Rintasyövän pääaiheuttajat

Rintasyöpään sairastumisen riski kasvaa vanhenemisen myötä ja usein syöpä iskee yli 50-vuotiaisiin naisiin.
Rintasyövän pääaiheuttajat

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Rintasyövässä rintojen kudoksiin kehittyy pahalaatuisia kasvaimia. Tänään kerromme sinulle mitkä ovat rintasyövän pääaiheuttajat, sekä miten siltä voi suojautua.

Rintasyöpä ja diagnoosi

Rintasyöpä on pääosin naisia koskeva syöpäsairaus, mutta myös miehet voivat saada rintasyövän.

Rintasyöpään kuolee tuhansia naisia joka vuosi, sillä vaikka syövän hoitomenetelmät ovat kehittyneet paljon vuosien saatossa, rintasyöpä havaitaan usein myöhäisessä vaiheessa, jolloin se on ehtinyt jo levitä muualle elimistöön – tämä tekee siitä huomattavasti vaikeamman hoitaa.

rintasyövän pääaiheuttajat diagnoosi

Monien rintasyöpää sairastavien ennuste on parantunut lääketieteen ja edistyneiden hoitojen ansioista, ja rintasyöpää voidaan usein hoitaa menestyksellisesti.

Rintasyöpä voi olla vaikea havaita, sillä usein siitä ei aiheudu mitään huomattavia oireita – ensimmäinen merkki monelle onkin muutokset rinnassa, kuten kyhmyn löytyminen yllättäen.

Kuka kuuluu riskiryhmään sairastua

Kuten mainitsimme aikaisemmin, rintasyöpä koetaan yleisesti naisten syöpäsairautena, vaikka sitä todetaan myös miehillä. Rintasyövän riski kasvaa sitä mukaa, mitä vanhemmaksi tulemme, ja etenkin yli 50-vuotiaat ovat vaarassa sairastua syöpään.

Tämän takia Suomessa harjoitetaankin säännöllistä seulontaa mammografialla yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Miesten riski kehittää rintasyöpä on sata kertaa epätodennäköisempää kuin naisten.

Rintasyövän pääaiheuttajat ja niihin vaikuttavat tekijät ovat;

Perheen sairaustausta

rintasyövän pääaiheuttajat löytyy tarkastuksessa

Useat tutkimukset ovat osoittaneet sen, että ne henkilöt, joiden perheessä esiintyy rintasyöpää, kohtusyöpää, munasarjasyöpää, kohdunkaulansyöpää tai paksusuolisyöpää, ovat huomattavasti suuremmassa riskissä kehittää samantyyppisen syövän. Syöpä kulkeutuu sukupolvelta toiselle.

Geneettiset seikat

Alustavien tutkimusten mukaan rintasyövän syntyyn voi vaikuttaa viallinen geeni, jonka potilas perii jommaltakummalta vanhemmaltaan.

Usein kyseinen vika löytyy BRCA1 tai BRCA2-geenistä, jotka ovat vastuussa syövältä suojaavien proteiinien tuotannosta. Näistä geeneistä löytyvä vika lisää riskiä sairastua syöpään jossakin vaiheessa elämää jopa 80 %.

Kuukautiskierto

Sellaiset naiset, joiden kuukautiset alkoivat varhaisessa iässä, usein ennen 12. ikävuotta, ovat korkeammassa vaarassa sairastua rintasyöpään. Samaten naiset, joiden vaihdevuodet alkavat suhteellisen myöhään eli 55. ikävuoden jälkeen, ovat alttiimpia syövälle.

Aikaisempi syöpäsairaus

Sellaiset potilaat, joilla on ollut tai on rintasyöpä yhdessä rinnassa, ovat suuremmassa riskissä kehittää syöpä myös toiseen rintaan. Myös syövän uusiutuminen on yleistä.

Alkoholin nauttiminen

Monien tutkimusten mukaan yhden tai kahden alkoholijuoman nauttiminen päivittäin lisää riskiä rintasyövän kehittymiselle.

Lapsien hankkiminen myöhemmällä iällä

Naiset, jotka eivät saa lapsia ollenkaan tai saavat lapsia vasta 30. ikävuoden jälkeen ovat alttiimpia rintasyövän esiintymiselle. Useat raskaudet suhteellisen aikaisessa vaiheessa elämää puolestaan suojaavat taudilta.

Hormoniterapia

Pitkäjaksoinen estrogeeniterapia lisää riskiä sairastua rintasyöpään. Estrogeenia voidaan käyttää mm. vaihdevuosioireiden hoidossa.

Ylipaino

Ylipainon yhteyttä rintasyöpään ei ole pystytty täysin kartoittamaan, mutta asiantuntijoiden mukaan ylipainoiset naiset tuottavat normaalipainoisia enemmän estrogeenia, ja tämä voi johtaa rintasyövän kehittymiseen. Riski kasvaa etenkin vanhemmilla naisilla, joilla on ylipainoa.

Säteily

mitkä ovat rintasyövän pääaiheuttajat

Jatkuva altistuminen röntgensäteilylle ja CT-kuvauksen säteilylle lisää riskiä sairastua rintasyöpään huomattavasti. Myös lapsena tai aikuisena saatu säteilyhoito syövän hoitoon rintakehän alueella lisää rintasyöpäriskiä. Riski riippuu siitä, kuinka paljon säteilyhoitoa annettiin ja minkä ikäisenä.

Ruokavalio

Rintasyövän yhteyttä ruokavalioon ei ole pystytty selvittämään tarkasti, mutta monien tutkimusten mukaan huonolaatuinen ravinto vaikuttaa negatiivisesti koko elimistön terveyteen ja on olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että tietyt ruoka-aineet lisäävät syöpäriskiä.

Prosessoitu ruoka, kovat rasvat, sokeri ja muut haitalliset aineet voivat lisätä riskiä rintasyövän kehittymiseen.

Tutkimusnäyttöä vailla olevat riskitekijät

Nykyisin monet naiset ovat huolissaan antiperspiranttien ja deodoranttien sisältämien kemikaalien ja etenkin alumiinin mahdollisesta yhteydestä rintasyöpään.

Nykytutkimusten perusteella ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan näiden tuotteiden yhteyttä rintasyövän kehittymiseen. Myöskään rintaimplanttien tai hyönteismyrkyille altistumisen yhteyttä rintasyöpään ei ole todistettu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Smith, A. H., Marshall, G., Yuan, Y., Steinmaus, C., Liaw, J., Smith, M. T., … Ferreccio, C. (2014). Rapid reduction in breast cancer mortality with inorganic arsenic in drinking water. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2014.10.005

  • Alfano, C. M., Day, J. M., Katz, M. L., Herndon, J. E., Bittoni, M. A., Oliveri, J. M., … Paskett, E. D. (2009). Exercise and dietary change after diagnosis and cancer-related symptoms in long-term survivors of breastcancer: CALGB 79804. Psycho-Oncology. https://doi.org/10.1002/pon.1378

  • OMS. (2016). What are the risk factors for breast cancer? https://doi.org/10.1128/MCB.26.6.2327-2336.2006


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.