Kilpirauhasen vajaatoiminta: terveellisen aamiaisen 5 tärkeintä ruoka-ainetta

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvien oireiden helpottamisen kannalta ei ole mitään parempaa kuin aloittaa päivä kunnon annoksella jodia luonnollisista lähteistä, kuten mustikasta ja kaurapuurosta.
Kilpirauhasen vajaatoiminta: terveellisen aamiaisen 5 tärkeintä ruoka-ainetta
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Elämä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa ei ole helppoa. Vaikka sairaus reagoikin hyvin oikeanlaiseen lääkitykseen, kaikki potilaat tietävät tämän: heidän on myös muutettava ruokailutottumuksiaan. Terveellisen aamiaisen myötä päivä alkaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä tahansa muutos kilpirauhasessa laukaisee kehossa joukon muutoksia, jotka vaativat uusien tapojen omaksumista ja terveellisempää ruokavaliota.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhashormonia ei erity tarpeeksi. Tämä aiheuttaa vähitellen muutoksia niiden elinten toiminnoissa, jotka vastaavat aineenvaihdunnasta, hermostosta, sydän- ja verisuonijärjestelmästä sekä ruoansulatusjärjestelmästä.

Painonnousu, oheneva tukka, väsymys ja kehon lämpötilan lasku ovat niitä muutoksia, jotka vaikuttavat nopeasti monen ihmisen elämään. Lääkehoito tehoaa kuitenkin yleensä hyvin, ja potilaat kykenevät sen avulla vakauttamaan kilpirauhasen toiminnan.

Millaista ruokavaliota tulisi noudattaa lääkehoidon lisäksi? Alla on viisi terveellisen aamiaisen suositusta.

1. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamiseksi juo sokerittomia tuoremehuja

mehut

Ravitsemusneuvojien mukaan tärkein mielessä pidettävä asia kilpirauhasen vajaatoiminnassa on se, että ruokavalion on oltava tasapainoinen.

Tiedämme esimerkiksi, että jodin määrän lisääminen auttaa säätelemään kilpirauhasta, joka toimii heikosti.

Ideana ei tietenkään ole syödä pelkästään tätä hivenainetta sisältäviä ruokia. Ei pidä mennä äärimmäisyyksiin.

 • On myös muistettava, että kahvi, kuten myös tee ja soija, eivät sovi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle. Niitä ei kuitenkaan tarvitse poistaa ruokavaliosta kokonaan. Niistä voi nauttia aina silloin tällöin, mutta ei useita kertoja päivässä.
 • Päivän aloittaminen ilman isoa kupillista kahvia voi tuntua erittäin vaikealta, mutta tulet selviämään yhdellä kupillisella kolme kertaa viikossa.

Sinun on otettava huomioon myös tuoreista hedelmistä ja vihanneksista saatavat hyödyt. Pistä merkille nämä tuoremehut, jotka sopivat hyvin osaksi aamupalaa.

 • Sokeriton porkkanamehu
 • Sokeriton omenamehu
 • Smoothie kurkusta, sitruunasta ja spirulinasta

2. Valkosipuli säätelee kilpirauhasta

Valkosipuli säätelee erittäin hyvin kilpirauhasta ja hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, sillä se sisältää runsaasti jodia ja seleeniä, kahta tämän sairauden kannalta tärkeää hivenainetta.

Se auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa sekä monia muita elimistön perustoimintoja. Suosittelemme seuraavaa:

 • Levitä kaksi valkosipulinkynttä kokojyväleivälle.
 • Voit myös tehdä munakkaan, jossa on valkosipulia; kananmunat soveltuvat myös kilpirauhasen vajaatoimintaan.

3. Kaurapuuro on terveellisen aamiaisen perusta

kaurapuuro

Voit syödä kaurapuuroa viipaloidun omenan, kiivin, mansikoiden tai persikoiden kera.

 • Kaurapuuro kiihdyttää ruoansulatusta, mikä auttaa säätelemään suoliston liikkeitä, joiden hidastuminen on normaali ongelma kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä.
 • Sen sisältämä jodi auttaa sekä aineenvaihduntaan että hormonitoimintaan.
 • Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että kaurapuuro parantaa oloa, säätelee huonoa kolesterolia (eli LDL-kolesterolia) ja on hyvin täyttävää.

Ota ehdottomasti kaurapuuro osaksi aamupalaasi!

4. Täysjyvät ja pähkinät sisältävät tärkeitä ravintoaineita

Täysjyvästä saa ravintoaineita, kuitua ja hivenaineita, jotka sopivat loistavasti kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville.

 • Täysjyvä säätelee verensokeritasoja ja hillitsee ruokahalua.
 • Täysjyvä on tärkeää joditason nostamisen kannalta. Jos lisäät täysjyvän sekaan lusikallisen pähkinöitä ja hieman hedelmää, saat täysipainoisen ja herkullisen aamiaisen.

4. Orgaaninen luonnonjogurtti tekee hyvää

Aamiaisen ainekset luonnonjogurtti

Jos kärsit laktoosi-intoleranssista, luonnonjogurtti on loistava aamupalavaihtoehto, sillä se on luonnollinen, jodipitoinen ja probiootteja sisältävä ruoka-aine.

Saat siitä enemmän hyötyjä irti, jos löydät orgaanisen vaihtoehdon tai jos osaat tehdä jogurttia itse.

5. Mustikat täydentävät terveellisen aamiaisen

Tiesitkö, että mustikat ovat luonnon omia aarteita, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja jodia? Pyri syömään niitä mustikkakauden aikaan. Lisää luonnonjogurttiin tai kaurapuuroon, niin saat loistavan aamupalan.

Lyhyesti: yksi tapa aloittaa päivä oikein on huolehtia kilpirauhasesta syömällä hyvä aamiainen. Ehdottamamme vaihtoehdot sopivat erittäin hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Pidä kuitenkin mielessä, että myös fyysinen aktiivisuus kiihdyttää aineenvaihduntaa. Jos sinulla siis on aikaa, hyvän aamiaisen jälkeen ei ole mitään parempaa kuin lähteä kävelylenkille tai harrastaa joogaa.
Tietyt jooga-asennot aktivoivat kilpirauhasta puristamalla, venyttämällä ja stimuloimalla aluetta, jossa kyseinen rauhanen sijaitsee.

Tämä kannattaa muistaa!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 kotona tehtävää kilpirauhashoitoa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 kotona tehtävää kilpirauhashoitoa

Nämä viisi kotona tehtävää kilpirauhashoitoa voivat täydentää lääkärin määräämää hoitoa ja mahdollista lääkitystä loistavasti ja luonnollisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.