Logo image
Logo image

7 syytä alkaa syödä kananmunaa

3 minuuttia
Kananmunilla on ihan turhaan huono maine. Itse asiassa ne ovatkin hyvin terveellistä ruokaa, ja mikäli syöt niitä 3-5 kertaa viikossa, teet hyvän työn kehosi terveyden kannalta.
7 syytä alkaa syödä kananmunaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On monia syitä lisätä kananmuna arjen ruokavalioon. Tämä on tuote, jota syödään joka puolella maailmaa, ja kananmuna on niin ravitsevaa ruokaa, että se voidaan itse asiassa määritellä niin kutsutuksi superruoaksi. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän syytä syödä kananmunaa – jatka lukemista!

Vaikka kananmunilla olikin pitkään huono maine – sillä ne yhdistettiin kolesteroliin – ne ovat välttämätön osa mitä tahansa sellaista ruokavaliota, jonka tarkoitus on pitää yllä ja parantaa terveyttä.

Kananmunissa on pieni määrä rasvaa. Niiden sisältämä korkean biologisen arvon proteiini, kuten myös niiden vitamiinit ja mineraalit, tekevät kananmunasta tuotteen, joka todella ansaitsee paikan jokaisen arjessa.

Unohda siis ne myytit, joiden mukaan kananmuna on vaarallista – jatka lukemista ja saat tietää, mitä kaikkea hyvää tämä perustuote tekee kehosi terveyden eteen.

Nyt siis haluamme esitellä seitsemän syytä syödä kananmunaa – lisää kananmuna ruokavalioosi huoletta!

7 syytä syödä kananmunaa

1. Kananmuna auttaa pudottamaan painoa

Some figure

Niin kauan kuin kananmunaa syödään osana terveellistä ja vähäkalorista ruokavaliota, tämä tuote on avuksi painonpudotuksen tehostamisessa.

 • Se sisältää vitamiineja ja mineraaleja, jotka auttavat saamaan kehon ravinnevaatimukset täytettyä, ja ne estävät puutoksia ja energian vähenemistä liian suureksi.
 • Niissä on helposti ruoansulatuksen käsiteltävää proteiinia, joka auttaa lisäämään lihasmassaa sekä parantaa urheilusuoritusta.
 • Ne ovat yksi kaikkein tehokkaimmin kylläisyydentunnetta tuovista tuotteista, joita kaupoista voit löytää, ja siten ne ovatkin hyvä apu ruokahalun hillitsemiseksi.
 • Jokainen kananmuna sisältää vain noin 77 kaloria.

2. Se auttaa vähentämään uupumusta

Kun nautit kananmunaa aamiaisella, pystyt saamaan apua aamun velttouteen ja siihen iltapäivän valahtaneeseen tilaan, joka häiritsee tuotteliaisuuttasi esimerkiksi töissä.

 • Se pieni määrä rasvaa ja aminohappoja, joka kananmunassa on, lisää energian määrää sekä parantaa psyykkistä ja fyysistä tuottavuutta.
 • Kananmuna sisältää B12-vitamiinia, ja tämä on ravinne, joka auttaa muuntamaan hiilihydraatteja energiaksi.

3. Se ovat hyväksi silmien terveydelle

Some figure

Kananmunat ovat erinomainen valinta, kun haluat hoitaa hyvin silmiäsi.

 • Ne ovat merkittävä luteenin ja zeaxanthiinin lähde – nämä ovat kaksi sellaista antioksidanttia, jotka suojelevat solujasi sekä alentavat riskiä saada kaihia ja silmänpohjan rappeumaa sekä sokeutua.
 • Ne sisältävät suuren määrän A-vitamiinia, ja A-vitamiinin puutokset liittyvät kohonneeseen riskiin saada silmäsairauksia.

4. Se parantaa kognitiivista terveyttä

Kananmunassa on ravinnetta nimeltään koliini, ja se on ratkaiseva asia aivojen terveyden kannalta.

Tämä aine, joka yleensä ilmenee käsi kädessä B-vitamiinin kanssa, auttaa rakentamaan solukalvoja sekä estää ennenaikaista hajoamista aivoissa.

Kehosi käyttää sitä valmistaakseen niitä rakenteita, jotka lähettävät tietoa aivoillesi, ja jotka ovat tärkeitä muistin toiminnan kannalta.

Se säätelee hermojärjestelmää sekä auttaa pitämään välittäjäaineiden aktiivisuuden tasapainossa.

5. Se auttaa vähentämään tulehtuneisuutta

Some figure

Sellainen ruoka, jossa on rasvaa, sokeria ja lisäaineita, tuppaa saamaan kehossa aikaan tulehtuneisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että on suurempi riski saada erilaisia kroonisia sairauksia.

Kananmunat, sillä niissä on koliinia, aminohappoja ja antioksidantteja, toimivat tulehtuneisuutta lievittäen, ja ne suojaavat solujasi ja kudoksiasi.

 • Ne vaikuttavat aivojen ja verenkierron terveyteen, ja ne auttavat myös optimoimaan solujen hapettumista.
 • Osana terveellistä ruokavaliota ne auttavat kehoasi myös poistamaan sitä jätettä, joka veressäsi matkustaa.
 • Lisäksi ne edistävät kollageenin tuotantoa. Tämä on aine, jota nivelesi tarvitsevat voidakseen olla terveessä kunnossa.

6. Se vahvistaa vastustuskykyäsi

Tämän superruoan lisääminen arjen ruokavalioon on tehokas tapa parantaa vastustuskykyä, ja näin voit paremmin torjua tauteja aiheuttavia mikro-organismeja, jotka hyökkäävät kehoasi vastaan.

Tämä johtuu siitä, että kananmunien sisältämät ravinteet osallistuvat vasta-aineiden muodostumiseen.

Eräitä näistä ravinteista ovat seuraavat:

 • A-, D-, E-,K- ja B-monivitamiinit.
 • Mineraalit: seleeni, fosfori, kalsium ja sinkki.

7. Se auttaa vahvistamaan luitasi

Some figure

Kun syöt kananmunia säännöllisesti, pystyt tehostamaan sitä vaikutusta, joka terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla on luiden pitämisessä vahvoina.

 • Tämä johtuu siitä, että kananmunissa on pieni määrä kalsiumia, joka voi auttaa estämään luumassan menetystä.
 • Ne ovat myös yksi parhaista lähteistä D-vitamiinille ruoassa. Tämä on ravinne, joka auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia ja rakentamaan luukudosta.

Kuinka usein sinä itse syöt kananmunaa? Nyt, kun tiedät, kuinka monet hyödyt tämän ruoan nauttimisesta saat, ei kannata vältellä sitä! Ota siis kananmuna osaksi ruokavaliotasi ja muista syödä kananmunaa 3-5 kertaa viikossa.

Voit käyttää sitä monella herkullisella tavalla valmistaessasi eri tyyppisiä aterioita – älä epäröi kokeilla, sillä enää ei ole syytä pelätä kananmunaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar. Egg breakfast enhances weight loss. (2008).
 • Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA. Consumption of 12 eggs per week for 1 year significantly raises serum zeaxanthin levels and improves glare recovery in patients with early age-related macular degeneration. J Clin Res Opthalmology. 2017 (In Press)
 • Ylilauri MPT, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017;105:476-484.
 • Catherine J. Andersen. Bioactive Egg Components and Inflammation. (2015).

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586567/


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.