7 epäterveellistä tapaa laihduttaa

Aina kun tunnet olosi ahdistuneeksi ja haluaisit syödä jotakin epäterveellistä, tyynnytä mielesi ottamalla palanen jotakin hedelmää tai hiukan jogurttia - joskus pelkkä vedenjuontikin auttaa.
7 epäterveellistä tapaa laihduttaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Painonpudotus on haaste, eikä sitä turhan takia sanota vaikeaksi. Kun etsit oikeaa tapaa laihduttaa, muista että on olemassa myös lukemattomia epäterveellisiä tapoja, jotka saattavat vaikeuttaa tavoitteisiin pääsemistäsi.

On olemassa monta väärää tapaa laihduttaa

Laihduttamiseen kuuluu useiden pitkäaikaisten tapojen muuttaminen, paljon itsekuria sekä suuri määrä tahdonvoimaa.

On totta, että tasapainoinen ruokavalio ja tietynlaiset ruoka-aineet edistävät painon vähentämistä, mutta on myös tärkeää ottaa huomioon muut sellaiset tekijät, jotka vaikuttavat suuresti tähän haasteellisen prosessiin. Nämä ovat lisänä terveelliselle syömiselle, jotta pystyisit saavuttamaan toivotut tulokset.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kun ihminen ryhtyy jollekin dieetille, tulisi aina välttää terveydelle haitallisia tapoja vähentää painoa. Tässä artikkelissa perehdymmekin näihin ei-suositeltaviin asioihin painonpudotuksen aikana, ja kerromme tarkemmin millaista tapaa laihduttaa sinun tulee välttää.

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka käyttävät mielellään suuren osan vapaa-ajastaan liikunnan parissa sekä terveellisesti syöden, mutta et silti ole päässyt painonpudotusta koskevaan tavoitteeseesi, on tähän luultavasti syynä se, että et tee aivan kaikkea oikein yrityksissäsi vähentää kiloja.

Tällöin sinun kannattaa tarkastella lähemmin elämäntapojasi, jotta vaakasi voisi näyttää niitä numeroita, joihin tähtäät.

7 tapaa laihduttaa oikein

Seuraavassa kerrommekin sinulle 7 tapaa laihduttaa, jotka ovat haitallisia sekä painonpudotuksen että terveyden kannalta. Jos tunnistat jonkin näistä omaksesi, saattaa tämä olla syynä siihen, että laihdutusoperaatiosi ei suju kuten toivoisit.

Lue siis eteenpäin, jotta pystyisit korjaamaan tällaiset ei-suositeltavat tottumukset sekä etenemään kohti tavoitettasi!

Liian vähäinen vedenjuonti

Vesi on äärimmäisen tärkeä tekijä elimistön toiminnan kannalta, sillä sen lisäksi, että se pitää meidät kosteutettuna, se helpottaa tiettyjä kehon prosesseja kuten aineenvaihdunnan säätelyä sekä myrkyllisten tai tarpeettomien aineiden poistumista.

Kun emme juo tarpeeksi vettä, toimii kehomme vähemmän tehokkaasti kalorien polttamista ajatellen, ja veden puutos ei edistä rasvojen poistumista, jota tulisi aina edistää painon vähentämisen ollessa tavoitteena. Onkin suositeltua juoda vähintään 2 litraa vettä jokainen päivä.

tapaa laihduttaa

Aamiaisen väliin jättäminen

Jos jätät aamiaisen väliin, teet jotain sellaista, mikä on kaikkein yleisin epäterveellinen tapa pudottaa painoa. Monet dieetit suosittelevat tietynlaisten ruokien syöntiä aamuisin, jotta voisit laittaa aineenvaihduntasi kunnolla käyntiin sekä edistää painonpudotuksen prosessia.

Jotkut tekevät tästä huolimatta sen virheen, että he skippaavat aamiaisen yli ja valitsevat mieluummin jonkin toisenlaisen painonpudotukseen tarkoitetun aterian.

On kuitenkin erittäin tärkeää, että syöt aamiaista, sillä tämä päivän ensimmäisen ateria on hyödyksi aineenvaihduntasi kannalta, ja se antaa energiaa sekä auttaa sinua samaan päiväsi käyntiin hyvällä tavalla.

Aterioiden lukumäärän vähentäminen

Mitä tulee painonpudotukseen, on aterioiden määrän vähentäminen suuren suuri virhe. Jos syöt vain kaksi tai kolme ateriaa päivässä, saat aikaan aineenvaihduntasi hidastumisen, ja siksi tulokset eivät ole yhtä hyviä kuin ne voisivat olla.

Ihanteellista olisikin, että jakaisit päivän ateriat pienempiin osiin, jotka syötäisiin 4-6 kerran aikana. Sinun kannattaa tietysti valita terveellisiä ruoka-aineita ja välttää sokereita ja suolaisia tuotteita sekä kaikkea sellaista, joka sisältää paljon huonoa rasvaa.

Liikunnan vähäisyys

tapaa laihduttaa

On tietysti itsestään selvää, että jos haluat vähentää painoasi, sinun tulisi omaksua sellainen kuntoilurutiini, joka edistää aineenvaihduntaa sekä auttaa elimistöäsi poistamaan jätteitä – tämä on äärimmäisen oleellista.

Jotkut ihmiset harrastavat hyvinkin paljon liikuntaa, mutta koska he eivät tee tätä täysin oikealla tavalla, ei paino vain kaikesta huolimatta laske.

Yleensä virhe on siinä, että ihminen rajoittaa harrastamansa liikunnan vain aerobisiin muotoihin kuten muun muassa juoksemiseen, kävelyyn tai pyöräilyyn. Jotta saisit vaivannäöllesi toivotut tulokset, on tärkeää, että otat mukaan sydänten ja verisuonten kannalta hyödyllisen liikunnan lisäksi myös voimatreeniä.

Liian nopeasti syöminen

Kun et pureskele syömääsi ruokaa huolella, tunnet olosi vähemmän täydeksi syödessäsi, ja siten haluat syödä enemmän kuin olisi hyväksi kilojen vähennyksen kannalta.

Tämä tapa estää elimistöäsi käsittelemästä ruokaasi kunnolla, ja siksi myös painon vähentäminen on vaikeampaa kuin silloin, kun ruoka saapuu mahaan kunnolla pureskeltuna.

On myös suositeltavaa, ettet söisi television tai muun elektronisen laitteen ääressä, ja itse asiassa mikään huomiosi kiinnittävä oheistoiminta ei ole suositeltavaa silloin kun syöt. Varmista myös, ettei ryhtisi ole huono syödessäsi.

Unen laadun ja määrän puutteellisuus

tapaa laihduttaa

Ihmiset, jotka eivät saa tarpeeksi unta tai joiden uni on huonolaatuista, kärsivät muita useammin ahdistuksesta sekä kokevat painonnousua. Unettomat yöt vaikuttavat myös kehon hormonituotantoon, ja tämä säätelee ruokahalua.

Huonosti nukkuminen voi siis saada ihmisen haluamaan enemmän ruokaa kuin tavallisesti. On tärkeää, että öisin tulisi nukuttua vähintään 8 tuntia yhteen menoon ja ilman keskeytyksiä.

Stressi

Stressaavat tilanteet ovat pahin vihollisesi silloin kun haluat pudottaa painoa. Tällaiset tilanteet luovat ihmiselle yleensä ahdistusta, ja sen seurauksena haluat syödä enemmän kuin tavallisesti. Tämän vuoksi on aika vaikeaa pitää yllä terveellistä ruokavaliota, jos olet koko ajan stressaantunut.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että korkeat stressitasot lisäävät kortisolin tuotantoa kehossa, mikä aiheuttaa sen, että elimistö alkaa varastoimaan rasvaa itseensä sen sijaan, että se polttaisi sitä.

On siis hyvinkin tärkeää opetella pitämään stressin määrä hallinnassa, kuten myös oppia hallitsemaan sitä ahdistusta, jonka stressi aiheuttaa. Jos jostakin syystä joudut kuitenkin sietämään stressaavaa tilannetta, voit rauhoittaa ahdistustasi jollakin terveellisellä välipalalla, kuten esimerkiksi hedelmällä, jogurtilla tai jopa vedellä.

Kokeile siis näiden tärkeimpien tapojen muuttamista mikäli tunnistit jotkut niistä omaksesi, ja saat selville olivatko ne syynä siihen, että painonpudotuksen tavoitteesi vaikuttivat saavuttamattomilta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bacon, L., & Aphramor, L. (2013). Weight science: Evaluating the evidence for a paradigm shift. In Clinical Nutrition: The Interface Between Metabolism, Diet, and Disease. https://doi.org/10.1201/b16308
  • de Vos, P., Hanck, C., Neisingh, M., Prak, D., Groen, H., & Faas, M. M. (2015). Weight gain in freshman college students and perceived health. Preventive Medicine Reports. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2015.03.008
  • Kuzbicka, K., & Rachon, D. (2013). Bad eating habits as the main cause of obesity among children. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.