Sydänkohtauksen oireet naisilla

· helmikuu 10, 2016

 

Sydän- ja verisuonisairaudet koskevat sekä miehiä että naisia, etenkin aikuisiän saavuttaneita. Joissakin maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Espanjassa, näistä sairauksista on tullut yleisin kuolinsyy naisten keskuudessa, ohittaen muut sairaudet kuten rinta– ja munasarjasyövän.

Terveysasiantuntijoiden mukaan suurin huolenaihe on se, että naiset hakeutuvat hoitoon harvemmin ja myöhemmin kuin miehet terveysongelmia kohdatessaan. Tämä on epäilemättä yksi pääsyy siihen, että naisten kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin liittyen on noussut.

Sydänkohtauksiin liittyy tiettyjä yleisiä oireita. Mutta monien naisten kohdalla kohtauksen oireet voidaan helposti sekoittaa muihin terveysongelmiin, mikä saattaa johtaa siihen että ne jätetään huomiotta eikä niihin reagoida riittävästi.

Riskitekijät

Sydänkohtaus voi iskeä milloin vain, ilman varoitusta. Mutta on olemassa tiettyjä riskitekijöitä jotka lisäävät mahdollisuutta kärsiä tästä ongelmasta jossain kohtaa elämääsi:

  • Diabetes
  • Korkea verenpaine
  • Tupakointi
  • Korkea kolesteroli
  • Ylipaino
  • Vähäisesti liikuntaa sisältävä elämäntapa

Useimmilla ihmisillä jotka noudattavat terveitä elämäntapoja, on pienentynyt riski saada sydänkohtaus. Tämä ei tietenkään tarkoita ettei olisi myös muita vähemmän ennustettavia tekijöitä kuten synnynnäinen sydänvika tai muita ongelmia jotka voivat johtaa sydänkohtaukseen.

Sydänkohtauksen oireet naisilla

Naisen sydän ja sydänkohtauksen oireet

Monissa tapauksissa seuraavat tyypilliset sydänkohtauksen oireet saattavat olla harhaanjohtavia sekä potilaalle että tutkivalle lääkärille. Itse asiassa monet asiantuntijat myöntävät että jos heille osoitettaisiin samat oireet uudelleen, he luultavasti eivät tulisi siihen lopputulokseen että perimmäinen syy on sydänkohtaus. Mutta tietyissä erityistapauksissa kuten sydän- ja verisuoniongelmista kärsivillä on suurempi todennäköisyys siihen että lääkärit tunnistavat oireilun ja suorittavat tarvittavat kokeet.

Joka tapauksessa, kuulut sitten yllä mainittuihin riskiryhmiin tai et, on tärkeää että kaikki naiset ovat tietoisia oireista joita sydänkohtaukseen voi liittyä ja muistavat että oireilu voi kestää päiviä, jopa viikkoja.

Väsymyksen tunne

Jatkuva väsymys johtuu usein huonosti nukkumisesta, tietyistä lääkityksistä tai altistumisesta jatkuvasti stressaaville tilanteille. Mutta jos uupumus jatkuu pitkään tai on erittäin vakavaa, se saattaa olla sydänkohtauksen tai sydänsairauden ensimmäinen merkki. Eräässä tutkimuksessa joka koski sydänkohtauksesta selvinneitä naisia, 70 % vastaajista ilmoitti kokeneensa äärimmäistä väsymystä päiviä tai viikkoja ennen kohtausta.

Unettomuus

Naisen päätä särkee sydänkohtauksen vuoksi

Yllä mainittuun oireeseen läheisesti liitetty unettomuus saattaa olla toinen sydänkohtauksen oire naisilla. Vaikka unettomuuteen voi olla monia syitä, eräässä tutkimuksessa todettiin että lähes puolet naisista jotka olivat kokeneet sydänkohtauksen, kokivat unettomuutta kohtausta edeltävinä päivinä tai viikkoina.

Yskiminen ja hengenahdistus

Et ehkä kärsi hengitystieongelmista mutta yhtäkkiä sinun on hankala hengittää syvään. Hengitysvaikeudet saattavat ilmetä päivittäisten toimien yhteydessä mutta yhdistettynä selittämättömään yskään, ne saattavat myös olla ennakoiva varoitusmerkki sydänkohtauksesta. Älä kuitenkaan unohda, että se saattaa olla merkki myös lukuisista muista terveysongelmista.

Närästys ja turvotus

Polttava tunne tai tulehduksen tunne vatsassa tai vatsalihaksissa syömisen jälkeen saattaa myös olla sydänkohtausta edeltävä oire naisilla. Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 40 % naisista jotka olivat sairastaneet sydänkohtauksen, kokivat näitä oireita vain hetkeä ennen kohtausta.

Huimaus ja runsas hikoilu

Nainen hikoilee sydänkohtauksen oire

Vaikka nämä kaksi oiretta yleisimmin liitetään vaihdevuosioireisiin, on myös osoitettu että huimausta ja runsasta hikoilua saattaa esiintyä juuri ennen sydänkohtausta. 40 % sydänkohtauksesta selvinneistä naisista muisti huimauksen tunteen välittömästi ennen kohtausta. Toinen 40 % valitti kylmää hikeä.

Ahdistus ilman selvää syytä

Viimeisimpänä muistettavana oireena on selittämätön ahdistus, varsinkin jos siihen liittyy puristuksen tunnetta rinnassa. Kolmasosa sydänkohtauksen kokeneista naisista koki selittämätöntä ahdistusta juuri ennen kohtausta. Lisäksi sinun tulee tietää että stressi ja ahdistus voivat itse asiassa kohottaa sydänkohtauksen riskiä ylipäänsä.