Logo image
Logo image

Nivelkipujen hoito yrteillä

3 minuuttia
Nivelkipu on yksi yleisimmistä kivuista. Nivelkivut rajoittaa ihmisen liikkuvuutta ja tekee elämänlaadusta huonomman. Jos haluat lievittää nivelkipujasi, kannattaa sinun kokeilla lääkinnällisiä ominaisuuksia sisältäviä yrttejä. Ne ovat edullinen ja helppo tapa parantaa tilannettasi!
Nivelkipujen hoito yrteillä
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Nivelkipujen hoitoon on useita reseptilääkkeitä, mutta joskus niistä ei tunnu saavan tarpeeksi tehokasta apua. Voit kokeilla nivelkipujen hoitamiseen myös luonnollisia vaihtoehtoja, nimittäin lääkekasveja.

Lääkinnälliset kasvit nivelkipujen hoitoon

Saatat nyt miettiä, voivatko lääkinnälliset kasvit todella olla tehokas apu nivelkivun hoidossa. Vastaus tähän on kyllä, sillä luonnontuotteetkin voivat ovat hyvä keino kyseisen ongelman lievittämiseksi. 

On tietysti totta, että moni ihminen on tottunut nivelkipujen hoidossa tulehdusta hillitsevien lääkkeiden käyttöön, mutta niiden tehokkuudesta huolimatta tällaisilla pillereillä voi olla mahdollisia haittavaikutuksia maksasi kannalta, mikäli käytät niitä pidemmän aikaa.

Siksi lääkinnällisesti toimivat kasvit ovatkin hyvä vaihtoehto, jotta et joutuisi turvautumaan liikaa lääkkeisiin.

Tässä artikkelissa käsittelemme siis yrttien käyttöä nivelkipujen hoidossa: kerromme parhaista saatavilla olevista tuotteista ja niiden käyttötavoista. Lue siis lisää, mikäli itse kärsit tästä yleisestä mutta hankalasta nivelkipujen terveysongelmasta!

 

Some figure

Lääkinnällisten kasvien hyödyt nivelkipujen hoidossa

Joskus nivelkipua alkaa tuntua ennen nivelreuman ilmenemistä, ja siksi olisikin tärkeää käydä säännöllisesti lääkärin vastaanotolla näihin kipuihin liittyen. Katsotaan seuraavaksi lääkinnällisten yrttien hyödyllisiä ominaisuuksia nivelkivun ja yleisen terveyden hoidossa.

  • Yrtit pystyvät puhdistamaan elimistöä aineenvaihdunnan tuottamista jätteistä ja myrkyllisistä aineista.
  • Ne parantavat verenkiertoa sekä tehostavat imusuonten toimintaa. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että elimistöön jää vähemmän myrkyllisiä aineita, jotka aiheuttavat tulehtuneisuutta ja kipua.
  • Monet kasvit toimivat luonnollisina antibiootteina.
  • Niillä on myös tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia.
  • Lääkekasvit saavat olon rentoutuneemmaksi: ne rauhoittavat sekä poistavat jännitettä lihaksista. Siten ne vähentävät niveliin kohdistuvaa painetta.

Nivelkipujen hellittämiseen soveltuvia lääkekasveja

1. Kurkuma

Some figure

Tämä on tuote, jota sinulla olisi  hyvä olla niin keittiössäsi kuin lääkekaapissasi. Kurkuma on hyvin tehokas apu tulehtuneisuuden vähentämiseksi elimistössä – se rentouttaa ja sopii erinomaisesti kaikkeen, mikä liittyy lihaksiin, luihin ja niveliin.

Johtuen sen tehokkaista tulehduksia vähentävistä ainesosista, sopii kurkuma hyvin kaikille nivelkivun kanssa painiville, mutta siitä saa myös muita hyötyjä terveyttä ajatellen. Se on antioksidantti ja syöpää torjuva tuote, eli todella mahtava apu kenelle tahansa!

2. Takiainen

Some figure

Yksi parhaista tavoista vähentää nivelkipua on lisätä saamiesi elintärkeiden rasvahappojen määrää. Sen lisäksi, että söisit saksanpähkinöitä, sinistä kalaa, makrillia tai lohta, kannattaisi sinun lisätä ruokavalioosi takiaisen juurta. Tämä tuote on kyvykäs tulehtuneisuuden vähentäjä, ja sitä kannattaa nauttia kahdesti päivässä.

Viipaloitua ja kuivattua takiaisen juurta löytyy kaikista hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista. Laita ruokalusikallinen lasilliseen kiehuvaa vettä, anna olla 5 minuutin ajan, ja juo hiljalleen. Tämä on mahtava tuote!

3. Inkivääri

Some figure

Olemme ottaneet jo useamman kerran puheeksi inkiväärin loistavat terveyshyödyt. Tällä kasvilla on mahtavat vaikutukset myös tulehtuneisuuden hoidossa, sillä se on yksi parhaista luonnontuotteista tähän tarkoitukseen ja reuman hillitsemiseksi.

Tämä johtuu inkiväärin kahdesta perusainesosasta: COX-2 -estäjästä ja TNF:stä, jotka toimivat niin, että ne saavat prostaglandiini E2:n tulehtuneisuuden päättymään.

On tehty monia tutkimuksia, jotka vahvistavat inkiväärin tehokkuuden nivelreuman ja nivelrikon hoidossa. Se vähentää kipua ja turvotusta, eikä sillä ole mitään sivuvaikutuksia. Ryhdy siis mahdollisimman pian hyödyntämään tämän loistavan kasvin nivelkipua hillitseviä ominaisuksia!

4. Pellavansiemenet

Some figure

Pellavansiemenet ovat luonnollinen kasviperäisten Omega-3 -rasvahappojen lähde. Näiden siementen avulla vastustuskykysi tulee olemaan paljon parempi, ja elimistössäsi on silloin vähemmän myrkyllisiä aineita.

Siten vähennät niveliisi kertyvien myrkkyjen määrää ja poistat näin myös niissä tuntuvaa kipua. Kuten pätee kaikkiin muihinkin esittelemiimme luonnollisiin tuotteisiin, voit pellavansiemenillä vähentää tulehtuneisuutta sekä lieventää kipua.

Niitä on parasta nauttia siten, että laitat siemeniä ripoteltuina esimerkiksi salaatteihin tai mihin tahansa muihin annoksiin.

Tässä tapauksessa emme siis tee hauduketta. Mutta miksi ei? Siksi, että pellavansiemeniä kuumennettaessa ne menettävät Omega-3 -rasvahappoja sisältävien ainesosiensa voimaa, ja tässä tapauksessa tarkoituksena on saada näistä siemenistä irti kaikki mahdolliset nivelkipuja vähentävät vaikutukset.

Pellavansiemeniä voi syödä kevyesti jauhettuina, ja kaksi ruokalusikallista päivässä on sopiva määrä. Näitä vinkkejä seuraamalla tulet tuntemaan olosi huomattavasti paremmaksi – kokeile siis luonnollisia keinoja nivelkivun lievittämiseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Med Food 2016; 19: 717-29.
  • Lin CC, Lu JM, Yang JJ, Chuang SC, Ujiie T. Anti-inflammatory and radical scavenge effects of Arctium lappa. Am J Chin Med 1996; 24: 127-37.
  • Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol 2006; 65: 326-31.
  • Ramadan G, El-Menshawy O. Protective effects of ginger-turmeric rhizomes mixture on joint inflammation, atherogenesis, kidney dysfunction and other complications in a rat model of human rheumatoid arthritis. Int J Rheum Dis 2013; 16: 219-29.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.