6 vitamiinipuutosten oiretta, jotka näkyvät kasvoillasi

Jos kärsit aknesta, se voi johtua A-vitamiinin puutteesta. Ota selvää mahdollisista vitamiinipuutosten seurauksista ja kuinka saada ravintoaineita päivittäisestä ruokavaliostasi.
6 vitamiinipuutosten oiretta, jotka näkyvät kasvoillasi
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tunnistatko sinä vitamiinipuutosten oireet?

Vitamiinien puute voi aiheuttaa sarjan ongelmia, joita usein ilmenee vuodenaikojen vaihtuessa. Ilman vitamiineja tunnemme olomme väsyneiksi ja apaattisiksi, mikä tarkoittaa sitä että virukset voivat tarttua meihin helpommin.

1. Kalpea iho

vitamiinipuutosten oireet iholla

Kalpea iho on selvä vitamiinipuutosten oire. Harvat ihmiset näyttävät ruskettuneilta talvella, mutta totuus on se, että jos sinulla on hyvin kalpea iho, paljon kalpeampi kuin yleensä, voi se johtua B12-vitamiinin puutteesta.

Huomaat sen nopeasti, koska ilman sitä tunnet olosi masentuneeksi ja väsyneeksi. Sen korjataksesi on välttämätöntä syödä enemmän lihaa ja mereneläviä.

Jos taas kalpeuden sijaan sinulla on kuiva iho, on se merkki A- ja C-vitamiinien puutteesta. A-vitamiinin puutteen tapauksessa on erittäin tärkeää pitää ihosi terveenä, varsinkin auringolle altistumisen jälkeen.

Mitä tulee C-vitamiiniin, se on välttämätöntä kollageenin muodostuksessa. Keho käyttää kollageenia uusien hiusten kasvuun, ihon uudistamiseen, kynsien ja sidekudosten kasvuun sekä myös immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Saadaksesi näitä aineita syö lehtikaalia, paprikoita, kaalia, porkkanoita, salaattia, pinaattia, aprikooseja, greippejä, appelsiineja ja luumuja.

2. Kuivat hiukset

Jos sinulla on kuivat ja hauraat hiukset, se voi olla merkki biotiinin puutteesta, joka tunnetaan myös B7-vitamiinina.

Tätä tapahtuu usein sen jälkeen kun olemme ottaneet antibiootteja. Lisätäksesi B7-vitamiinitasoa sinun tulee syödä enemmän lihaa, kalaa, kasviksia, hedelmiä, sieniä ja vihanneksia.

Jos kuivien hiusten sijaan sinulla on hilsettä, voi tämä olla myös selkeä hälytysmerkki. Hilsettä aiheuttavat B2- ja B6-vitamiinien puutokset sekä myös välttämättömien mineraalien kuten sinkin ja magnesiumin puute.

Puutteet ravinnossa voivat aiheuttaa hilseilyä päänahassa. Estääksesi tätä tapahtumasta sinun tulee sisällyttää ruokavalioosi tummaa suklaata, maapähkinöitä, porkkanoita, kananmunia, leseitä, pähkinöitä, kalaa ja papuja.

3. Turvonneet silmänympärykset

silmänympärysten turvotus on vitamiinipuutosten oire

Jos sinulla on turvotusta silmien ympärillä, voi kehosi olla jodin puutteessa. Ratkaistaksesi tämän ongelman kokeile lisätä hieman jodioitua suolaa annoksiisi.

Muista, että jodia löytyy myös merenelävistä, maitotuotteista ja jopa leivästä. 

Jos silmäsi ovat herkkiä valolle, voi se johtua A- ja B2-vitamiinien puutteesta. Jos sinulla on ongelmia silmiisi tai näköösi liittyen, on parasta keskustella lääkärisi kanssa. Vain niin voit rentouttaa mielesi ja varmistaa että sinulla ei ole vakavampaa ongelmaa.

4. Kalpeat huulet

Kalpeat huulet ovat yleensä oire raudan puutteesta. Sen voi huomata jos sinulla on usein kylmä tai matala verenpaine.

Vastataksesi raudan puutteeseen sinun pitäisi syödä enemmän punaista lihaa ja väliaikaisesti vältellä paljon kalsiumia sisältäviä tuotteita, koska ne estävät raudan imeytymistä.

5. Verta vuotavat ikenet

hammastarkastus

Jos huomaat ikeniesi vuotavan verta, sinulla voi olla C-vitamiinin puutetta. Jos sinulta puuttuu tämä vitamiini, saattaa vastustuskykysi heikentyä.

Tämä aiheuttaa kipua lihaksissa ja luissa, kuten myös ongelmia hampaissa. C-vitamiinia saa suuren määrän sitrushedelmistä ja punaisista paprikoista.

6. Akne

Akne voi olla selvä oire vitamiinien puutteesta, varsinkin A-vitamiinin. Sitä saa sellaisista ruoista kuten kalasta, maksasta, munankeltuaisista, voista sekä vihreistä ja keltaisista kasviksista.

E-vitamiinia saa vehnänalkioista, maksasta, oliiviöljystä sekä lehtikasviksista kuten pinaatista ja kukkakaalista.

Vitamiinipuutosten oireet paitsi tuntuvat kehossa, myös näkyvät siinä! Pidä huoli riittävästä vitamiinien saannista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
D-vitamiinin puutoksen 12 oiretta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
D-vitamiinin puutoksen 12 oiretta

D-vitamiini auttaa säätelemään elimistön tärkeimpien järjestelmien toimintaa. D-vitamiinin puutos aiheuttaa vakavia oireita elimistössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.