Logo image
Logo image

5 luonnollista hoitoa nivelkipuun

4 minuuttia
Kurkumassa on samoja tulehtuneisuutta vähentäviä ja kipua vastaan taistelevia ominaisuuksia kuin ibuprofeenissa. Tämä luonnollinen tuote on siis oiva vaihtoehto nivelkipujen lievittämiseksi silloin kun haluat välttää apteekkien särkylääkkeitä.
5 luonnollista hoitoa nivelkipuun
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Tulehdustila, joka johtuu polvinivelen kulumisesta ja vahingoittumisesta, tai joka ilmenee sormien ja varpaiden särkynä, on tavallinen ilmiö, ja siihen haetaan lähes aina ratkaisua jonkinlaisesta kipua lievittävästä lääkkeestä. Useimmiten käännymme lääketeollisuuden ratkaisujen puoleen, mutta nämä eivät ole ainoat vaihtoehdot nivelkivun hoitoon.

Tiesitkö, että on olemassa myös monia tehokkaasti nivelkipua helpottavia luonnontuotteita, joilla on tulehdusta vähentäviä vaikutuksia? Tällaisten ainesten avulla voit helpottaa olennaisesti nivelkipua, joten kotikonstit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Kivun hoidossa tulee kuitenkin tietysti noudattaa lääkärin antamia ohjeita, mutta seuraavan kerran kun mietit perinteisen ibuprofeenin tai jonkin muun apteekin ratkaisun käyttämistä, kokeile sen sijaan tässä artikkelissa esittelemiämme luonnollisia vaihtoehtoja. Niiden tehokkuus tule yllättämään sinut!

5 hoitoa nivelkipuun

1. Rosmariini

Some figure

Rosmariini on suosittu aromaattinen ja lääkinnällinen luonnontuote, ja sitä käytetään etenkin Välimeren alueen ruoanlaitossa. Sillä on selkeä ja miellyttävä maku, joka sopii moneen erilaiseen ruokaan, ja sitä käytetään myös aineksena lukuisissa kotihoidoissa. Tiesitkö, että rosmariini on lisäksi tehokas särkylääke? Sitä voi siksi hyvin käyttää myös nivelkipujen lievittämiseen.

Rosmariinin kipua vähentävät vaikutukset johtuvat sen sisältämästä ursolihaposta, joka on erinomainen ainesosa tulehduksia vastaan. Se soveltuu erityisen hyvin sellaisille tulehduksille, jotka ilmenevät käden tai polven nivelten rustossa tai näiden läheisyydessä, eikä sillä ole mitään huonoja sivuvaikutuksia. Tätä tuotetta kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, jos niveliäsi särkee!

Ainekset

  • 200 grammaa rosmariinia
  • kaksi kupillista vettä (4-5 dl)

Valmistus

Tähän hoitoon tarvitset vain haudukkeen, joka valmistetaan kiehuvasta vedestä ja rosmariininoksista. Anna oksien olla vedessä 20 minuutin ajan tai siihen asti, kunnes vesi viilenee. Tätä hauduketta kannattaa juoda kaksi kupillista joka päivä.

2. Peltokorte

Some figure

Peltokortetta voi ostaa luontaistuotekaupoista. Sen mahtaviin ominaisuuksiin kuuluu tulehduksien tehokkaan hillitsemisen lisäksi se, että korte tarjoaa elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

Tätäkin luonnontuotetta kannattaa nauttia haudukkeen muodossa, eli toimi samalla tavalla kuin rosmariinin kanssa. Nauti nestettä sitten kahdesti päivässä – hyvin helppoa! Huomioi, että jos noukit kortetta itse luonnosta, varo ottamasta suokortetta, joka on muistuttaa peltokortetta mutta on myrkyllinen.

3. Kurkuma

Some figure

Olemme ottaneet kurkuman puheeksi jo useamman kerran artikkeleissamme. Tämä yrttimauste on lähtöisin Aasiasta, ja siitä saa miellyttävän tuoksun tietyille ruokalajeille, mutta kurkuma sopii lisäksi erittäin hyvin nivelkipujen lievitykseen. Kokeile siis rohkeasti kurkumaa tavanomaisen särkylääkkeesi sijasta!

Kurkuma auttaa taistelemaan mitä tahansa elimistössä ilmenevää tulehdusta vastaan, ja se edistää myös vahingoittuneiden kudosten korjaantumista sekä myrkyllisten aineiden poistumista kehosta. Sen lisäksi että se torjuu tulehduksia ja lievittää kipua, on kurkumassa paljon antioksidantteja. Jotta voisit hyödyntää tätä maustetta tehokkaasti nivelkivun helpottamiseksi, seuraa reseptiämme, jonka avulla valmistat erinomaisen haudukejuoman.

Ainekset

  • Yksi ruokalusikallinen raastettua kurkumaa
  • Kolme kupillista vettä (750 ml)
  • Kolme ruokalusikallista hunajaa

Näin valmistat kurkumahaudukkeen

Aloita keittämällä vesi kiehuvaksi, ja lisää siihen ruokalusikallinen kurkumaa. Huomaat tässä vaiheessa, että vesi muuttuu heti keltaiseksi. Anna nesteen kiehua tämän jälkeen vielä 10 minuuttia, ja ota sitten kattila pois liedeltä.

Siivilöi neste ja lisää kolme ruokalusikallista hunajaa, jotta teet juomasta miellyttävän makean. Voit juoda tätä hauduketta koko päivän mittaan, jotta vähentäisit tuntemaasi kipua sekä poistaisit tulehdusta. Helppo tapa lievittää kipua!

4. Inkivääri

Some figure

Ehkä tiedätkin jo inkiväärin hyvistä ominaisuuksista, ja niiden vuoksi se on myös tällä listalla. Tämä lääkinnällinen tuote on ehkä yksi kaikkein parhaista tulehduksia vastaan taistelevista luonnollista ratkaisuista, joita on tarjolla kivunlievitykseen. Se sopii erinomaisesti kaiken nivelkivun ja niveliin liittyvän kivun helpottamiseen.

Kun siis seuraavan kerran tunnet niveltesi särkevän, tee itsellesi inkivääriä sisältävä haudukejuoma.

Ainekset

  • 200 rkl raastettua inkiväärinjuurta
  • Kaksi kupillista vettä (4-5 dl)
  • Kaksi ruokalusikallista hunajaa

Näin valmistat inkiväärihaudukkeen

Kuten aiemmissakin esittelemissämme resepteissä, käytetään inkivääriä teejuoman valmistamiseksi. Tässä tapauksessa kuitenkin toimi niin, että lisää inkivääri kun vesi alkaa kiehua, ja anna veden sitten kiehua hiljalleen vielä 5 minuutin ajan. Sen jälkeen anna nesteen hautua vielä 10 minuuttia, ja lopuksi siivilöi.

Lisää sitten 2 ruokalusikallista hunajaa. Tämä aines on olennainen tämän tyyppisissä luonnollisissa hoidoissa, sillä myös hunajan ominaisuudet ovat hyödyksi ja edistävät nivelkipujen vähenemistä. Juo tätäkin hauduketta kaksi kupillista päivän aikana, jotta saisit siitä kaipaamaasi helpotusta nivelten särkyyn.

5. Pellavansiemenet

Some figure

Pellavansiemeniä saa helposti hyvin varustelluista erikoisruokakaupoista ja marketeistakin. Ne eivät ole kalliita, ja ne toimivat luonnollisena apuna tulehduksia vastaan.

Pellavansiemenet sisältävät Omega-3 -rasvahappoja. Nämä hapot auttavat parantamaan elimistön vastustuskykyä sekä poistamaan nivelten tulehdusta ja kipua. On siis erittäin hyväksi syödä sellaisia ruokia, joissa näitä rasvahappoja on paljon, mutta on huomattavasti parempi syödä kasvisruokia kuin eläinperäisiä tuotteita. Tämä johtuu siitä, että eläinperäiset rasvahapot saattavat itse asiassa saada aikaan juuri päinvastaisen vaikutuksen, eli ne saattavat lisätä tulehdusta nivelissä.

Kuinka pellavansiemeniä tulisi syödä?

Ota kaksi ruokalusikallista siemeniä joka päivä. Voit syödä niitä sellaisenaan tai liottaa niitä muutaman tunnin lasillisessa vettä, jolloin ruoansulatuksen ja suoliston on helpompi käsitellä ne. Pellavansiemeniä voi myös lisätä salaatteihin tai leipomuksiin.

Älä kuitenkaan käsittele niitä liikaa kuumentamalla. Pellavansiemenet menettävät suuren osan niiden sisältämistä Omega-3 -rasvahapoista kuumennuksen seurauksena. Tällöin ei myöskään siementen käsittely ruoansulatuksessa tapahdu parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt kun tiedät, että luonnollisetkin ratkaisut voivat olla tehokas apu nivelkivun lievittämisessä, anna niille mahdollisuus sen sijaan että kääntyisit heti lääkkeiden puoleen. Muista kuitenkin, että nivelkivun lieventäminen näillä 5 luonnollisella tuotteella on vain lisä niihin ratkaisuihin, joita lääkärisi sinulle määrää – älä siis koskaan jätä huomioimatta saamiasi asiantuntijan ohjeita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez-Hernández, J. L. (2004). Dolor osteomuscular y reumatológico. Revista de La Sociedad Española Del Dolor.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.