Logo image
Logo image

Tämä sinun tulisi tietää rintasyövästä

3 minuuttia
Naisten tulisi tutkia omat rintansa säännöllisesti möykkyjen tai muiden epänormaalien muodostumien varalta. Mitä aikaisemmin möykky tai patti löydetään, sitä nopeammin asia voidaan selvittää ja syövän mahdollisuus tutkia.
Tämä sinun tulisi tietää rintasyövästä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rintasyöpä on yleisin naisia koskeva syöpä, mutta sitä esiintyy myös miehillä. Rintasyöpään kuolee tuhansia naisia joka vuosi ympäri maailmaa. Rintasyöpä alkaa yleistyä vaihdevuosi-iän lähestyessä, ja keski-ikä taudin toteamishetkellä on 60 vuotta. Rintasyöpää todetaan myös nuoremmilla naisilla, mutta alle 30-vuotiailla tauti on hyvin harvinainen.

Vaikka rintasyöpä on viime vuosina yleistynyt, taudin ennuste on jatkuvasti parantunut varhaisemman toteamisen sekä tehokkaampien hoitomenetelmien ansiosta.

Kuinka saada tietää rintasyövästä

Lääkärit ja hyväntekeväisyysjärjestöt suosittelevat naisia suorittamaan säännöllisen rintojen tutkimuksen kotioloissa. Rintojen koostumus vaihtelee ihmisestä toiseen ja rintaa paineltaessa voi tuntea kaikenlaisia kyhmyjä ja muhkuroita, jotka kuitenkin kuuluvat rinnan luonnolliseen fysiikkaan.

Onkin tärkeää oppia tunnistamaan normaalista poikkeavat kuhmut tai patit rinnassa – tämä onnistuu vain silloin, kun suoritat tutkimuksen säännöllisesti ja opit tuntemaan, mikä on sinun rinnoillesi normaalia. Iäkkäämmät naiset käyvät säännöllisesti mammografiaseulonnassa.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa kasvain löytyy, sitä parempi on syövästä selviämisen ennuste.

Seuraavaksi annamme sinulle lisätietoa siitä, mitä sinun tulisi tietää rintasyövästä.

Rintasyövän tilastot

Some figure

  • Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä, mutta siitä selviytymisen mahdollisuus on verrattain hyvä. Viimeisimmän viiden vuoden aikana jopa 4.4 miljoonaa naista, joilla todettiin rintasyöpä, ovat yhä elossa tänään. Rintasyövän ennuste on jatkuvasti parantunut taudin varhaistuneen toteamisen sekä hoitomenetelmien kehittymisen myötä. Moneen muuhun syöpätautiin verrattuna paranemisennuste onkin jo varsin hyvä.
  • Joka vuosi yli miljoonalla naisella diagnosoidaan rintasyöpä ensimmäistä kertaa. Rintasyöpä kattaa jopa 10 % kaikista maailmassa todetuista syöpätaudeista ja 23 % pelkästään naisilla todetuista syövistä.
  • Joka vuosi rintasyöpään kuolee yli 410,000 naista, joka kattaa 14 % syöpään kuolevista naisista ja jopa 1.6 % kaikista kuolemantapauksista naisten kohdalla.
  • Suurimmat riskitekijät rintasyövän kehittymiselle ovat yli 45 vuoden ikä, perheessä esiintynyt rintasyöpä, kuukautisten alkaminen aikaisessa vaiheessa (ennen 12. ikävuotta) ja vaihdevuosien alkaminen verrattain myöhään eli yli 55-vuotiaana. Muita mahdollisia rintasyövän riskitekijöitä ovat ylipaino, synnytysten vähäisyys ja runsas alkoholin käyttö.
  • Vain 5-10 % todetuista rintasyövistä johtuvat perinnöllisistä syistä.

Mitkä ovat rintasyövän oireet?

Some figure

Kuten monet muut syöpäsairaudet, myös rintasyöpä voi ilmetä alkuun oireettomana. Yleensä oireita alkaa esiintyä vasta kun tauti etenee. Yleisin merkki syövästä on rinnasta löytyvä patti, jonka nainen huomaa itse, tai joka paljastuu mammografiassa. Rintasyövän oireisiin kuuluu mm:

  • Patit tai kyhmyt rinnassa tai kainalon alueella. Patit ovat yleensä kivuttomia, ja löytyvät usein rintoja tutkimalla. Aina rinnasta löytyvä patti ei ole vaarallinen, mutta on tärkeää varata aika lääkäriin mahdollisimman nopeasti, jotta voidaan ryhtyä jatkotutkimuksiin ja mahdollisiin tarvittaviin toimenpiteisiin.
  • Rintojen ulkomuodon muutokset, kuten rinnan koon muuttuminen, ihomuutokset, kuten ihon punoittaminen tai kolojen muodostuminen ja rinnan muodon muuttuminen.
  • Eritteet nännistä, nännin kutina ja punoitus.

Miten rintasyöpää voi ehkäistä ja miten varmistan aikaisen diagnoosin?

Ruokavaliolla ja elämäntyylillä on oma tärkeä osansa rintasyövän ehkäisyssä. Tiettyjen ruoka-aineiden tiedetään nostavan syöpäriskiä, ja näitä tulisi välttää mahdollisimman paljon. Samaten on myös olemassa sellaisia ruokia, jotka ehkäisevät syöpäsolujen muodostumista, ja näitä tulisikin lisätä ravintoon runsaasti.

Kasvikset ja vihannekset ovat paras tapa taistella syöpää vastaan, sillä antioksidantit ja vitamiinit pitävät kehon soluista huolta. Vältä runsasta alkoholinkäyttöä, tupakointia sekä rasvaisia ja sokerisia ruokia. Muista myös säännöllisen liikunnan tärkeys.

Joskus riskiryhmään kuuluville, yli 35-vuotialle naisille voidaan määrätä tietynlaista lääkitystä, joka ehkäisee rintasyövän muodostumista.

Jotta rintasyöpä voidaan todeta ja hoitaa ajoissa, on tärkeää, että naiset tutkivat itse rintansa säännöllisesti. Paras aika tähän on usein kuukautisten jälkeen, kun rinnat eivät arista ja ne ovat pehmeimmillään.

On tärkeää oppia tietämään, miltä rintojen kuuluu tuntua ja huomata, kun rinnassa on jotakin normaalista poikkeavaa. Mikäli huomaat jotakin outoa rinnassasi, käänny lääkärin puoleen välittömästi.

Suomessa seulotaan oireettomia 50-69 -vuotiaita naisia kahden vuoden välein tehtävin mammografiakuvauksin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.