Unettomuuden viisi seurausta elimistölle

· maaliskuu 9, 2017
Pitkäaikaisella univajeella voi olla tuhoisia seurauksia elimistöllesi. Lue kroonisen unettomuuden suurimmista seurauksia ja siitä, milloin tulisi hakea apua.

Aivomme ja elimistömme eivät kestä unenpuutetta pitkiä aikoja. Satunnainen unettomuus voi johtua monista eri syistä. Se voi liittyä mm. stressiin tai johonkin yksittäiseen ongelmaan, mutta siitä ei ole niin paljon haittaa kuin kroonisesta unettomuudesta.

Jos sinulla on ollut nukahtamisvaikeuksia yli kolmen kuukauden ajan, ole kuulolla. Kiinnitä huomiota seuraavaan myös siinä tapauksessa, että unesi on levotonta ja se vaikuttaa elämänlaatuusi.

Tärkeintä on tunnistaa ongelman lähde. Joskus krooninen kipu, masennus, uniapnea tai työn aiheuttamat muutokset elimistön sisäisessä vuorokausirytmissä voivat vaikeuttaa nukkumista. Nämä ongelmat voidaan hoitaa terapialla.

Oli tilanne mikä hyvänsä, et voi jäädä vain odottamaan muutosta. Jos viikossa on useita öitä, jolloin et kykene nukkumaan enempää kuin kolme tuntia putkeen, olisi viisasta kääntyä lääkärin puoleen. Unettomuus ei ole lopullista, mutta se heikentää kuitenkin elämänlaatua. Joskus se voi johtua tietyistä parantumattomista sairauksista.

Niin yllättävältä kuin tämä saattaakin kuulostaa, monet ongelmat voivat olla lähtöisin useista eri unihäiriöistä. Tässä artikkelissa puhumme näistä ongelmista.

Unettomuuden seuraukset

Olet luultavasti kuullut, että ihminen tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia unta yössä pysyäkseen terveenä.

Tosiasiassa tarkoista luvuista puhuttaessa täytyy olla varovainen. Kahdeksan tunnin yöunet 60-vuotiaana ei ole sama asia kuin sama määrä unta nuorempana. Lisäksi jokaisella ihmisellä on omat tarpeensa, jotka hän oppii tuntemaan ajan myötä.

 • Yhdysvaltojen kansallisen unijärjestön mukaan 26-64 -vuotiaiden henkilöiden tulisi nukkua 7-9 tuntia joka yö. 64 ikävuoden jälkeen ihmiset eivät yleensä tarvitse näin paljon unta.
 • Lasten tulisi nukkua 9-11 tuntia joka yö. Näin kasvuhormonit saavat suoritettua tärkeät tehtävänsä.

On kuitenkin olemassa tietty luku, joka tulisi muistaa erityisesti puhuttaessa unen vähimmäismäärästä, jonka elimistö tarvitsee pystyäkseen toimimaan kunnolla: 6 tuntia.

Jos et nuku riittävästi, elimistösi ei kykene korjaamaan itseään. Unenpuute estää myös aivojasi suorittamasta lukuisia toimintojaan ja lymfajärjestelmääsi poistamasta myrkkyjä elimistöstä.

Katsotaanpa unettomuuden suurimpia seurauksia elimistössä.

1. Unenpuute muuttaa suoliston bakteerikantaa

Bakteerikanta

Kummallista mutta totta. Uppsalan yliopisto Ruotsissa on myös tullut tähän samaan johtopäätökseen.

Tutkimuksen suorittaneille tiedemiehille selvisi, että pitkäaikainen unettomuus vähentää lukuisia eri bakteerilajeja suolistossa. Näiden organismien puute vaikuttaa aineenvaihduntaan. Muista: huonolaatuisella suoliston bakteerikannalla on suuri vaikutus terveyteesi. Se voi esimerkiksi:

 • lisätä insuliiniresistenssiä
 • nostaa painoa
 • heikentää immuunijärjestelmää
 • vaikuttaa ravinteiden imeytymiseen

2. Unettomuus voi johtaa diabetekseen

Tämä on tärkeä tieto: unenpuute vaikuttaa glukoosinsietokykyyn. Tämä voi johtaa diabetekseen.

 • Tämä ongelma koskee tavallisesti vanhempia ihmisiä.
 • Myös ylipaino ja alle kuuden tunnin yöunet on yhdistetty kyseiseen ongelmaan. Tämä on todettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa.

3. Unenpuute vaikuttaa sydämesi terveyteen

Sydän sykkii

Jos nukut joka yö kolme tuntia vähemmän kuin mitä tarvitsisit, se voi vaikuttaa suuresti sydämesi terveyteen. Kuvittele, että kolmen kuukauden aikana nukut enimmäkseen vain 4-5 tuntia vuorokaudessa. Saatat luulla saavasi riittävästi unta, mutta elimistösi ei koe asiaa niin.

 • Unenpuute lisää psyykkistä painetta.
 • Se muuttaa aineenvaihduntaasi. Elimistösi kehittää insuliiniresistenssin.
 • Unenpuute lisää tulehdusalttiutta. Sydämesi lihakset muuttuvat jäykemmiksi ja kokevat enemmän stressiä.

Kuten useat tutkimukset ovat osoittaneet, unettomuus on sydämesi vihollinen.

4. Unettomuus vaikuttaa muistiin

Sinun ei tarvitse kärsiä kroonisesta unettomuudesta huomataksesi, millaisia vaikutuksia unenpuutteella sinuun on. Se vaikuttaa tarkkaavaisuuteesi, reaktiokykyysi ja keskittymiskykyysi.

Liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa lisäksi erittäin negatiivisesti muistiisi. Kun ongelma muuttuu pitkäaikaiseksi, elämänlaatusi kärsii.

Sellaiset toiminnot kuin keskustelun ylläpitäminen, lauseiden muistaminen tai yksinkertaisten ongelmien ratkominen vaikeutuvat suuresti, kuten ovat osoittaneet lukuisat lääketieteelliset tutkimukset.

5. Unenpuutteen ja ahdistuksen aiheuttama noidankehä

Nainen tulee hulluksi

Tämä on tuhoisa noidankehä. Stressi ja ahdistus voivat vaikuttaa negatiivisesti unesi laatuun. Jos ongelma kroonistuu, tilanne pahenee.

Kehosi ja mielesi liittyvät läheisesti toisiinsa. Tästä syystä ajoittainen unenpuute vaikuttaa sisäiseen tasapainoosi, mikä puolestaan aiheuttaa vielä enemmän stressiä.

Älä epäröi pyytää apua. Kysy neuvoa alan ammattilaiselta saadaksesi takaisin hyvän unenlaadun.

Onhan nimittäin niin, että ”joskus ratkaisu kaikkiin maailman ongelmiin löytyy hyvistä yöunista.”