Logo image
Logo image

9 ruokaa väsymykseen ja päänsärkyyn

3 minuuttia
Tasapainoisen ruokavalion noudattamisen lisäksi kannattaa syödä myös tiettyjä energiapitoisia ruokia taistellakseen väsymystä ja päänsärkyjä vastaan.
9 ruokaa väsymykseen ja päänsärkyyn
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Väsynyt olo kesken päivän voi olla kehon normaali reaktio fyysiseen ylirasitukseen, stressiin tai unenpuutteeseen. Siitä huolimatta voit kokeilla paikata mahdolliset ravintoaineiden puutokset, etenkin jos ruokavaliosi ei vielä ole tasapainoinen. Lue mikä on parasta ruokaa väsymykseen!

Vaikka monet ihmiset eivät tiedostakaan kunnollisen ravinnon tärkeyttä, tiettyjen ravintoaineiden puutoksella voi olla monia negatiivisia vaikutuksia sekä fyysisesti että psyykkisesti. 

Ongelma on siinä, että monet yrittävät peittää oireet käyttämällä lääkkeitä tai nauttimalla energiajuomia ja muita tuotteita, jotka eivät kuitenkaan paranna heidän terveyttään.

9 Tehokasta ruokaa väsymykseen

Paras keino taistella väsymystä ja muita samankaltaisia ongelmia vastaan on lisätä ruokavalioon terveellisiä ruokia, jotka nostavat energiatasojasi ja vähentävät stressin vaikutuksia.

Tänään haluamme esitellä sinulle yhdeksän ruoka-ainetta, joita suositellaan erityisesti sekä päänsärkyihin että väsymykseen.

1. Kaura, tehokas apu väsymykseen

Some figure

Kaura, jota pidetään yhtenä täydellisimmistä ja terveellisimmistä viljoista, on loistava valinta ylläpitämään hyvää fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.

Kaura on energiapitoinen ruoka, joka sisältää useita verenkierrolle, sydämen terveydelle ja aineenvaihdunnalle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

On suositeltavaa syödä sitä aamupalaksi, jotta keho voi hyödyntää sen sisältämiä ravintoaineita pitkin päivää. Kaura on myös sopiva vaihtoehto silloin, kun mahasi kurnii tai mielesi tekee nopeaa välipalaa.

2. Pähkinät

Pähkinät ovat täynnä kaloreita, jotka antavat lisää puhtia ja energiaa.

Ne sisältävät B-ryhmän vitamiineja ja hyviä rasvoja, jotka ovat avuksi hermostolle ja aivoille sekä parantavat sydämen ja verisuonten terveyttä.

Pienen kourallisen syöminen päivittäin on hyvä keino pitää olo kylläisenä ja ehkäistä päänsäryn ja lihaskireyden kaltaisia vaivoja.

Pähkinöiden syöminen kohtuullisissa määrissä voi myös parantaa fyysistä suorituskykyä.

3. Maito

Some figure

Maidon juominen voi auttaa taistelemaan väsymystä ja kipua vastaan sen sisältämän tryptofaanin ansiosta.

Maito stimuloi serotoniinin eritystä aivoissa, mikä puolestaan lisää hyvänolontunnetta ja parantaa mielialaa.

4. Suklaa

Syömällä 20-30 grammaa suklaata päivässä parannat mielialaasi ja nostat energiatasojasi, sillä suklaa sisältää rasvaa, hiilihydraatteja ja paljon kaloreita.

Ja mikä tärkeintä, suklaa (pääasiassa tumma sellainen) on myös terveellinen antioksidanttien lähde. Antioksidantit ovat aineita, jotka hidastavat solujen vanhenemisprosessia.

5. Pellavansiemenet ja chia-siemenet

Some figure

Sekä pellavansiemet että chia-siemenet sisältävät energiapitoisia Omega-3 -rasvahappoja, proteiinia ja hivenaineita. Siksi ne ovatkin loistavaa ruokaa väsymykseen!

Lisää niitä smoothieihin, kaurapuuroon, leipiin ja muihin ruokiin nauttiaksesi niiden tarjoamista hyödyistä pitkin päivää.

6. Linssit

Terveellisimmiksi palkokasveiksi luokitelluista linsseistä saa monimutkaisia hiilihydraatteja, rautaa, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka taistelevat liiallista väsymystä vastaan.

Voit syödä linssejä keitossa, lisätä niitä salaatteihin tai sisällyttää niitä kakkuihin ja lukemattomiin muihin terveellisiin resepteihin.

7. Banaanit

Some figure

Vaikka joskus uskottiinkin, että banaani on lihottava ruoka, tämän hedelmän ominaisuuksien on myöhemmin todettu sopivan loistavasti sekä painonpudotukseen että terveydelle yleisesti.

Banaanit sisältävät enemmän hiilihydraatteja kuin muut hedelmät, ja niitä pidetään yhtenä tehokkaimmista ja maukkaimmista luonnollisista energianlähteistä.

Ja mikä parasta, ne sisältävät myös tryptofaania, aminohappoa joka lisää serotoniinin eritystä aivoissa.

8. Lehtivihreät

Vihreiden vihannesten tulisi kuulua kaikentyyppisiin ruokavalioihin. Niiden vihreä väri johtuu niiden sisältämästä klorofyllistä, aineesta, jolla on lukuisia terveyshyötyjä.

Lehtivihreät sisältävät vain vähän kaloreita, ja niiden ravintoarvo on korkea; ne ovat täynnä A-, C-, B-, E- ja K-vitamiineja.

Lehtivihreät sisältävät lisäksi runsaasti rautaa, magnesiumia ja kaliumia, jotka ovat kolme tärkeää hivenainetta fyysisen suorituskyvyn parantamiseen.

Suositelluimpien vihannesten joukossa ovat:

  • Pinaatti
  • Lehtijuurikas
  • Selleri
  • Parsakaali
  • Vesikrassi
  • Kukkakaali
  • Keräkaali
  • Rucola
  • Lehtisalaatti

9. Vähärasvaiset lihat

 

Some figure

Vähärasvaiset lihat sisältävät vähemmän rasvaa ja ovat hyvä hiilihydraattien ja proteiinin lähde.

Niiden syöminen on tärkeää lihasmassan säilyttämisen kannalta sekä psyykkisen ja fyysisen tuotteliaisuuden parantamisessa.

Niistä saa tärkeää aminohappoa nimeltä tyrosiini, joka on yhteydessä keskittymiskykyyn ja valppauteen. Ne sisältävät myös B12-vitamiinia, ravintoainetta, joka ehkäisee masennusta ja väsymyksen oireita.

Muista, että nämä yhdeksän ruokaa ovat pelkkä ravintoaineiden lähde ruokavaliossasi; ne eivät ole parantava hoito kaikkiin päänsärkyihin ja väsymykseen.

Syö niitä säännöllisesti ehkäistäksesi edellä mainittuja vaivoja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.