Logo image
Logo image

Näin ehkäiset niskan nivelrikon

1 minuuttia
Näin ehkäiset niskan nivelrikon
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Artroosi eli nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus. Niskan ollessa kyseessä tämä sairaus sijaitsee siinä selkärangan kohdassa, joka muodostaa niskan. Tuolloin viittä nikamaa suojaava rusto rappeutuu. Kun rusto katoaa, luut hankaavat toisiinsa, jolloin ne murenevat aiheuttaen kovaa kipua, tulehdusta ja epämuodostumia. Yleensä kyseinen sairaus ilmenee iän myötä.

Niskan nivelrikon oireet

Niskan nivelrikko aiheuttaa useita oireita:

  • Pistely
  • Päänsäryt
  • Lihasten heikkous
  • Voimien ja tasapainon menetys
  • Niskakipu, joka pahenee terävien liikkeiden myötä
  • Niskan jäykkyys ja kireys

Diagnosointi

Kun olet sairastunut niskan nivelrikkoon, diagnoosi suoritetaan tutkimalla sairaushistoriaasi ja oireitasi. Tärkeää onkin hakeutua lääkärin tai spesialistin pakeille, jotta saat tarvittavat tiedot menetelmistä ja lääkityksistä, joita tarvitset kyseistä sairautta vastaan. Huomioi myös muut suositukset, joita saat diagnoosin mukana. Saat listan suosituksista myöhemmin tässä artikkelissa.

Ehkäisy

On tärkeää tietää, kuinka niskan nivelrikon voi ehkäistä. Annamme muutaman tärkeän vinkin, joilla voit ehkäistä ja hoitaa tätä tilaa.

Välttele tavaroiden nostamista vain yhdellä kädellä, sillä kehon huono tasapaino voi vaikuttaa niskan vakauteen, mikä aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, kireyttä ja kierokaulaa.

Some figure

Suositeltavaa on myös vältellä liian korkeita tyynyjä nukkuessa, sillä ne voivat väsyttää niskaa. Vältä myös pysymistä samassa asennossa liian pitkään tai asentoja, jotka aiheuttavat kipua makuulla. Hyvä patja on myös suositeltava asia hankittavaksi, jotta kehon asento pysyy yleisesti hyvänä.

Mikäli työsi on fyysistä tai harrastat liikuntaa, vältä teräviä ja nopeita liikkeitä tai liikkeitä, jotka vaativat liikaa fyysisiä ponnisteluita ja ovat vaarallisia selkärangallesi.

Aerobisia harjoitteita suositellaan niskan nivelrikon ehkäisyyn. Näitä ovat esimerkiksi rentouttaminen ja venyttely, jotka voivat sisältää akupunktuuria, pilatesta ja meditaatiota. Nämä helpottavat myös stressiä, joka on syy moneen terveysvaivaan ympäri maailmaa.

Muista…

Muista, että iän karttuessa ilmenee sairauksia, jotka voitaisiin ehkäistä etukäteen. Siksi on tärkeää pitää kehosta huolta ja pyrkiä pitämään se joustavana, jotta lihaksesi, nivelsiteesi ja rustosi olisivat aina valmiina liikkeeseen. Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa auttaa valmistautumaan tulevaisuuteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Alba Romero, C., Marcos, M. P., & Calle, C. M. (2012). Las cervicalgias en la consulta de atención primaria. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria19(9), 521-528.
  • Díaz, C., & Castellví, I. (2008). La Artrosis. Reina Sanz D. et al. El dolor en las enfermedades reumáticas. España: Aresta, 47-65.
  • Portal, L. F., & Pascua, L. R. R. (1999). La artrosis cervical: realidad y ficción. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica14(2), 97-102.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.