9 asiaa, jotka tapahtuvat aivoissasi kun alat urheilemaan

Urheilun fyysisten vaikutusten lisäksi se parantaa huomattavasti aivojasi ja psykologista terveyttäsi. Sinun täytyy vain omistaa asialle 30 minuuttia päivässä alkaaksesi kokea urheilun hyödyt.
Urheilu

Useimmat ihmiset tietävät, että jatkuva fyysinen liikunta on yksi parhaista asioista jota voimme tehdä terveytemme hyväksi. Tämä on tehokkain keino saada lisää lihasmassaa, vahvistaa niveliä ja kehittää fyysistä kestävyyttä tietyissä lajeissa.

Säännöllinen liikunta on myös yksi tärkeimmistä asioista painon hallinnassa ja sydänsairausten ehkäisyssä.

Vaikka monet ovat tietoisia näistä tärkeistä hyödyistä, atleettisuuden, aivojen ja mielialojen välinen yhteys ei ole vielä aivan selkeä. Kaikki eivät vielä ymmärrä, että liikunta vaikuttaa myös suoraan aivojen terveyteen, parantaen kognitiivista toimintaa ja säädellen joitakin tunteita.

Koska olemme tietoisia että monet eivät tiedä näistä prosesseista, haluamme jakaa kanssasi 9 asiaa, jotka tapahtuvat aivoissa aloittaessasi liikkumaan.

1. Parantaa muistia ja oppimista

neuronit

Liikunnan aikana kasvanut verenkierto hyödyttää myös aivoja. Se auttaa kuljettamaan sopivan määrän happea kehon läpi, ja aivosolut alkavat aktivoitua tehdäkseen toimiaan.

Tuloksena tästä, ihminen kokee parempaa mentaalista keskittymistä. Ja jos siinä ei ole tarpeeksi, uudet solut alkavat kehittyä, mikä parantaa muistia ja oppimista. 

2. Suojelee neurodegeneratiivisilta taudeilta

Edellisen hyödyn myötä aivot alkavat myös tottua kasvaneeseen verenkiertoon. Ajan myötä ne kehittävät kyvyn pistää tietyt geenit päälle tai pois.

Uudet neuronit stimuloivat hippokampuksen muistia ja suojelevat neurodegeneratiivisilta taudeilta kuten Alzheimerilta ja Parkinsonilta.

Itse asiassa, mikäli ne aktivoituvat joka päivä, se voisi estää ikääntymiseen ja aivohalvauksiin liitettyä rappeutumista.

3. Ehkäisee ahdistusta

Surullinen nainen

Sellainen urheilu, joka aktivoi eniten lihasryhmiä kehossa, on mahtavaa terapiaa ahdistuksesta kärsiville. 

Tämä stimuloi hormonien kuten serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa, jotka tunnetaan niiden rauhoittavista vaikutuksista mielenterveydelle.

4. Taistelee masennusta vastaan

Liikunta vapauttaa erään tyyppisiä neurolähettimiä, jotka on yhdistetty hyvinvointiin. Tämä selittää sen, miksi niin monet terapeutit suosittelevat päivittäistä liikuntaa tukemaan masennuksen hoitoa.

Kaikki tämä osoittaa, että liikunta lisää endorfiinien ja serotoniinin tasoa, jotka tunnetaan yleisesti ”onnellisuushormoneina.”

Niillä on niin suuri vaikutus mielen tiloihin että monet ihmiset uskaltavat sanoa liikunnan olevan parempi ratkaisu kuin normaalit masennuslääkkeet.

5. Vähentää työväsymystä

Stressi

Työväsymys syntyy kun aivot eivät saa tarpeeksi happea. Tämä pakottaa aivot rasittamaan itseään aktivoidakseen toimintojaan. 

Koska fyysinen liikunta lisää verenkiertoa ja hapettumista, jatkuva liikunta siten vähentää jatkunutta väsymystä ja heikkoutta.

6. Seksuaalisen halun kasvu

Naiset, jotka kokevat halujensa vähentyneen, voivat saada mahtavia hyötyjä joogaamalla, harjoittamalla sydäntä rasittavaa liikuntaa, tai voimaharjoittelulla.

Tämä parantaa seksuaalisia haluja, lisää itsevarmuuden tunnetta intiimeissä suhteissa, ja varmistaa oikean tyyppisen verenkierron.

Liikunta on tässä mielessä hyödyllistä myös miehille, sillä se parantaa erektiota.

7. Parantaa itsetuntoa

Hymyilevä nainen kehys

Henkistä oloa parantavien neurolähettimien lisäksi fyysinen aktiivisuus vahvistaa ja stimuloi aivoissa olevaa aluetta, joka tunnetaan otsalohkona. Mitä vahvempi stimulaatio on, sitä enemmän itsetuntoa ihmisellä on.

8. Eliminoi stressiä

Ihmiset jotka kokevat stressiä työoloistaan tai henkilökohtaisista ongelmistaan voivat kokea välitöntä rentoutumista liikkumalla 30 minuuttia päivittäin.

Tämä terapeuttinen aktiviteetti parantaa psyykkisiä kykyjä jotka vastaavat stressiin lisäämällä norepinepriiniä aivoissa.

Liikunnan on myös osoitettu alentavan kortisolitasoja. Kortisoli on hormoni jonka on todettu olevan vastuussa tästä henkisestä tilasta.

9. Pitää aivot nuorena

Liikunta ja aivot

Fyysinen liikunta vapauttaa geenejä ja kasvutekijöitä  jotka ovat mukana aivojen uudistamisessa ja kierrättämisessä. Nämä elementit lähettävät signaaleja aivorunkoon ja lihaksiston soluille, jotta ne kehittävät lisää neuroneja ja lihassoluja.

Tämä avaa mahtavan mahdollisuuden aivoille, neurolähettimille ja lihaskuiduille, pitäen ne biologisesti nuorena.

Kuten voit nähdä, liikunnan ottaminen tavaksi on hienoa muutenkin kuin vain kaloreiden polttamisen ja kehonmuokkauksen takia.

Jatkuva liikunta säätelee useita aivojen toimintoja ja auttaa sinua nauttimaan paremmasta mielenterveysdestä.