Logo image
Logo image

Paras ruokavalio niveltulehduksesta kärsiville ihmisille

2 minuuttia
Lääkärin kaikkien suositusten seuraamisen lisäksi on tärkeää tehdä joitakin muutoksia ruokavalioosi auttaaksesi kehoasi selviämään niveltulehduksen oireista.
Paras ruokavalio niveltulehduksesta kärsiville ihmisille
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Niveltulehdus on ongelma, joka aiheuttaa tulehdusta ja nivelten kulumista. Sen takia se voi olla hyvin kivuliasta ja on suositeltavaa ottaa lääkkeitä sen edistymisen ehkäisemiseksi.

Jos kärsit tästä sairaudesta, lue millainen on sopiva ruokavalio niveltulehduksesta kärsiville ihmisille.

Ihanteellinen ruokavalio niveltulehduksesta kärsiville

Taistellaksesi tämän sairauden aiheuttamia ongelmia vastaan, kehotamme sinua kiinnittämään paljon huomiota siihen mitä syöt. Yritä sisällyttää ruokavalioosi enemmän seuraavia ruokia:

Lohi

Ensimmäinen ruoka, joka niveltulehduksesta kärsivien ihmisten ruokavaliosta tulisi löytyä, on lohi. Se johtuu siitä, että lohi on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, joilla on tulehduksen vastainen vaikutus.

On suositeltavaa syödä kaksi annosta lohta viikossa saadaksesi siitä parhaimman hyödyn. Voit myös välillä korvata lohen tai osan siitä esimerkiksi tonnikalalla tai sardiineilla.

Soija

Some figure

Kasvissyöjälle kalan syönti ei ole vaihtoehto. Silloin suosittelemme pitämään huolta, että ruokavalioosi kuuluu Omega-3 rasvahappoja täynnä oleva soijapapu.

Tämä palkokasvi on täynnä Omega-3 -rasvahappoja ja voit syödä sitä monissa eri muodoissa, kuten:

  • Tofuna
  • Pavunversoina
  • Papuina
  • Maitona

Soija on erittäin täydentävä ruoka, koska se on vähärasvainen ja siinä on paljon kuituja ja proteiinia. Sen takia se hoitaa tulehdusta ja parantaa yleistä terveyttäsi.

Koska se on niin monipuolinen raaka-aine, voit syödä sitä minkä päivän aterian kanssa tahansa. Sinun tarvitsee vain opetella yhdistämään se muiden ainesosien kanssa.

Korkealaatuiset kasvisöljyt

Tiedämme jo, että ekstraneitsytoliiviöljy sisältää terveellisiä rasvoja sydämelle ja tulehdusta vastaan taistelemiseen. Se ei kuitenkaan ole ainoa. Suurimmalla osalla kasviöljyistä on samat hyödylliset ominaisuudet kuin oliiviöljylläkin. Öljyistä saat samalla myös niiden pähkinöiden sekä siementen hyödyt, joista niitä uutetaan.

Kaksi hyvää vaihtoehtoa oliiviöljylle ovat avokadoöljy ja auringonkukkaöljy. Molemmat sisältävät enemmän Omega-3:a kuin oliiviöljy ja ne antavat ruoalle uuden maun.

Ruoat, joita niveltulehduksesta kärsivien ihmisten tulisi vältellä

Ruoat, joita sinun tulisi vältellä kaikin keinoin vähentääksesi tulehduksen vaikutusta ovat muun muassa:

Paistetut ja prosessoidut ruoat

Uppopaistettujen ruokien kulutuksen vähentäminen on avainasemassa niveltulehduksesta kärsivien ihmisten ruokavaliossa. Uppopaistetut ruoat lisäävät tulehduksia kehossa ja niiden aiheuttamia ongelmia.

Some figure

Sen sijaan suosittelemme sinua valitsemaan ruokia jotka on höyrytetty, grillattu, keitetty tai paistettu uunissa.

Jos sinusta on todella vaikea tehdä nämä muutokset, hae apua ravitsemusasiantuntijalta, joka voi suunnitella sinulle tarkoitetun ruokasuunnitelman. Se on sijoitus joka antaa mahtavia tuloksia, ja muutamassa kuukaudessa voit oppia tekemään ruokasuunnitelmasi jatkossa itse ilman apua.

Sokerit ja makeutusaineet

Muita ainesosia, joita niveltulehduksesta kärsivien ihmisten tulisi vältellä, ovat sokerit, makeutusaineet ja niin edelleen. Valitettavasti ne ovat yleisiä ainesosia suurimmassa osassa ostamissamme tuotteissa.

Siitä syystä paras asia sinulle olisi panostaa luontaistuotteisiin ja valmistaa kaikki ruokasi itse. Muista, että makujen lisäämiseksi tai parantamiseksi voit hyödyntää orgaanista hunajaa, vaahterasiirappia, agavesiirappia tai steviaa.

Lue myös7 muutosta, jotka huomaat lopettaessasi sokerin syömisen

Toinen vaihtoehto on maustaminen. Yritä hyödyntää eri yrttejä (kuten minttua tai basilikaa), luontaisia makeutusaineita (kuten vaniljaesanssia) ja mausteita (kuten tähtianista, kardemummaa ja niin edelleen).

Maitotuotteet

Some figure

Niveltulehduksesta kärsivien ihmisten tulisi välttää maitotuotteita niin paljon kuin mahdollista. Tämä ruokaryhmä voi aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta nivelten ympärille.

Niin ei kuitenkaan tapahdu kaikissa tapauksissa, joten sinun tulisi kiinnittää huomiota siihen kärsitkö tästä ongelmasta vai et.

Jos sinun täytyy vältellä maitotuotteita, muista lisätä proteiinia lihan tai muun proteiinipitoisen ruoan muodossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.
  • Nettleton JA., Steffen LM., Mayer Davis EJ., Jenny NS., et al., Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic study of ahterosclerosis. Am J Clin Nutr, 2010.
  • Chin KY., The spice for joint infammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.