Miksi kahvi on terveellistä?

Kahvinjuonti voi  olla avuksi mielialan parantamisen kannalta, ja se voi myös lievittää masennusta. Lisäksi kahvi voi olla hyödyksi eräiden hermostollisten sairauksien etenemisen torjumiseksi.

Kahvi on toiseksi suosituin juoma koko maailmassa, sillä vain vesi on sitä edellä. Miljoonat ihmiset valitsevat tämän juoman sen maun ja stimuloivan vaikutuksen vuoksi.

Muutama vuosikymmen sitten uskottiin kuitenkin vielä, että kahvilla voi olla vakavia sivuvaikutuksia, sillä siinä on suuri määrä kofeiinia.

Onneksi kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kohtuullinen kahvinjuonti on itse asiassa erittäin hyödyllistä keholle, sillä tässä juomassa on yllättävän paljon ravinteita.

Useimmat ihmiset juovat kahvia osana päivittäisiä rutiineitaan ilman, että he ajattelisivat tai olisivat tietoisia kaikista kahvin myönteisistä vaikutuksista. Jotkus sen sijaan välttävät kahvia siksi, että he ajattelevat sen olevan haitallista terveydelle.

Jotta voisimme selkeyttää tämän mahtavan juoman ympärillä olevaa keskustelua, tällä kertaa kerromme hiukan niistä hyvistä syistä, joiden vuoksi kahvi on hyväksi ihmiselle. Jokaisen tulisi siis nauttia hiukan kahvia silloin tällöin!

1. Siinä on runsaasti antioksidantteja

Nainen nauttii kahvista

Yksi kahvin päähyödyistä on sen suuri antioksidanttien määrä, ja ne tulevat kehossa helpommin imeytetyiksi kuin hedelmien ja vihannesten tarjoamat antioksidantit.

Nämä molekyylit ovat hyvin kyvykkäitä, ja niiden ensisijainen tehtävä on estää vapaiden radikaalien tuottamaa vahinkoa kehossa. Vapaat radikaalit aiheuttavat monia kroonisia häiriöitä ja ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä.

2. Kahvi lisää energiaa

Tämä on varmaankin kahvin kaikkein tunnetuin hyöty, ja tämän juoman antama ”potku” onkin hyvä apu silloin, kun olet lähdössä töihin liian myöhään tai yrität opiskella mahdollisimman pitkään yöllä.

Kofeiini, joka on yksi kahvin pääaineksista, on stimuloiva tekijä, joka vaikuttaa aivoihin. Se auttaa parantamaan keskittymistä sekä kohentaa suoritustasi.

3. Kahvi vähentää kakkostyypin diabetesta

Diabetes
Uskotaan, etä yli 300 miljoonaa ihmistä maailman ympäri kärsii niistä ongelmista, jotka sisältyvät kakkostyypin diabetekseen.

Tätä kroonista häiriötä, johon liittyy korkea verensokerin taso, voidaan estää lievällä kahvinjuonnilla.

American Chemical Society -järjestön julkaiseman tutkimuksen mukaan ne, jotka juovat noin 4 kupillista kahvia päivittäin, omaavat 23-50 % pienemmän riskin saada kakkostyypin diabetes.

4. Se suojelee maksaa

Maksasi on elin, joka vastaa monista toiminnoista, jotka ovat oleellisia koko kehosi kannalta, mutta se saattaa menettää toimintakykyään ja saada kroonisia sairauksia. Näitä ovat muun muassa hepatiitti ja rasvamaksa.

Singaporen Duke School of Medicine -yliopiston tutkimuksen mukaan neljä kupillista kahvia päivässä vähentää riskiä saada rasvamaksa.

Toinen tutkimus, joka julkaistiin vuonna 2006, osoittaa, että vähintään yhden kupillisen kahvia päivässä juovat saavat vähemmän todennäköisesti kirroosin.

5. Se lisää hyvänolon tunnetta

Ystävykset juovat kahvia
The National Institute of Health -instituutti Yhdysvalloissa teki tutkimuksen, jossa selvisi, että kahvia kohtuullisesti juovat ihmiset omaavat 10 % pienemmän riskin saada masennusta tai negatiivisia tunteita.

Tutkimuksen vastaavan (Honglei Chen) mukaan tämä vaikutus tulee ehkä kahvin sisältämästä antioksidantista.

6. Se auttaa parantamaan aivojesi terveyttä

Antioksidantit ja muut elintärkeät ravinteet, joita kahvissa on, voivat vähentää riskiä saada rappeuttavia tauteja, kuten Alzheimerin tauti tai dementia.

University of South Florida -yliopiston ja University of Miami -yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan vähintään 65-vuotiaat ihmiset, joilla oli korkeammat kofeiinin tasot veressään, saivat Azheimerin taudin 2-4 vuotta myöhemmin verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia.

Vaikka kahvi ei voikaan pysäyttää kyseistä tautia silloin kun se on jo alkanut kehittyä, kahvi voi oleellisesti viivästyttää sen syntyä.

7. Se on mahtava apu kauneudenhoidossa

Kahvi ja vartalovoide
Sekä kahvin juonti että sen laittaminen suoraan iholle ovat mahtavia keinoja edistää kauneutta.

Kerran todettiin, että kahvi voi auttaa torjumaan selluliittia ja vähentämään kuolleita ihosoluja, ja moni kosmetiikkayritys päättikin käyttää kahvia perusaineena usealle tuotteelleen.

Kofeiini, kun sitä laitetaan iholle, edistää parempaa verenkiertoa sekä antaa suojaa ennenaikaisten ryppyjen syntyä vastaan. Se torjuu myös näppylöitä.

Tarvitsetko vielä lisää syitä aloittaaksesi kahvinjuonnin jo tänään? Tämä luonnollinen juoma on hyväksi sekä terveyden että kauneudenhoidon kannalta, mutta on kuitenkin tärkeää, että sitä juodaan vain kohtuullisesti, jotta et saisi mitään ei-toivottua reaktiota.