Kilot kuriin kasviksilla

Kaikki kasvikset ovat tärkeitä, kun halutaan pudottaa painoa tai pysytellä ihannepainossa. Jotkin kasvikset ovat kuitenkin ylitse muiden kilojen karkottamisessa, sillä ne sisältävät ainesosia, jotka eliminoivat rasvaa ja ylimääräistä nestettä. Tässä artikkelissa listaamme kaikki ne mahtavat kasvikset, joiden avulla kilot karisevat nopeasti ja jotka myös maistuvat uskomattoman hyvältä. Tutustu kasvisten voimaan!

Salaatti

Vihreät kasvikset ja salaatti eritoten ovat täynnä vitamiineja, mineraaleja ja magnesiumia. Salaatissa on lisäksi paljon kuitua, joka pitää vatsan kylläisenä, verensokerin tasaisena ja mieliteot kurissa. Yhdistä salaattia muiden kasvisten kanssa ja syö sitä joka päivä.

Salaatilla on rentouttava vaikutus, joka ehkäisee sitä ahdistusta ja stressiä, joka monesta tiukasta dieetistä aiheutuu. Salaatti sopii syötäväksi sinällään tai kokattuna esimerkiksi keitossa tai soseena. Ryhdy luovaksi ja nauti salaattia eri lisukkeilla.

Sipuli

Toinen mahtava kasvis painonpudotukseen on perinteinen sipuli, jota usein löytyykin jokapäiväisistä aterioista. Sipulit poistavat liikaa nestettä kehosta, ehkäisevät ummetusta ja kontrolloivat verensokeriarvoja. 

Herkkävatsaiset tai närästyksestä kärsivät voivat kokea raa’an sipulin syömisen esimerkiksi salaateissa ongelmalliseksi, joten jätä se pois, mikäli se aiheuttaa sinulle epämukavia oireita. Sipulin ravintoarvot ovat korkeimmillaan raakana nautittuna, mutta siitä on hyötyä myös kevyesti kuullotettuna, jolloin sen maku on miedompi.

Kokeile sipulia keitoissa, grillattuna, lisukkeena, paahdettuna kasvisten seassa tai pieneksi silputtuna salaatissa, ihan miten itse tahdot. Etenkin sipulikeitto on hyödyllinen ihmisille, jotka kärsivät nesteen kertymisestä ja turvotuksesta, sillä sipulikeitto puhdistaa munuaisia.

sipuli2

Kurkku

Kurkku sopii tulisten tai raskaiden ruokien kaveriksi, sillä se on suurimmaksi osaksi vettä ja se raikastaa. Kurkussa on hyvin vähän kaloreita, joten sitä voi syödä huoletta suuriakin määriä laihdutusprojektin yhteydessä. Lisää kurkkua salaatteihin runsaalla kädellä, sillä se täyttää vatsaa ja jättää vähemmän tilaa muulle ruualle. Suosi kotimaisia luomukurkkuja – ne tekevät hyvää myös iholle.

Kurkku taipuu moneksi; sitä voi napostella sellaisenaan, sitä voi dippailla tai lisätä salaattiin. Voit nauttia kurkkua kuorittuna tai kuoren kanssa (muistathan pestä sen ensin!).

Kokeile vaikka tätä tyypillistä kreikkalaista reseptiä kevyenä ja herkullisena alkuruokana: leikkaa kurkku siivuiksi ja dippaile sitä luonnonjogurtista tehtyyn kastikkeeseen, johon voi laittaa valkosipulia, merisuolaa ja tuoreita aromaattisia yrttejä. Kurkku ja dippi toimivat myös ihanan raikkaana välipalana. Tarjoile vieraille kesäjuhlissa tai grillibileissä.

Kurkusta syntyy myös simppeli vihreä gazpacho-keitto (perinteinen espanjalainen, kylmänä syötävä keitto). Heitä tehosekoittimeen kurkkua, tuoretta persijaa tai basilikaa, valkosipulia, sitruunan mehua, oliiviöljyä ja hippunen merisuolaa, ja soseuta kunnes keitto on koostumukseltaan tasaista. Gazpacho on herkullisen raikas ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi lounaalle, se sopii nautittavaksi etenkin kesähelteillä, sillä se sisältää paljon vettä.

kurkkuresepti

Parsakaali

Parsakaalin tulisi kuulua jokaisen painoansa tarkkailevan ruokavalioon. Tämä herkullinen kasvis sisältää runsaasti kuitua, mutta siinä on hyvin vähän natriumia ja kaloreita, mikä tekee siitä terveellisen ruokavalion kulmakiven. Parsakaali auttaa sinua taistelussa läskiä vastaan ja jos syöt sitä säännöllisesti pitkällä aikavälillä, se ehkäisee myös syöpää.

Parsakaalin voi keittää tai paistaa uunissa, maistuupa se joillekin raakanakin pieniksi paloiksi leikattuna. Emme suosittele kypsyttämään parsakaalia liikaa, sillä silloin se kadottaa monet terveydelle hyödylliset ominaisuutensa. Kypsytä parsakaali niin, että se on vielä hieman jäykkä ja väriltään terveen vihreä.

parsakaali

Valkosipuli

Valkosipulia on käytetty lääkinnällisesti jo vuosituhansia. Syö valkosipulia joka päivä, etenkin jos tunnet olosi huonovointiseksi tai väsyneeksi. Valkosipuli ylläpitää kehon puolustusmekanismeja ja siitä on apua myös painon pudottamiseen, sillä se eliminoi rasvakertymiä kehossa ja puhdistaa kehoa.

Valkosipulia tulisi syödä raakana, jotta sen vaikuttavat ainesosat pääsevät muuttumattomina kehon käyttöön. Kokeile vaikka tehokuuria, jonka aikana syöt monta päivää peräkkäin raakaa valkosipulia esimerkiksi salaatissa, guacamolessa tai leivän päällä.

Jos et millään kestä valkosipulin makua, löytyy sitä myös luontaistuotekaupoista ja apteekeista kapseleina tai pillereinä.

Miten kokata oikein ja terveellisesti?

Pelkät terveelliset raaka-aineet yksinään eivät voi auttaa sinua pudottamaan painoa, sinun täytyy osata myös valmistaa ne oikein. Vältä rasvassa paistettua ruokaa, ja pannulla paistamisen sijaan kokeile höyryttämistä, grillaamista tai uunissa paistamista, ja käytä paistossa pientä määrää oliiviöljyä. Älä syö valmisruokaa tai roskaruokaa, vaikka niitä kuinka mainostettaisiin terveellisinä tai kevyinä vaihtoehtoina.

Vältä liiallista suolan käyttöä ja valitse aina merisuola perinteisen ruokasuolan sijaan.

Opettele käyttämään mausteita. Hyvin maustetut kasvikset eivät maistu tylsiltä, eikä niihin kyllästy. Oikein käytetyt mausteet vähentävät tarvetta syödä suuria määriä ja hillitsevät liiallista suolan käyttöä. Cayenne-pippuri ja inkivääri ovat mahtavia apulaisia painon pudotuksessa, sillä kummatkin näistä kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja samalla rasvan polttoa. Inkivääri sopii raastettuna tai paloiteltuna myös smoothieihin ja juomiin.

Jos ruuansulatuksellasi on vaikeuksia käsitellä kasviksia tai saat niistä ilmavaivoja, kokeile lisätä hyppysellinen kuminaa tai anista kasvisten joukkoon niitä kyspentäessäsi. Voit myös maustaa kasvikset tuoreella sitruunamehulla tai muutamalla tipalla omenaviinietikkaa saadaksesi niistä jännittävämmän makuisia – niin sitruuna kuin viinietikka parantavat ruuansulatuksen toimintaa ja polttavat rasvaa.