Pahennatko vaihdevuosioireitasi?

tammikuu 9, 2017
Jos et halua pahentaa vaihdevuosioireitasi, sinun on keskusteltava lääkärisi kanssa. Hän voi kertoa sinulle saatavilla olevista vaihtoehdoista, joiden avulla voit astua tähän uuteen elämänvaiheeseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Menopaussi on elämänvaihe, joka synnyttää naisissa paljon pelkoa. Miehet eivät välttämättä ymmärrä tätä, sillä heillä voi olla täysipainoinen ja aktiivinen seksielämä elämänsä loppuun saakka.

Sen sijaan nainen kohtaa tiettyjä rajoitteita, sillä hän saattaa kokea epämukavuutta seksielämäänsä liittyen suunnilleen 50-vuotiaasta alkaen.

Ei ole epänormaalia olla huolissaan kaikesta siitä, mitä kerrotaan vaihdevuosiin liittyvistä hormonitoiminnan muutoksista ja niiden tuomista ongelmista. Sinun on kuitenkin muistettava tämä: voit elää jotakuinkin normaalia elämää vaihdevuosien aikanakin. Joskus se olet sinä itse, joka pahennat vaihdevuosioireitasi.

Älä pelästy huhuja, joiden mukaan kaikki menee pieleen vaihdevuosien aikana. Haluammekin nyt kertoa sinulle, kuinka voit estää itseäsi tekemästä vaihdevuosista pahempaa kuin mitä niiden tarvitsee olla.

Asioita, jotka pahentavat vaihdevuosia ovat:

1. Itselääkintä

Ja voiko sinua siitä syyttääkään? Alat kokea kuumia aaltoja, ja on ymmärrettävää kuunnella muiden ihmisten neuvoja.

American Menopause Society suoritti vastikään tutkimuksen tästä ilmiöstä. Siinä huomattiin, että noin 53 % tutkimukseen osallistuneista naisista kertoi kokeilleensa oireisiinsa ”kaikkea mahdollista”.

kuumat aallot

Vitamiineista ja yrteistä tehdyistä lisäravinteista akupunktioon ja hierontaan – nämä olivat joitakin saatavilla olevista vaihtoehdoista helpottamaan kuumia aaltoja, ahdistusta, kipua, väsymystä ja muita vaihdevuosiin liittyviä, usein ongelmallisia oireita.

Lisäravinteisiin liittyy kuitenkin ongelma: on vaikea tietää tarkkaan, mitä oikeasti syökään. Tämä johtuu siitä, että näitä lisäravinteita ei aina valvota kunnolla. Riskiä ei ole, jos valitset 100-prosenttisen luonnollisia tuotteita. Jos käytät mitä tahansa lisäravinnetta, saattaa syntyä ongelmia.

Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö nämä lisäravinteet auttaisi kuumiin aaltoihin. Ongelma on siinä, että kyseiset tuotteet saattavat sisältää sellaisia kemikaaleja, joista et ehkä koskaan ole edes kuullutkaan.

Jos sinulla on suunnitelmissa kokeilla tällaista hoitokeinoa, kannattaa aina varmistaa, että ainesosat ovat täysin luonnollisia. Tätä varten on kaikkein turvallisinta ostaa yrtit suoraan marketista tai luontaistuotekaupasta. Ne voivat olla tuoreita tai kuivattuja, ja joissakin tapauksissa voit jopa kasvattaa niitä itse.

Katso myös: 6 vakavan ahdistuksen seurausta

2. Et noudata perussuosituksia

Kuinka pitkään nukuit viime yönä? Kuinka paljon vettä olet juonut? Mikä on stressitasosi tällä hetkellä?

Yleisissä suosituksissa ei ole mitään uutta: kasvisten syöminen, riittävä unen määrä ja aikaa rentoutumiselle ovat vain muutamia niistä. Näiden vinkkien noudattaminen voi vähentää oireidesi vaikeusastetta merkittävästi.

Jos alat olla jo vaihdevuosi-iässä, sinun kannattaa alkaa valmistautua siihen. Yritä päästä ihannepainoosi ja kuulostele mahdollisia oireita. Kun niitä ilmestyy, puhu niistä lääkärillesi ja kysy, miten sinun tulisi toimia.

liikunta ja vaihdevuodet

Jotkut naiset tuntevat häpeää tai kuvittelevat lääkärin määräävän heille vain hormoneja. Totuus on, että on olemassa monia muitakin vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi lisätä tiettyjen ruoka-aineiden syöntiä tai nukkua enemmän.

Kuuntele lääkärisi neuvoja. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa aktiivisempaa elämää ja noudattaa terveellisempää ruokavaliota. Jos et ole vielä kuntoillut, aloita tekemällä 30-40 minuutin kävelylenkkejä kotisi lähellä. Sen jälkeen voit siirtyä käymään ryhmäliikuntatunneilla.

Mitä ruokavalioon tulee, ei ole hedelmien ja vihannesten voittanutta. Kokeile myös niitä kaikkein tavallisimpia tuotteita:

  • Maustamaton jogurtti
  • Satokauden kasvikset (voit jopa viljellä joitakin itse, jos pistät pystyyn puutarhan)
  • Sesonkihedelmät
  • Siemenet ja täysjyvä (kaura, amarantti jne.)

3. Et etsi vaihtoehtoja

Oletko sellainen henkilö, joka suhtautuu epäileväisesti vaihdevuosioireita vähentäviin hoitokeinoihin? Siinä tapauksessa sinun tulee tietää, että hormonihoito on paras apu lievittämään vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja.

Sinun kannattaa ehdottomasti puhua lääkärisi kanssa asiasta. Hän arvioi tilasi ja neuvoo keinoja rauhoittua tämän ajanjakson aikana.

Vaihtoehdot eivät kuitenkaan lopu tähän. Voit aina pyytää toista mielipidettä, jos mielestäsi lääkärisi ehdottama hoito on liian raju.

Voit myös kokeilla esimerkiksi meditaatiota tai joogaa, joiden on molempien todettu olevan erittäin hyödyllisiä elimistön tasapainottamisessa.

4. Et enää harrasta seksiä

Vaihdevuodet ja seksi

Missä niin sanotaan, että vaihdevuosien alettua seksin pitäisi loppua kokonaan? Nyt kun lapsesi ovat vanhempia ja asuvat omillaan, on taas aika herättää henkiin seksielämä kumppanisi kanssa. Kukaan ei rajoita sinua. Olette ihan kaksin.

On tärkeää muistaa, että seksi vaihdevuosien aikana on mahdollista ja voi olla aivan yhtä palkitsevaa kuin aiemminkin. Ehkä jopa palkitsevampaakin.

Enää sinun ei tarvitse huolehtia vahinkoraskauksista, ja kommunikointi kumppanisi kanssa on syvää. Antakaa itsellenne mahdollisuus kokeiluun. Lähtekää lomalle ja kokeilkaa uusia asioita. Anna sijaa hemmottelulle. Tulet huomaamaan, etteivät vaihdevuodet tarkoita sitä, että sinun pitäisi lakata nauttimasta asioista. Sellainen vain pahentaisi menopaussia entisestään.

Käy lukemassa: Onko terveellinen menopaussi mahdollinen?

Vaihdevuodet eivät ole kaiken loppu

Vakavasti puhuen, vaihdevuosi-ikään tuleminen ei tarkoita seksielämän loppumista. Saatat itse jopa pahentaa vaihdevuosiasi tekemällä vääriä päätöksiä tai huolehtimalla liikaa.

Jätä nuo väärät luulot taaksesi ja käy lääkärin vastaanotolla, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitä voit tehdä ja miten.

 

 

UUTISIA VERKOSSA