Näin ehkäiset niskan nivelrikon

· heinäkuu 18, 2015

Artroosi eli nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus. Niskan ollessa kyseessä tämä sairaus sijaitsee siinä selkärangan kohdassa, joka muodostaa niskan. Tuolloin viittä nikamaa suojaava rusto rappeutuu.

Kun rusto katoaa, luut hankaavat toisiinsa, jolloin ne murenevat aiheuttaen kovaa kipua, tulehdusta ja epämuodostumista. Yleensä kyseinen sairaus ilmenee iän myötä.

Oireet

Kaulan nivelrikko aiheuttaa useita oireita:

  • Pistely
  • Päänsäryt
  • Lihasten heikkous
  • Voimien ja tasapainon menetys
  • Niskakipu, joka pahenee terävien liikkeiden myötä
  • Niskan jäykkyys ja kireys

Diagnoosi

Kun olet sairastunut niskan nivelrikkoon, diagnoosi suoritetaan tutkimalla sairaushistoriaasi ja oireitasi. Tärkeää onkin hakeutua lääkärin tai spesialistin pakeille, jotta saat tarvittavat tiedot menetelmistä ja lääkityksistä, joita tarvitset kyseistä sairautta vastaan. Huomioi myös muut suositukset, joita saat diagnoosin mukana. Saat listan suosituksista myöhemmin tässä artikkelissa.

Ehkäisy

On tärkeä tietää, kuinka niskan nivelrikon voi ehkäistä. Annamme muutaman tärkeän vinkin, joilla voit ehkäistä ja hoitaa tätä tilaa.

Välttele tavaroiden nostamista vain yhdellä kädellä, sillä kehon huono tasapaino vaikuttaa niskan vakauteen, joka aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, kireyttä ja kiertokaulaa.

kaulan-nivelrikko2

Suositeltavaa on myös vältellä liian korkeita tyynyjä nukkuessa, sillä ne voivat väsyttää niskaa. Vältä myös pysymistä samassa asennossa liian pitkään tai asentoja, jotka aiheuttavat kipua makuulla. Hyvä patja on myös suositeltava asia hankittavaksi, jota kehon asento pysyy yleisesti hyvänä.

Mikäli työsi on fyysistä tai harrastat liikuntaa, vältä teräviä ja nopeita liikkeitä tai liikkeitä, jotka vaativat liikaa fyysisiä ponnisteluita ja ovat vaarallisia selkärangallesi.

Aerobisia harjoitteita suositellaan niskan nivelrikon ehkäisyyn. Näitä ovat esimerkiksi rentouttaminen ja venyttely, jotka voivat sisältää akupunktuuria, pilatesta ja meditaatiota. Nämä helpottavat myös stressiä, joka on syy moneen terveysvaivaan ympäri maailmaa.

Muista…

Muista, että iän karttuessa ilmenee sairauksia, jotka voitaisiin ehkäistä etukäteen. Siksi on tärkeää pitää kehosta huolta ja pitää se joustavana, jotta lihaksesi, nivelsiteesi ja rustosi ovat aina valmiina liikkeeseen. Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa auttaa valmistautumaan tulevaisuuteen.