Logo image
Logo image

Mikä vaikutus energiajuomilla on kehoon?

3 minuuttia
Energiajuomat voivat aiheuttaa riippuvuutta, ja niiden nauttiminen nostaa sydämen sykettä. Jo yksi tölkki energiajuomaa sisältää saman verran kofeiinia kuin kuusi kupillista teetä.
Mikä vaikutus energiajuomilla on kehoon?
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Energiajuomat ovat nousseet suureen suosioon viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Energiajuomien vaikutus kehoon on yhä tutkimuksen alaisena, mutta alustavat tutkimukset eivät suosittele energiajuomien liiallista käyttöä.

RedBull on energiajuomista ehkä tunnetuin ja suosituin, ja sitä nautitaan ympäri maailmaa stimuloimaan aivoja tai parantamaan suorituskykyä stressaavissa tilanteissa. Energiajuomia nauttivat esimerkiksi opiskelijat, jotka valvovat myöhään projektien ja esseiden parissa tai kokeisiin päntäten, ja kaipaavat lisäenergiaa. On myös yleistä, että aikuiset nauttivat energiajuomia jaksaakseen pitkän työpäivän loppuun virkeinä. Huolestuttavaa on, kun lapset ja nuoret nauttivat energiajuomia päivästä toiseen, vaikka heillä ei ole tarvetta kofeiinille ja muille piristeille.

RedBullin motto “RedBull antaa siivet” on tunnettu ympäri maailmaa ja miljoonat kuluttajat luottavat juoman energisoivaan vaikutukseen, joka palauttaa keskittymiskyvyn ja pitää virkeänä fyysisen tai psyykkisen ponnistuksen aikana.

Energiajuoma nostattaa kehon energiatasoa. Viime vuosina suoritettujen tieteellisten tutkimusten mukaan jo yksi tölkillinen energiajuomaa muuttaa elimistön toimintoja: se kuivattaa elimistöä, nostattaa verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä. Energiajuomien nauttiminen päivittäin voi pahimmillaan johtaa vakavien verenkiertoelimistön sairauksien ja ongelmien kehittymiseen.

Suurimmassa osassa tapauksia energiajuomatölkillisen nauttiminen on turvallista, kunhan yksilö on terve eikä kärsi esimerkiksi sydänvaivoista. Ongelmia syntyy, kun nauttii monta tölkillistä juomaa päivässä esimerkiksi helteessä tai kovan urheilusuorituksen yhteydessä, tai jos sekoittaa juomaa alkoholiin.

Miksi energiajuomat ovat terveydelle haitallisia?

 

Some figure

Energiajuomat ja muut virvoitusjuomat, kuten kola, yhdistävät esimerkiksi kofeiinia, aminohappoja (esim. tauriinia), hiilihydraatteja (glukoosijohdannaisia), vitamiineja ja joissain tapauksissa lääkinnällisiä kasviyhdisteitä, kuten ginsengiä ja guaranaa.

Yksi tölkki energiajuomaa sisältää suuren määrän kofeiinia. Energiajuoma voi sisältää jopa 4 kahvikupillisen tai 2 espresson, 4 kolatölkillisen tai 6 teekupillisen verran kofeiinia: keskimäärin 80 milligrammaa per pieni tölkki. On hyvä myös huomata, että markkinoille on tullut aina vain suurempia ja suurempia tölkkejä, joten kofeiinimääräkin on kasvanut. Sinun tulisi siis nauttia huomattavan korkea määrä näitä muita piristeitä saadaksesi saman verran kofeiinia kuin energiajuomatölkillisestä.

Terve yksilö voi sulattaa helposti 100-300 milligrammaa kofeiinia päivässä, kuitenkin enintään 400 mg. Asiantuntijoiden mukaan tällainen annostus ei ole terveydelle vaarallinen, kunhan sitä ei yhdistetä esimerkiksi alkoholiin.

Jos energiajuomia nauttii enemmän kuin tölkillisen päivässä, voi se aiheuttaa vaarallisia sivuvaikutuksia, kuten:

 • Takykardia eli kohonnyt sydämensyke
 • Sydämentykytykset tai korkea verenpaine
 • Unettomuus
 • Hermostuneisuus
 • Motoristen kykyjen heikentyminen, koordinaatiokyvyn heikkeneminen

Tämän lisäksi suurimmat energiajuomien riskit syntyvät, kun kofeiini yhdistetään muihin energiajuoman sisältämiin aineksiin. Esimerkiksi keinotekoinen makeutusaine aspartaami on tunnetusti karsinogeeninen aines. 

Energiajuomat voivat aiheuttaa riippuvuutta ja usein riippuvuus johtaa siihen, että yksilö joutuu lisäämään nauttimansa juoman määrää tyydyttääkseen energiatarpeensa.

RedBullin ja muiden energiajuomien myyminen on kielletty tietyissä maissa

Arviolta 3,5 miljoonaa tölkkiä RedBullia myydään 143:ssa maassa ympäri maailman yhden vuoden aikana.

Joidenkin maiden päättäjät ovat huolestuneet energiajuomien haittavaikutuksista ja kieltäneet tai rajoittaneet niiden myymistä. Esimerkiksi Norjassa, Tanskassa ja Uruguayssa RedBullia ja muita energiajuomia ei saa myydä. Ruotsissa kohua herätti vuonna 2001 kolmen nuoren miehen kuolema, jonka katsottiin johtuvan RedBullin ja alkoholin sekoittamisesta. Vuonna 2014 16-vuotias urheilullinen ja hyväkuntoinen tyttö kuoli sydänkohtaukseen lomaillessaan Meksikossa, nautittuaan energiajuomaa kovassa helteessä päivän mittaan.

Kuwaitissa energiajuomaa ei saa myydä alle 16-vuotiaille. Päätös tehtiin, kun kaksi maan squash-joukkueen pelaajaa kuoli sydänkohtaukseen nautittuaan näitä juomia.

Mitkä ovat energiajuomien vaarat?

 

Some figure

Energiajuomien haitallisuus ja riskitekijät nousevat esiin etenkin silloin, kun niitä nautitaan liikaa tai kun niitä yhdistetään muihin aineisiin, kuten alkoholiin.

Tarvitaan enemmän tutkimuksia, jotta energiajuomien turvallisuus ja haitat voidaan määrittää selkeämmin. Seuraavat seikat on kuitenkin hyvä pitää mielessä, jos nautit energiajuomia tai jos lapsesi nauttii niitä:

 • Energiajuomia ei saa nauttia kovatehoisen fyysisen suorituksen jälkeen, sillä niiden energisoiva vaikutus nostaa sydämen sykettä ja kasvattaa riskiä sydänkohtaukseen.
 • Energiajuomat eivät nesteytä elimistöä. Kofeiinin nesteitä poistava vaikutus lisää riskiä nestehukkaan ja elimistön kuivumiseen.
 • Energiajuomat sisältävät aineksia, jotka ohentavat verta, ja liiallinen kulutus voi johtaa aivoperäiseen verenvuotoon, kun sydän joutuu tekemään vähemmän töitä pumpatakseen verta, mutta lisää pumppauksen tehoa.
 • RedBullin ja muiden energiajuomien sekoittaminen alkoholiin voi olla tappava yhdistelmä, sillä se vaikuttaa suoraan maksaan.
 • Tölkillisen nauttiminen päivässä voi lisätä riskiä peruuttamattomien hermosto-ongelmien kehittymiseen.
 • Raskaana olevien, kroonisesta väsymyksestä kärsivien, verenkiertoelimistön sairauksista kärsivien ja veren hyytymisongelmista kärsivien ei tule juoda energiajuomaa. Sama pätee kofeiiniyliherkille.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.