uudelleen.

Rakastamasi ihminen on iloinen nähdessään kasvojesi kirkastuvan ilosta uudelleen.