Logo image
Logo image

9 tapaa ehkäistä syöpäsairauksia

4 minuuttia
9 tapaa ehkäistä syöpäsairauksia
Viimeisin päivitys: 20 huhtikuuta, 2019

Syöpä ei kaikissa tapauksissa ole ehkäistävissä, mutta riskiä syöpäsairauksien kehittymiselle voi aktiivisesti vähentää omilla teoilla. Jos vietät terveellistä elämää ja käyt säännöllisesti lääkärissä, on mahdollista, että syöpä ei iske kohdallesi koskaan tai se todetaan ajoissa. Yritä siis parhaasi mukaan ehkäistä syöpäsairauksia omaksumalla terveelliset elämäntavat.

Syöpä on pelottava sairaus, johon sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Lähes jokaisella on lähipiirissään ihminen, jolla on ollut syöpä tai joka on kuollut syöpään. Vaikka ihminen viettäisi tervettä elämää, voi syöpä silti osua kohdalle – mikään konsti ei voi suojata syövältä 100-prosenttisesti.

Kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön (IARC) mukaan syöpäsairauksia voi kuitenkin ehkäistä tietyillä strategioilla. Nämä vähentävät sairastumisriskiä jopa 50 %. Syöpäsairaudet muuttuvat elämäntapojen mukana. Muutama vuosikymmen sitten vatsan syöpäsairaudet olivat kaikkein yleisimpiä, nykyisin tappavin syövän muoto taas on keuhkosyöpä. Tämä pätee sekä naisiin että miehiin.

Syöpäriski lisääntyy mm. tupakoinnin, alkoholin käytön ja liikunnan vähäisyyden johdosta, joten omilla elämäntapavalinnoilla voi vaikuttaa suuresti syöpäriskiin. Joskus pienetkin muutokset ja päätökset vaikuttavat riittävän paljon yleiseen terveydentilaan.

1. Vältä tupakkaa

Jos haluat vähentää riskiäsi sairastua syöpään, tulee sinun aivan aluksi lopettaa tupakointi ja välttää tupakkatuotteita kokonaan. Myös passiivinen tupakointi lisää syöpäriskiä, joten on tärkeää välttää sellaisia tilanteita, joissa altistut tupakansavulle muiden toimesta.

  • Keuhkosyöpä on yleisin syövän muoto nykyaikana ja se on syövistä myös tappavin.
  • Sähkötupakkaan vaihtaminen ei ole riittävän suuri muutos, sillä nämä tuotteet sisältävät myös haitallisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Hae apua tupakoinnin lopettamiseen lääkäristä ja apteekista, ja pysy päätöksessäsi. Tupakoinnin lopettaminen on suurin terveysteko, jonka voit tehdä.

Suositeltua lukemista: Kohtusyöpä: pidä mielessä nämä 5 asiaa

2. Pysy normaalipainoisena

Ylipaino lisää riskiä mm. munasarja-, haima- peräsuoli- ja kilpirauhassyöpään.

  • Liiallinen rasvan määrä kehossa lisää estrogeenin tuotantoa naisilla. Tämä voi aiheuttaa erilaisia mutaatioita soluissa, jolloin terveet solut muuttuvat vaarallisiksi.
  • Juttele painostasi lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Oikeilla ruokavalinnoilla voi vaikuttaa painoon huomattavasti. Normaali paino tuo mukanaan myös monia muita terveyshyötyjä.

3. Muista harrastaa liikuntaa ja olla aktiivinen

 

Some figure

Liikunta on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä. Keho kaipaa päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja, sillä liikkuminen parantaa verenkiertoa ja hapen kulkeutumista kudoksiin ja lihaksiin. Liikkuminen auttaa kehoa toimimaan ihanteellisella tasolla ja suoriutumaan erilaisista tehtävistä kunnialla. Liikkuvuus ja lihaskunto tulee erityisen tärkeäksi sitä mukaa, kun ihminen vanhenee. Jos nuorena ei liiku, nivelet ja lihakset kärsivät tästä vanhempana.

Liikunnan ei tarvitse olla kammottavaa rääkkiä, vaan jo puolen tunnin reipas kävely päivittäin auttaa pysymään terveenä. Löydä itsellesi sopiva liikuntamuoto ja kokeile rohkeasti eri lajeja.

Suosi liikkumista luonnossa ja hengitä syvään raikasta, puhdasta ilmaa.

4. Terveellinen ruokavalio

Terveellisen ravinnon nauttiminen on ehdottoman tärkeää pitkäikäisyyden ja terveyden kannalta.

  • Syö tuoretta, hyvälaatuista ruokaa. Suosi luomua.
  • Juo 6-8 lasillista vettä päivittäin.
  • Lisää kuidun ja C-vitamiinin määrä ruokavaliossa.

Suositeltua lukemista: Painonpudotusta vauhdittava smoothie omenasta, sitruunasta ja greipistä

5. Vältä alkoholia kokonaan tai nauti sitä kohtuudella

“Kaikkea kohtuudella” pätee myös alkoholiin. Vältä humalahakuista juomista ja suurien alkoholimäärien nauttimista.  Saunaolut kerran viikossa tai lasi viiniä illallisella ei aiheuta tunnetusti terveyshaittoja, mutta alkoholin suurkulutus liittyy läheisesti mm. ylipainoon, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja aivojen toimintojen heikkenemiseen.

Voit välttää alkoholia kokonaan tai nauttia sitä kohtuudella. Tämä auttaa suojaamaan sydäntä ja voit paremmin ehkäistä syöpäsairauksia.

6. Suojaa iho UV-säteiltä

 

Some figure

Yksi tärkeä keino suojata kehoa syövältä on varmistaa, että iho ei altistu liikaa UV-säteille. Ihosyöpä on yksi nopeiten kasvavista syöpäsairauksista maailmassa, ja se johtuu lähes aina auringon säteilystä.

Aurinko on elimistölle tärkeää, sillä se auttaa kehoa imeyttämään D-vitamiinia. Auringolta tulee kuitenkin suojautua, sillä liiallinen säteily on vaarallista. Suojaa iho aurinkovoiteella, riittävällä vaatetuksella ja hatulla. Vältä pitkällistä auringossa oleskelua etenkin keskipäivällä.

7. Vältä myrkyllisten ainesten kanssa työskentelyä

Saattaa olla, että altistut työssäsi haitallisille aineille ja kemikaaleille, eikä tämä ole välttämättä muutettavissa. On kuitenkin tärkeää, että työpaikallasi noudatetaan riittäviä varokeinoja. Suojaa iho ja hengitystiet kemikaaleilta, ja käy säännöllisesti terveystarkastuksessa.

8. Radonin vaarat

Radon radioaktiivinen jalokaasu, jota syntyy maankuoressa uraanin ja toriumin hajoamistuotteena. Radonia ilmenee lähes kaikkialla: kaupungeissa, pelloilla ja metsissä. Joillain alueilla radonin määrä on korkealla ja voi aiheuttaa syöpäriskiä.

Koteihin ja työpaikoille on saatavilla radon-mittareita, joilla voi tarkastaa tämän vaarallisen aineen määrän.

9. Rokotusten tärkeys

 

Some figure

Pienten lasten rokottaminen on tärkeää. Rokotukset suojaavat erilaisilta vakavilta taudeilta ja nykyisin on saatavilla rokote esimerkiksi papilloomaviruksen aiheuttamaa kohdunkaulansyöpää vastaan. Rokote annetaan nuorille tytöille, jotka eivät ole vielä aloittaneet seksuaalista kanssakäymistä.

On syytä pitää mielessä myös seuraavat tekijät:

  • Naisten tulee käydä säännöllisesti gynekologisessa tutkimuksessa. Suomessa suoritetaan kohdunkaulasyöpäseulontoja ja rintasyöpäseulontoja, joihin tulee osallistua säännöllisesti. Tutki omat rintasi ja käy papa-kokeessa kahden vuoden välein.
  • Sekä miehet että naiset voivat osallistua peräsuolen syövän seulontoihin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.