Väsyneet jalat - helpotusta ja hoitoa luonnollisesti

Väsyneet jalat - helpotusta ja hoitoa luonnollisesti
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jalat kannattelevat kehon painoa koko päivän, joten ne kaipaavat lisähuomiota pitkän päivän päätteeksi, etenkin jos teet seisomatyötä ja kävelet paljon. Pidä huoli siitä, että väsyneet jalat pääsevät rentoutumaan ja lepäämään seuraavaa päivää varten.

Jalkojen lepuuttaminen ei tarkoita pelkästään kenkien riisumista pitkän päivän päätteeksi, vaan myös kunnollista jaloista huolehtimista. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet jalkojen hoitoon ja rentoutukseen.

Mistä jalkojen pakotus ja kipuilu johtuu?

Jos jalat tuntuvat painavilta ja väsyneiltä, voi se johtua monesta eri syystä. Tutustutaan aiheeseen lähemmin katsomalla, mistä väsyneet jalat useimmiten johtuvat.

  • Ylirasittuneet jalat. Välillä sitä unohtaa antaa keholleen sen kaipaamaa lepoa, sillä kehon jaksamiseen on tottunut luottamaan. Usein keho joutuu kuitenkin kestämään kovaa yhtäjaksoista rasitusta, esimerkiksi jos seisot pitkään paikoillasi – kenties konsertissa tai kotitöitä suorittaessa – eivät jalat saa sitä lepoa, jota ne kaipaavat. Väsyneet jalat ja niiden kipuilu on merkki siitä, että kohtelet niitä huonosti, ja että sinun tulisi keskittyä jalkojen lepuuttamiseen enemmän.
  • Huonojen kenkien käyttäminen. Välttyäksesi väsyneiltä ja särkeviltä jaloilta, on tärkeää käyttää mukavia kenkiä. Vältä kapeita kenkiä ja korkeita korkoja.
  • Heikko verenkierto alaraajoissa. Jos kärsit heikosta verenkierrosta, saattavat jalat kipeytyä helposti.
  • Ylipaino. Ylipainoisten ihmisten jalat rasittuvat helposti, sillä niihin kohdistuu liikaa painetta.

Väsyneet jalat – helpotusta luonnollisin keinoin

Kuuma kylpy

Pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen on yleistä, että jalat tuntuvat kipeiltä, raskailta ja turvonneilta. Jalat tekee mieli nostaa ylös kovan pakotuksen takia. Onkin hyvä idea kylvettää kipeät jalat kuumassa vedessä ja kylpysuolassa. Voit lisätä muutaman tipan eteeristä minttuöljyä, joka virkistää jalkoja, tai muutaman ruusun terälehden tuoksua antamaan. Kun vesi on viilennyt, nosta jalat vedestä ja kuivaa. Anna itsellesi rentouttava jalkahieronta minttuöljyllä ja levitä jaloille kosteusvoide. Jalkasi tuntuvat huomattavasti paremmilta ja kolotus katoaa.

Hieronta

Väsyneet jalat elpyvät hieronnan avulla.

 

Jos haluat rentouttaa jalkoja, kannattaa kokeilla kunnon hierontaa hunajalla, rosmariinilla ja mintulla. Sekoita tilkka hunajaa kosteusvoiteeseen ja lisää muutama tippa rosmariiniöljyä tai minttuöljyä, sekoita tasaiseksi ja levitä jalkoihin ja sääriin pyörivin liikkein. Hiero kaikki jalan lihakset läpi, vedä jalkaan puuvillasukat ja nosta jalat tyynyn päälle sohvalla tai sängyllä. Hieronta rentouttaa jalat hetkessä.

Jalkakylpy riisivedestä

Keitä pieni määrä riisiä noin litrassa vettä. Anna veden poreilla kymmenisen minuuttia, ja kaada vesi sopivan kokoiseen astiaan (johon jalat mahtuvat), anna sen asettua hetken aikaa ja lisää kolme ruokalusikallista ruokasoodaa. Upota jalat kylpyyn ja pidä ne vedessä niin kauan, että vesi viilenee. Kuivaa jalat hyvin ja viimeistele hoito antamalla jaloille rentouttava hieronta minttuöljyllä tai minttua sisältävällä kosteusvoiteella.

Yksi helpoin keino rentouttaa jalat päivän päätteeksi on nostaa jalat tuolille tai seinää vasten 10 minuutin ajaksi. Hiero jalat kunnolla läpi, pyörivin liikkein jalkapöydästä ylöspäin edeten.

Voit uittaa jalkoja kuumassa kylvyssä, kaada veden sekaan kamomillaa ja sitruunamelissaa. Uita jalkoja kylvyssä 20 minuuttia joka ilta. Tämä auttaa jalkojen lihaksia rentoutumaan, ja särky katoaa.

Vinkkejä väsyneiden jalkojen ehkäisemiseen

Jalatkin tarvitsevat säännöllistä huolenpitoa.

 

  • Estääksesi jalkojen väsähtämisen ja paineen, kävele ympäriinsä paljain jaloin vähintään puoli tuntia päivässä. Riisu sukat ja kengät kotiin tullessasi. Kesällä ota kaikki irti lämpimistä keleistä ja kävele avojaloin hiekalla, puistossa tai rannalla.
  • Pidä huolta siitä, etteivät kenkäsi ole liian tiukat. Liian tiukat kengät tekevät verenkierrosta hidasta ja hankalaa. Vältä korkeakorkoisia kenkiä ja kärkeä kohti kapenevia kenkiä.
  • Pysyttele terveellisessä ruokavaliossa ja vältä suolaisia ruokia, sillä nämä aiheuttavat nesteiden kertymistä jalkoihin, mikä johtaa niiden turvotukseen.
  • Päästäksesi eroon kovettumista jaloissa, suosittelemme levittämään vaseliinia jalkapohjiin iltaisin ja hieromaan jalkapohjat läpi kunnolla, etenkin kantapäät. Vedä puuvillasukat jalkaan ja vaseliini saa imeytyä rauhassa, eikä se leviä lakanoihin.
  • Harjoita jalkalihaksia pyörittämällä nilkkoja ympäri ja yritä nostaa pieniä esineitä maasta varpaillasi.
  • Aseta pyyhe lasipullon päälle maahan ja paina jalkapohja pullon päälle, rullaa edestakaisin muutaman minuutin ajan.

Muista:

Kaikkien jalat väsyvät aika ajoin, sillä jalat ovat vastuussa koko elimistön painon kannattelusta. Raskaana olevat naiset ja ylipainoiset ihmiset kärsivät muita useammin kipeytyvistä, turvonneista ja väsyneistä jaloista, mutta muutamilla rentoutuskeinoilla jalkojen olotilaa voi parantaa. Laihduttaminen on hyvä keino pitää huolta koko elimistön terveydestä ja samalla liika paino poistuu jaloista, jolloin kipu helpottuu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.