Logo image
Logo image

Lisää kollageenin tuotantoa näillä 4 ruoalla

3 minuuttia
Oletko miettinyt, kannattaisiko sinunkin alkaa lisätä kollageeninsaantiasi? Nyt kerromme tärkeimmistä asioista, jotka tukevat kollageenintuotantoa kehossa.
Lisää kollageenin tuotantoa näillä 4 ruoalla
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka onkin olemassa useita lisäravinteita, joista saadaan vitamiineja, mineraaleja ja proteiineja, kollageeni on yleensä se, joka saa kaikkein eniten huomiota markkinoilla. Ei kuitenkaan aina ole välttämätöntä ryhtyä ottamaan ravinnelisiä, jotta kollageenin tuotantoa voitaisiin lisätä.

Kollageeni on yksi kaikkein tärkeimmistä tekijöistä ihmisen kehossa. Kun nautit oikeanlaista ravintoa, kollageenin tuotanto on jatkuvaa ja sitä on myös oikeissa määrissä.

Kun ruokavalio on huono tai kun se on rajoitettu samoihin tuotteisiin, elimistö ei tuota kollageenia oikealla tavalla. Tämä saa ihmisen yleisesti ottaen näyttämään paljon vähemmän energiseltä. Esimerkiksi hiukset tulevat näyttämään sameammilta ja pienet rypyt muuttuvat näkyvämmiksi.

Näissä tapauksissa yleensä suositellaan lisäravinnetta, joka stimuloi kollageenin tuotantoa. Voit löytää kollageenia jauheen muodossa tai kapseleissa, ja sitä saa ostettua mistä tahansa apteekista tai supermarketista.

Toinen vaihtoehto on sitten nauttia sellaisia ruokia, jotka edistävät kollageenin tuotantoa kehossa. Tämä ei ole vain se yksinkertaisempi valinta, vaan myös se, joka tarjoaa suoremman tavan saada tätä tekijää kehoon.

Kollageenin hyödyt

 • Alentunut riski saada luustosairauksia. Kun syöt sellaisia ruokia jotka lisäävät kollageenin tuotantoa, mahdollisuus saada luusairauksia, kuten niveltulehdus tai osteoporoosi, pienenee.
 • Nopeampi haavojen parantuminen. Kollageeni osallistuu solujen uudelleenluonnin prosessiin.
  • Kollageenin puute johtaa siihen, että haavat ovat avoimia pidempään ja arvet ovat näkyvämpiä.
 • Kestävämmät nivelet. Nivelet koostuvat lähes kokonaan kollageenista. Vuosien kuluessa ne voivat alkaa menettää massaa, ja tuloksena voi olla ongelmia kuten polvikipua.
  • Kollageenin nauttiminen auttaa palauttamaan nivelille massaa, jota on kulunut pois.
 • Elinvoimaisuus ja joustavuus. Kollageeni antaa myös joustavuutta iholle sekä kasvoissa että kehossa.
  • Jos rypyt ovat ongelmanasi, kokeile sellaisten ruokien nauttimista jotka edistävät kollageenin tuotantoa.
  • Voit myös käyttää sitä sisältävät ruoat hyödyksesi siten, että valmistat naamion ihollesi.

Lue aiheesta lisää: 7 syytä nauttia kollageenia päivittäin

Ruokia, jotka edistävät kollageenin tuotantoa

1. Punainen paprika

Some figure

C-vitamiini on elintärkeä tekijä koskien kollageenin tuotantoa, ja yksi parhaista ruoista tämän saamiseksi on punainen paprika. Kun kehossasi on liian vähän C-vitamiinia, et pysty yhdistämään kollageenia kunnolla.

Jo 125 grammaa punaista paprikaa antaa sinulle 95 mg kollageenia.

Tämä on helppo kasvis ruokavalioon lisättäväksi, sillä voit käyttää paprikaa osana smoothieita, salaatteja tai vaikkapa sellaisenaan aterioiden välillä napostelua kaivatessasi.

Punainen paprika on herkullinen tuote alkuruokana nautittavaksi. Sen sijaan että nautit paistettuja ruokia, paloittele punainen paprika ja nauti sitä dipin kanssa. Se sopii täydellisesti myös guacamolen kanssa yhdistettäväksi.

Lue aiheesta lisää: 6 vitamiinipuutosten oiretta, jotka näkyvät kasvoillasi

2. Tomaatti

Tomaatti edistää kollageenin tuotantoa siksi, että se sisältää runsaasti lykopeenia. Yleisesti ottaen tomaatti on täydellinen tuote sen vahingon torjuntaan, jota iholla tapahtuu ympäristön, auringon ja saasteiden vuoksi.

Jos elät hyvin saastuneessa kaupungissa, tomaattien tulisi ehdottomasti olla osa päivittäistä ruokavaliotasi.

Voit nauttia tomaattia monella tapaa – sitä on kuitenkin parasta syödä raakana. Näin pystyt sen syönnin avulla pitämään lykopeenien määrän hyvänä. Jos et kuitenkaan pidä raa’asta tomaatista, voit kokeilla seuraavaa reseptiä.

Gratinoidut tomaatit

Tämä ruokalaji on loistava valinta kevyelle illalliselle, sillä se on yksinkertainen ja sisältää vain vähän kaloreita.

Tarvittavat ainekset
 • Kypsä tomaatti
 • Hyppysellinen valkosipulisuolaa
 • Hiukan kuivattua basilikaa
 • 2 ruokalusikallista raastettua parmesan-juustoa
Näin tämä ateria valmistetaan
 • Kuumenna uuni 300 asteeseen.
 • Viipaloi tomaatti ja levitä sitten levylle.
 • Ripottele juusto, valkosipulisuola ja basilika tomaattien päälle.
 • Laita uuniin ja alenna lämpötilaa 150 asteeseen.
 • Anna paistua kunnes juusto sulaa, ja tarjoile.

3. Lohi

Some figure

Lohi tunnetaan hyvin siitä, että se sisältää runsaasti sydämelle hyödyllisiä rasvoja. Lisäksi se parantaa kollageenin tuotantoa. Sen tarjoamat Omega-3 -rasvahapot torjuvat tulehtuneisuutta sekä estävät ympäristöstä johtuvaa kollageenin hajoamista.

Jos altistat itsesi liian usein auringonsäteille, me suosittelemme lohen syöntiä ainakin kerran viikossa.

Koska tällä kalalla on aivan loistava maku, sitä ei tarvitse maustaa mitenkään monimutkaisesti, jotta voisit saada aikaan herkullisen aterian.

 • Kokeile pienen palan yhdistämistä basilikaan ja hyppyselliseen suolaa.
 • Paista sitten paistinpannussa.
 • Voit laittaa basilikan tilalle valkosipulisuolaa, inkivääriä tai sitten vain sitruunamehua.

4. Kalkkuna

Luonnollinen kollageenin tuotanto riippuu hyvin paljon useista elintärkeistä aminohapoista. Paras tapa saada näitä on nauttia enemmän eläinproteiineja, kuten esimerkiksi kalkkunaa.

Kalkkunan lihassa on proliinia, glysiiniä ja lysiiniä. Lysiini auttaa yhdistämään hyvän määrän hyvälaatuista kollageenia.

Suosittelemme kalkkunan syöntiä ainakin kahdesti viikossa. Se voidaan yhdistää vaikkapa runsaaseen määrään vihreitä kasviksia, puolikkaaseen punaiseen paprikaan ja viipaloituun tomaattiin, jotta kollageenin tuotantoa voitaisiin lisätä sekä valmistaa tästä lihasta hyvin herkullinen ateria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alvarez Fontanet, Ernesto. “Consecuencias del estrés oxidativo de la piel por radiaciones ultravioleta.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 14.1 (1995): 0-0.
 • Flores, J., and Salvador Bermell. “Colágeno: Características y propiedades de interés para la industria cárnica.” Revista de agroquímica y tecnología de alimentos 28.4 (1988): 463-472.
 • Valdés-Rodríguez, Rodrigo, et al. “La piel y el sistema endocrinológico.” Gaceta médica de México 148.2 (2012): 162-168.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.