Eroon nivelrikon aiheuttamista kivuista

Jos haluat vähentää nivelrikon aiheuttamaa kipua, voit kokeilla kipua lievittäviä harjoituksia, sekä hierontaa eteerisillä öljyillä. Eteeristen öljyjen vaikuttavat ainesosat tehostavat hieronnan tehoa. Muista myös riittävä lepo.
Eroon nivelrikon aiheuttamista kivuista
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

 

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Se on koko nivelen sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin.

Nivelrikolle tyypillistä on rustopinnan vaurioituminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta. Nivelrikko voi vaikeuttaa arkipäiväisistä askareista suoriutumista ja liikunnan harrastamista.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka helpottaa nivelrikon oireita luonnonmukaisilla keinoilla.

 

Ketkä nivelrikosta kärsivät ja millaisia oireita se aiheuttaa?

Nivelrikko ei ole pelkästään heiveröisten vanhusten tauti, sillä nivelrikko voi kehittyä kenelle tahansa iästä riippumatta. Nivelrikko on yleisintä iäkkäämpien ihmisten keskuudessa ja sitä esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Nivelrikolla on yhteys geeniperimään, eli se voi periytyä sukupolvelta toiselle.

Yksi inhottavimmista ja pelätyimmistä nivelrikon oireista on kipu, joka iskee usein yllättävien liikkeiden yhteydessä, kun kulunut nivel joutuu rasituksen alaiseksi. Kipu heikkenee yleensä riittävän levon yhteydessä, mutta taudin edetessä voi kipu yltyä pahaksikin ja esiintyä jatkuvasti. Nivelrikkopotilaiden liikkuminen ja liikunta voi rajoittua taudin takia ja usein nivelrikosta kärsivä nivel voi kehittää epämuodostumia.

Miten hoidan nivelrikosta aiheutuvaa kipua kotikonstein?

Nivelrikkopotilaiden tulee käydä säännöllisesti lääkärillä kivun lievittämisen ja ammattimaisen hoidon takaamiseksi sekä hoitosuunnitelmien tekemiseksi. Tämän lisäksi on olemassa muutamia kotihoitokeinoja, jotka voivat auttaa nivelrikkokipuja ja helpottaa oireilua. Muista kuitenkin jutella aiheesta ensin lääkärisi kanssa.

Pysyttele normaalipainossa

nilvelrikon aiheuttamista oireista eroon pudottamalla painoa

Ylipaino on yksi nivelrikkoon johtavista syistä ja nopeuttaa nivelrikon etenemistä. Ylipainoisen ihmisen nivelet joutuvat paljon kovemmalle kuritukselle kuin normaalipainoisen. Jos olet kovasti ylipainoinen ja kärsit nivelrikosta, suosittelemme sinua laihduttamaan pikimmiten.

Muista laihduttaa terveellisesti, älä hyppää ihmedieetistä toiseen tai kiellä itseltäsi tiettyjä tärkeitä ruoka-aineita. Jätä pois sokeri, kovat rasvat ja vaaleat jauhot ja keskity syömään monipuolisesti ja terveellisesti, panosta etenkin kasviksiin ja hedelmiin. Rajoita päivittäistä kalorimäärääsi, mutta älä näännytä itseäsi. Harrasta kevyttä liikuntaa, kuten uintia tai pyöräilyä, nämä eivät rasita niveliä liikaa.

Lämpöterapia

Yleisesti ottaen lämpö on kylmää tehokkaampi keino nivelrikon oireiden hoitoon, mutta joskus myös kylmä toimii kipujen hillitsijänä. Kun kivut ovat kovat, aseta pari kuumassa vedessä uittamaasi pyyhettä kipuilevalle nivelelle ja anna lämmön lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia. Jos nivelrikosta kärsivä nivel puolestaan on turvonnut ja inhottavan tuntuinen, hoida sitä kylmillä pyyhkeillä tai kylmägeelipakkauksella.

Lääkitys

nilvelrikon aiheuttamista oireista eroon pillereillä

Nivelrikkoon tarkoitettuja lääkkeitä tulisi nauttia vain lääkärin määräämällä reseptillä, sillä lääkäri osaa arvioida juuri sinun oireisiisi ja kipuihisi sopivan lääkityksen. Nivelrikon hoitoon on olemassa monia erilaisia lääkityksiä tulehduslääkkeistä voiteisiin ja tabletteihin, jotka tähtäävät sekä kivunlievitykseen että taudinkulun hidastamiseen. Älä yritä määrittää itse itsellesi sopivaa hoitoa, vaan juttele aiheesta lääkärisi kanssa.

Liikunta

Liikunta ja nivelrikko saattavat kuulostaa kammottavalta yhdistelmältä, mutta todellisuudessa liikunta on tärkeä osa nivelrikon hoitoa ja kuntoutusta. Nivelrikosta kärsivät nivelet tarvitsevat paljon lepoa, eikä esimerkiksi nivelrikkoisella polvella voi lähteä juoksulenkille. Täysi liikkumattomuuskaan ei kuitenkaan ole hyväksi, sillä se voi pahentaa nivelrikon oireita ja tehdä sinut riippuvaiseksi muista ihmisistä.

Sinun tulisi siis harrastaa kevyttä, vähän kuormittavaa liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä tai uimista. Muista myös venyttelyn tärkeys. Juttele asiasta ammattilaisen kanssa, joka voi suunnitella tarpeisiisi sopivan liikuntaohjelman, joka ei rasita nivelrikkoisia niveliä vaan vahvistaa niitä.

Lepo

nilvelrikon aiheuttamista oireista eroon levolla

Jos koet kovaa kipua nivelissäsi, on parasta unohtaa muut suunnitelmat ja lepuuttaa niveliä kunnolla. Suosittelemme vaihtelemaan liikkuvaisuuden ja levon välillä päivän mittaan: käväise aamukävelyllä ja istahda sitten työpöydän ääreen muutamaksi tunniksi, kävele kotiin töistä ja nosta jalat sohvalle illan päätteeksi jne.

Jalkineet

Jos kärsit selän, lantion tai polven nivelrikosta, on tärkeää valita oikeanlaiset kengät. Kenkien tulisi tukea jalkaa kunnolla ja niissä tulisi olla paksu, iskunkestävä pohja, joka vähentää jalkaan kohdistuvaa painetta kävellessä. Vältä korkoja ja etsi käyttöösi matalapohjaiset kengät. Panosta myös hyviin pohjallisiin tai silikonityynyihin, jotka voi asettaa myös hiukan epämukavampiinkin kenkiin.

Hieronta

nilvelrikon aiheuttamista oireista eroon hieromalla

Helpottaaksesi kipuilua ja kolotusta, suosittelemme hieromaan kipukohtaa kevyesti. Älä paina liian kovin ottein, vaan käytä hellää painetta. Tehosta hieronnan verenkiertoa kiihdyttävää vaikutusta näillä eteerisillä öljyillä: inkivääri, rosmariini, eukalyptus ja arnica. Tiputa muutama tippa öljyä hierottavaan kohtaan ja suorita muutaman minuutin hieronta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.