Logo image
Logo image

Taistele osteoporoosia vastaan näillä luonnollisilla keinoilla

3 minuuttia
Kalsiumpitoisten ruokien sekä vitamiinien ja mineraalien lisääminen ruokavalioon on oleellista luiden vahvistamiseksi ja osteoporoosin estämiseksi.
Taistele osteoporoosia vastaan näillä luonnollisilla keinoilla
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On normaalia joutua hyväksymään tiettyjä asioita osana vanhenemisprosessia. Joillekin ihmisille ikääntyminen tulee kognitiivisen heikkenemisen tai nivelreuman aiheuttamien kipujen kera, ja toisille se tulee osteoporoosin kera. Tänään jaamme parhaat vinkit taisteluun osteoporoosia vastaan – jatka siis lukemista!

Mikä osteoporoosi oikeastaan on?

Tämä sairaus saa luut vähitellen heikkenemään kalsiumtasojen vähenemisen myötä. 

Se vaikuttaa luiden vahvuuteen ja tiheyteen sekä lisää niiden rikkoutumisen riskiä. Näissä tapauksissa pieni kaatuminen voikin tulla vakavaksi terveysongelmaksi.

On olemassa joitakin lääkkeitä ja keinotekoisia ravintolisiä jotka voivat auttaa lisäämään luiden vahvuutta, mutta jos etsit luonnollista vaihtoehtoa, tässä on muutamia konsteja joita voit kokeilla taistelussa osteoporoosia vastaan.

Luonnolliset vaihtoehdot avuksi osteoporoosia vastaan

Some figure

Etikka

Yksi parhaista tavoista vahvistaa luitasi on lisäämällä mineraalien, etenkin kalsiumin saantia. Sinun täytyy täydentää näitä yhdisteitä säännöllisesti, etenkin kun vanhenet.

Etikka auttaa kehoasi imeyttämään kalsiumia tehokkaammin syömistäsi ruoista. Kun lisäät vähän etikkaa salaatteihisi, se voi estää osteoporoosin syntymistä.

Lopeta tupakanpoltto

Some figure

Tupakoinnin lopettaminen ei vain suojele luitasi tältä ongelmalta, vaan lisäksi se lopettaa kehosi täyttymisen karsinogeenisilla aineilla ja estää monien muiden sairausten syntyä. 

Älä pudota liikaa painoa

Kaikki äärimmäisyydet ovat pahasta. Liikalihavuus on osaltaan ongelma joka on vienyt monia henkiä viime vuosina, mutta pieni rasvakerros kehossasi ei ole ollenkaan kamalaa, vaan se on terveellistä.

Jos olet kuitenkin erittäin laiha ihminen, ja etenkin jos olet kärsinyt syömishäiriöstä, sinulla on suurempi todennäköisyys kärsiä ennenaikaisesta luiden haurastumisesta ja kehittää osteoporoosi.

Siksi on niin tärkeää pitää tasainen paino, jotta luusi säilyvät vahvoina.

Soijaruoat

Soija sisältää korkean määrän fytoestrogeeneja. Nämä ovat yhdisteitä, jotka läheisesti muistuttavat estrogeenia jota naiset tarvitsevat ylläpitääkseen tasaiset hormonitasot.

Tämän lisäksi suoja myös auttaa lisäämään luuntiheyttä naisilla.

On hyvin tiedetty fakta, että naisilla on miehiä suurempi todennäköisyys kehittää osteoporoosi. Soijatuotteista valmistettujen ruokien, kuten tofun, nauttiminen voi auttaa sinua estämään tämän sairauden.

Puna-apila

Kuten soijaproteiini, puna-apila on yrtti jolla on kehollesi samankaltaisia hyötyjä kuin estrogeenilla. Tämä voi merkittävästi auttaa naisia vähentämään riskiä kärsiä osteoporoosista.

Pidä kuitenkin mielessä, että se sisältää vaihtelevia yhdisteitä. Tämä tarkoittaa, että ennen kuin otat puna-apilan hoitomuodoksi, sinun tulisi tarkastaa lääkäriltäsi sen sivuvaikutuksista ja soveltuvuudesta juuri sinulle.

Lohi

Some figure

Omega-3 -rasvahappoja, jotka ovat erittäin hyödyllisiä terveydellesi. 

Ne tekevät lohesta yhden parhaista ruoista osteoporoosin välttämiseen. Muista, että on hyvä ylläpitää monipuolinen ruokavalio, ja kalan syöminen kaksi-kolme kertaa viikossa on hyvä vaihtoehto.

Säännöllinen liikunta on tärkeää taistelussa osteoporoosia vastaan

Aktiivisena pysyminen on paras tapa säilyttää vahvat lihakset. Se lisää merkittävästi luidesi vahvuutta samalla kun se vähentää riskiäsi murtaa luitasi kaatuessa tai saadessasi iskun. 

Liikkumalla oikealla tavalla energiatasosi nousevat ja se auttaa myös estämään muita ikään liitettäviä sairauksia.

Vähennä alkoholin käyttöä

Alkoholin maltillinen käyttö voi parantaa kalsiumin imeytymistä, mutta sinun tulisi olla erittäin selvillä rajoistasi.

Kun käytät runsaita määriä alkoholia, sillä voi olla vakavia vaikutuksia luidesi vahvuuteen ja kokonaisvaltaisesti terveyteesi. Sen lisäksi, humalassa olo vaikuttaa tasapainoosi, joten se lisää kaatumisen ja luiden murtumisen riskiä.

Ananas

Some figure

Jos varmistat että saat tämän mineraalin päivittäisen suositellun annoksen, olet varma että pidät luusi vahvoina.

Ananas tarjoaa yli 70 % terveiden luiden vaatimasta mangaanimäärästä. Tästä syystä ei ole koskaan huono idea juoda tuoretta, herkullista ananasmehua. 

Mikäli sinulla on kuitenkin terveysongelmia, kuten diabetes, tarkkaile ruokavaliotasi jotta luonnollinen sokeri tässä mehussa ei muuta veresi glukoositasoja. Ota tämän artikkelin vinkit kokeiluun – ne auttavat sinua taistelussa osteoporoosia vastaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Curiel, M. D., García, J. J., Carrasco, J. L., Honorato, J., Cano, R. P., Rapado, A., & Sanz, C. álvarez. (2001). Prevalencia de osteoporosis determinada por densitometría en la población femenina Española. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71732-0

  • Quesada Gómez, J., & Sosa Henríquez, M. (2011). Nutrición y osteoporosis. Calcio y Vitamina D. Osteoporosis y Menopausia. https://doi.org/10.5565/rev/athenea.1697

  • Mark, S., & Link, H. (1999). Reducción de la osteoporosis: prevención en la infancia y la adolescencia. Boletín de La Organización Mundial de La Salud.

  • Plan de alimentación para la prevención de la osteoporosis. (2019). Retrieved from https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=520490707

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.