Kryoablaatio: rintasyövän uusi hoitomuoto

Kryoablaatio on osoittautunut tehokkaaksi kasvainten ensivaiheissa. Vaikka sen ei voidakaan sanoa vielä parantavan syöpää, se auttaa hidastamaan syövän etenemistä.
Kryoablaatio: rintasyövän uusi hoitomuoto

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kryoablaatio ja kasvaimen “jäädyttäminen” syövän leviämisen pysäyttämiseksi saattaa hyvinkin kuulostaa tieteisfiktiolta. Siinä saadut hoitotulokset ovat kuitenkin sekä toiveikkaita että positiivisia.

Kyseessä on toisaalta yksinkertainen, toisaalta kehittynyt hoitomenetelmä. Siinä koulutettu radiologi työntää pienen neulan ihon läpi rintaan. Siellä primäärikasvaimet ja mahdolliset uudet kasvaimet tunnistetaan ja jäädytetään.

Kryoablaatio ei ole ainoastaan rintäsyöpään käytetty uusi hoitomenetelmä; siitä on tullut hyvä vaihtoehto myös keuhko- ja eturauhassyövän hoidossa.

Toimenpide on tarkempi kuin perinteinen leikkaus ja se lisää potilaan eliniänodotetta. Se on lääketieteen alalla uusi menetelmä, josta kannattaa lukea lisää.

Kryoablaatio: jään avulla rintasyöpää vastaan

Rinnat

Selvennämme ensin jotakin tärkeää. Kryoablaatio ei paranna syöpää. Siitä saatavat hoitotulokset ovat seuraavat:

 • Vähentynyt syöpäsolujen leviäminen
 • Lisääntynyt eliniänodote
 • Syöpähoidon negatiivisten vaikutusten väheneminen

Kryoablaatio ei myöskään estä sitä, että potilaan on ehkä käytävä läpi muita, aggressiivisempia hoitomuotoja, kuten kemoterapiaa tai sädehoitoa joko ennen tai jälkeen jäädytyshoidon.

Kryoablaatiosta saatavat hoitotulokset ovat yleensä positiivisia, kunhan hoito annetaan syövän ensivaiheiden aikana. Syövän edenneemmissä vaiheissa lääkärin on päätettävä käytettävät menetelmät.

Katsotaan lisää tietoa kryoablaatiosta:

Kryoablaatio: uusi lähestymistapa kasvainten hoidossa

Ensimmäiset ihmisillä tehdyt kokeet tällä hoitomenetelmällä suoritettiin 13 vuotta sitten. Niin kutsuttu “Potilas 0” oli Laura Ross-Paul, yhdysvaltalainen nainen, jolla todettiin rintasyöpä sen ensimmäisessä vaiheessa.

Menetelmä oli nopea ja tehokas, vaikka se jättikin jäljen. Kyseessä oli uusi keksintö, joka itse asiassa pelasti Ross-Paulin hengen. Katsotaan, mistä kyseinen hoitomenetelmä koostuu:

 • Kryoterapia suoritetaan eräänlaisen anturin avulla. Se on laite, joka muistuttaa ohutta ja onttoa sauvaa.
 • Se kiinnitetään typen tai argonin lähteeseen, joka viilentää sen nopeasti.
 • Hoidosta vastaava henkilö on erikoistunut radiologi, joka vie laitteen potilaan rinnan läpi käyttämällä apuna kerroskuvausta, sekä ruiskuttaa varjoainetta potilaan verenkiertoon.
 • Kasvaimet ja muut mahdollisesti vaurioituneet kudokset jäädytetään yksitellen. Radiologi pyrkii välttämään terveen kudoksen vaurioittamista, kohdistaen jäädytyshoidon ainoastaan syöpäsoluihin.

Yksi hoitokerta kestää vähän yli puoli tuntia

kasvain
 • Kasvaimet, jotka ovat halkaisijaltaan alle yhden senttimetrin, eivät kehity pidemmälle kryoablaatiohoidon jälkeen. Tämä on toivoa antava löydös, mutta parempien onnistumismahdollisuuksien kannalta hoito tulee tässä sairaudessa suorittaa sen varhaisessa vaiheessa.
 • American Society of Breast Surgeons -yhdistys on käyttänyt tätä menetelmää jo muutaman vuoden ajan hyvin tuloksin.
 • Kryoablaatiossa potilaita ei tarvitse leikata. Hoito kestää hieman yli puoli tuntia ja se voidaan suorittaa potilaan ollessa hereillä, ilman kajoavampaa toimenpidettä.
 • Perinteiseen leikkaukseen verrattuna kryoablaatio on monelle potilaalle erittäin tehokas rintasyövän hoitomenetelmä. On kuitenkin ollut tapauksia, joissa tämä hoito ei ole tehonnut odotetulla tavalla.
 • On kuitenkin havaittu, että suurin osa syöpäsoluista kuolee, ja jäljelle jäävien kasvainten eteneminen hidastuu huomattavasti. Joissakin tapauksissa annetaan kemoterapiaa tai sädehoitoa tämän hoidon jälkeen.

Hyviä tuloksia myös keuhkosyövässä

Kuten alussa mainitsimme, kryoablaatiota käytetään myös muun tyyppisissä syövissä kuin rintasyövässä.

Monet tämän hoidon hyötyjä koskevat tutkimukset, kuten Science Daily -lehdessä julkaistu tutkimus, ovat osoittaneet, että hoito onnistuu pysäyttämään keuhkoissa olevien kasvainten etenemisen.

 • Edellä mainitussa tutkimuksessa 22 keuhkosyöpäpotilasta hoidettiin kryoablaation avulla. Kolme kuukautta kestäneiden 27 hoitokerran jälkeen hoito osoittautui 100-prosenttisen tehokkaaksi viidellä potilaalla.
 • Lopuilla potilailla kasvainten esiintyvyys väheni. Syöpä jäi, mutta pahanlaatuisten kasvainten eteneminen hidastui huomattavasti. Näin potilaat pystyvät nauttimaan pidemmästä elämästä ja parantuneesta elämänlaadusta.

Voit lukea lisää tästä edistysaskeleesta syövän hoidossa Radiology -julkaisusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.