7 syytä kipuun rinnoissa

syyskuu 10, 2015

Monille naisille ajatus kivusta rinnoissa johtaa heti ajatukseen rintasyövästä, ja tämä saattaa ymmärrettävästi aiheuttaa hyvinkin paljon huolta oman terveyden puolesta. Useimmissa tapauksissa rintojen kipu ei kuitenkaan ole mitenkään yhteydessä tähän sairauteen. Siksi onkin hyvä, että tutustut muutamiin vaarattomiin ja myös eräisiin hiukan vakavampiin ilmiöihin, jotka voivat olla syynä rintojasi koskevaan särkyyn. Tässä artikkelissa perehdymme siis seuraavaan kysymykseen: miksi rintoihin saattaa joskus sattua?

Useimmilla naisilla on joskus kipua rinnoissa tai toisessa rinnassa, sillä tämä liittyy usein hormonaalisiin muutoksiin. Nämä taas ovat yhteydessä kuukautisiin ja raskauteen. Tulehtuneisuus tai herkkyys rinnoissa kuukautisten aikana on erittäin yleistä, eikä se liity mihinkään terveyden kannalta vakavaan syyhyn. Kipu aiheutuu tällöin yksinkertaisesti muutoksista hormonaalisissa tekijöissä.

Jos et myöskään löydä mitään epänormaaleja merkkejä silloin, kun tarkastat rintasi omatoimisesti, mutta tunnet niissä silti toistuvaa kipua, on mahdollista, että jokin muu harmiton tila on syynä särkyyn. Seuraavassa kerromme sinulle tarkemmin yleisimmistä syistä rintojen kipuun.

Hormonaaliset syyt

Yleisesti ottaen teini-ikäiset tytöt, joilla kuukautiskierto on alkuvaiheessa, kokevat usein jonkin verran kipua rinnoissaan. PMS eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä saattaa myös aiheuttaa särkyä rinnoissa kuukautisia edeltävinä päivinä.

Useat naiset kärsivät rintojen kipeydestä niinä vuosina, jolloin he ovat hedelmällisiä, mikä on yleisempää kuukautiskierron puolivälissä. Tämä kipu on yhteydessä ovulaatioon, ja se ajoittuu kuukautisia edeltäviin päiviin. Nämä kaksi vaihetta liittyvät äkilliseen muutokseen naisen hormonitoiminnassa.

Myös ehkäisypillerien käyttö tai hormonikorvaushoidon läpikäyminen saattavat aiheuttaa naiselle rintojen kipeyttä.

Raskaana olevat naiset

raskaus

Eräs raskauden ensimmäisistä oireista on rintojen kipu. Naisilla on yleensä enemmän herkkyyttä rinnoissaan silloin, kun he tulevat raskaiksi suhteellisen nuorella iällä, tai ensimmäisen raskautensa aikana. Yleisesti ottaen naisilla on kipua rinnoissa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ja tällöin rinnat myös muuttuvat suuremmiksi. Niissä sijaitsevat siniset suonet tulevat tällöin myös näkyvämmiksi, mikä kertoo lisääntyneestä veren määrästä rinnoissa.

Imetys

Kun nainen on juuri saanut lapsen, on täysin normaalia tuntea kipua rinnoissa riippumatta siitä, onko hän valinnut imettää lastaan vai ei. Tämä johtuu lisääntyneestä maidon määrästä rinnoissa. On kuitenkin hyvä kiinnittää erityisen paljon huomiota tällöin tapahtuvaan rintakipuun, jos se on usein toistuvaa, voimakasta tai mikäli se ei vähene. Tällöin voi kyseessä olla myös rintatulehdus, josta kerromme seuraavassa tarkemmin.

Mastitis eli rintatulehdus

rinnat

Kyseinen ongelma aiheutuu siitä, että rinta tulehtuu, mikä taas johtuu sen sisältämien maitotiehyiden tukkeutumisesta. Tällaisen tilanteen aiheuttajana on jokin virus, sieni tai bakteerit. Jos huomaat siis kokevasi seuraavat oireet, tulisi sinun etsiä lisää tietoa tilanteestasi: rintojen punoittaminen ja kipu, sekä ennen kaikkea kuume.

Rintojen kystat

Rinnoissa sijaitsevat kystat ovat tietyn tyyppisiä pusseja, jotka sisältävät nestettä, ja ne muodostuvat rintojen sisälle. Ne voivat ovat kyseessä silloin kun huomaat rintojesi kasvaneen normaalia suuremmiksi, ja kystia voi olla vain yksi tai useampia. Tällaiset kystat ovat yleensä täysin vaarattomia, ja niiden oireena on rinnoissa tuntuva kipu. Kun ne ovat kooltaan suurempia, voit tuntea ne itsekin rintojasi koskettamalla, mutta joskus kystat voidaan havaita ainoastaan mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa.

Rintoihin kehittyvät paiseet

Rinnoissa esiintyvät paiseet ovat mätää, joka on kertynyt rinnan kudokseen. Tässä on siis periaatteessa kyse tulehduksesta, ja tällainen ongelma saattaa aiheuttaa rintojen kipua. Niissä saattaa tuntua myös pehmeitä pullistumia. Rintojen paiseet ovat yleisesti ottaen seurausta bakteereista, jotka pääsevät niihin sisälle nänneissä olevien halkeamien kautta tai imetykseen liittyvistä ongelmista johtuen. Riippumatta paiseiden syystä on tällaisessa tilanteessa parasta käydä lääkärin vastaanottolla, jotta saat vaadittavat tutkimukset sekä muun soveltuvan hoidon.

Rintasyöpä

Woman doing breast self exam
Rintojen tarkastaminen omatoimisesti

Kuten jo mainitsimmekin artikkelin alussa, on monille naisille ajatus rintojen kivusta yhteydessä pelkoon rintasyövästä, mutta yleensä asialla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä syövän kanssa. Jos todella kärsit rintasyövästä, on kipu yksi niistä oireista, jotka ilmenevät vasta pidemmän ajan kuluttua. On siis mahdollista, että jos nainen huomaa jotakin epänormaalia rinnoissansa ja hoitaa tämän ajoissa, ei minkäänlaista kipua ilmene rinnoissa missään vaiheessa, vaikka kyseessä olisikin jotakin syöpään liittyvää.

Suosituksia rintojen kivun estämiseksi ja sen lievittämiseksi

Yleisesti ottaen ei ole tarpeellista syödä lääkkeitä, jos rintoihisi sattuu. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että voit itse vaikuttaa tähän ongelmaan pitämällä kiinni erinäisistä elämäntyyliin liittyvistä tavoista. Näin saatat edistää rintojesi kivun häviämistä sekä vähentää tämän ongelman ilmenemisen mahdollisuutta.

  • Vältä liian pienten rintaliivien käyttöä.
  • Pidä kiinni terveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää vain vähän rasvaa sekä paljon hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää.
  • Älä anna painosi vaihdella kovin suuresti, sillä tasainen paino edesauttaa hormonaalista tasapainoasi.
  • Lisää ruokavaliosi sisältämää B6- (pyridoxine), B1- (thiamine) ja E-vitamiinin määrää.
  • Voit myös kokeilla luonnollisia kotihoitoja rintojen kipuun. Näihin kuuluvat muun muassa vedestä, sitruunamehusta, viinietikasta ja kahvista valmistetut rinnoille laitettavat kompressit.

UUTISIA VERKOSSA