Logo image
Logo image

Aikaisen menopaussin oireet ja merkit

3 minuuttia
Varhaisella menopaussilla tarkoitetaan sitä, kun munasarjojen toiminta lakkaa ja kuukautiset päättyvät alle 40-vuotiailla naisilla. Tässä artikkelissa tutustumme aikaisen menopaussin merkkeihin ja oireisiin.
Aikaisen menopaussin oireet ja merkit
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Menopaussin oireet ovat fyysisiä, mutta sen lisäksi suurimmalla osalla naisista ilmenee vaihdevuosien aikana myös psyykkisiä muutoksia. On hyvä tunnistaa varhaisen menopaussin merkit, sillä näin voit hoitaa ne tehokkaasti.

Yleensä menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat yli 45-vuotiaana, kun munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta lakkaa kokonaan. Estrogeenin ja progesteronin määrä naisen kehossa alenee, ja tämä tuo mukanaan monia muutoksia.

Vaihdevuosioireet voivat olla inhottavia, ja niistä yleisimpiä ovat mm. kuumat aallot, univaikeudet, sekä mielialan heittely. Oireet voivat haitata päivittäistä elämää huomattavasti, mutta usein ne saadaan kuriin hormonikorvaushoidolla.

Vaihdevuosioireita voidaan kontrolloida myös terveillä elämäntapavalinnoilla sekä ravintolisillä, jotka pitävät oireet kurissa.

Mikä ihmeen varhainen menopaussi?

Teoriassa munasarjojen toiminta voi loppua jo kaksikymppisenä, mutta tämä on hyvin harvinaista. Vaihdevuosia nimitetään ennenaikaisiksi, kun ne alkavat ennen 40. ikävuotta. Keskimääräinen vaihdevuosien alkamisikä on 51 vuotta, mutta tämä on täysin yksilöllistä.

Vaihdevuosioireet alkavat usein ennen varsinaisia viimeisiä kuukautisia, ja niihin kuuluu kuukautisten harveneminen ja vuodon vähentyminen. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 1 % naisista kärsii ennenaikaisista vaihdevuosista.

Mistä varhaiset vaihdevuodet johtuvat?

Some figure

Syyt ennenaikaisen menopaussin taustalla eivät ole selvillä, mutta siihen voivat liittyä:

 • Geneettiset seikat; jos äidilläsi oli varhainen menopaussi, on mahdollista, että sama periytyy sinulle.
 • Kromosomipoikkeavuudet: esimerkiksi Turnerin oireyhtymästä kärsivien naisten munasarjojen toiminta on heikentynyt, ja varhainen menopaussi on todennäköinen.
 • Tartuntataudit.
 • Autoimmuunisairaudet.
 • Myrkyllisille aineille altistuminen.
 • Ylipaino.
 • Rankat lääkehoidot, kuten sädehoito tai kemoterapia.
 • Munasarjojen kirurginen poisto.

Ennenaikaisen menopaussin oireet

Menopaussin oireet vaihtelevat naisesta toiseen, ja ne liittyvät usein yksilökohtaisiin hormonaalisiin muutoksiin. Estrogeenin määrän vähentyminen laukaisee oireet, eikä nainen voi enää tulla raskaaksi.

Vaihdevuosien selkeimpiin oireisiin kuuluvat:

1. Kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi

Some figure

Alentunut estrogeenin määrä johtaa kuukautisten epäsäännöllisyyteen. On yleistä, että vuodon määrä alkaa vähentyä tai vuodon väri ja haju muuttuu.

2. Kuumat aallot

Jos heräät keskellä yötä siihen, että olet hikoillut lakanat märäksi, on kyseessä selkeä vaihdevuosien oire. Kuumat aallot aiheuttavat kovaa hikoilua ja epämukavan tunteen sekä päivisin että öisin. Kuumia aaltoja ilmenee suurella osalla menopaussia läpikäyvistä naisista.

3. Sydämentykytys

Some figure

Varhaisten vaihdevuosien hormonaaliset muutokset voivat muuntaa sydämen sykettä ja aiheuttaa epämiellyttäviä tykytyksiä. On tärkeää käydä lääkärillä säännöllisesti, sillä varhaiset vaihdevuodet lisäävät riskiä verenkiertoelimistön sairauksille.

4. Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus voi ärsyttää limakalvoja ja tehdä seksin harrastamisesta hankalaa. Kun estrogeenin määrä vähenee elimistössä, emätin menettää luonnollisen kosteutensa ja seksuaalinen kanssakäyminen voi muuttua epämukavaksi tai kivuliaaksi. On suositeltavaa käyttää erilaisia liukuvoiteita tilanteen korjaamiseksi.

5. Halukkuuden vähentyminen

Some figure

 

Libidon heikentyminen ei ole aina merkki pelkästään vaihdevuosista, sillä ihmisen halukkuus muodostuu monen eri asian summasta. Jos libidosi on heikentynyt aivan yhtäkkiä ja ilman selkeää syytä, kyseessä voi olla vaihdevuosien aiheuttama hormonaalinen muutos, joka latistaa libidon.

6. Virtsatietulehdukset

Joissain tapauksissa vaihdevuodet altistavat toistuville virtsatietulehduksille. Intiimialueen pH-tasapaino järkkyy hormonaalisten muutosten ansiosta ja tämä voi muodostaa kasvualustan bakteereille, jotka aiheuttavat virtsatietulehduksia.

Vaihdevuodet vaikuttavat myös elimistön puolustusjärjestelmään, jolloin sen on vaikeampi taistella taudinaiheuttajia vastaan – tämä altistaa erilaisille tulehduksille.

7. Muutokset mielialassa

Mielialan heittely, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet voivat johtua varhaisista vaihdevuosista. Muutokset hormonien määrässä vaikuttavat hermostoon ja voivat aiheuttaa mielialan muutoksia ja jopa masennusta.

8. Luuntiheyden aleneminen

Some figure

 

Estrogeenin väheneminen johtaa luuston heikentymiseen ja luuntiheys aleneekin kovaa vauhtia vaihdevuosien jälkeen. Tämä johtuu siitä, että keho ei pysty enää kunnolla imeyttämään kalsiumia ja muita luuston kannalta tärkeitä ravintoaineita.

Luuntiheyden aleneminen voi altistaa osteoporoosille, ja vaihdevuosi-ikäisten naisten tuleekin kiinnittää erityistä huomiota luuston terveyteen.

Voiko ennenaikaista menopaussia ehkäistä?

Menopaussin ilmaantumiseen ei voi vaikuttaa, sillä kyseessä on ihmisestä riippumaton, kehon käynnistämä prosessi. Vaihdevuosien oireita voidaan lievittää menestyksekkäästi hormonikorvaushoidolla ja vaihdevuosien aiheuttamia haittoja, kuten luuntiheyden alenemista hoitaa kalsiumilla ja muilla ravintolisillä.

Jos epäilet kohdallasi varhaista menopaussia, varaa aika lääkäriin. Lääkäriltäsi saat sopivat neuvot ja lääkityksen oireiden kontrollointiin ja elämänlaadun parantamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.

 • ATRIA, A. (1950). La menopausia precoz y su tratamiento hormonal. Revista m??Dica de Chile.

 • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.