Logo image
Logo image

Parhaat ruuat painonpudotukseen

3 minuuttia
Parhaat ruuat painonpudotukseen
Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2019

On olemassa monia ruoka-aineita, jotka voivat auttaa painonpudotusprosessia ja ehkäistä rasvan kertymistä kehoon. Ota selvää mitkä ovat parhaat ruuat painonpudotuksessa!

Nykyään voi olla hankalaa ylläpitää normaalipainoa, sillä elämäntyylimme ovat usein sellaisia, että liikuntaa ei tule harrastettua paljoa. Liikkumattomuus työpaikalla ja kotona voi johtaa rasvan kertymiseen elimistöön ja painonnousuun.

Liikkumattomuus lisää ylipainon riskiä

Toimistotöissä istutaan paikoillaan päivät pitkät ja töihin mennään joko autolla tai julkisilla, joten saamme hyvin vähän hyötyliikuntaa päivän aikana. Joskus työpäivät venyvät pitkiksi, ja illalla ruuan laittaminen ei voisi vähempää kiinnostaa.  Usein tartumme sitten nopeimpaan, mutta epäterveellisempään vaihtoehtoon.

Ylipaino on suuri terveysriski, josta kaikkien tulisi olla tietoisia ja siitä tulisi pyrkiä pääsemään eroon.

Mitkä ovat parhaat ruuat painonpudotukseen?

Some figure

Seuraavaksi haluamme esitellä parhaat ruuat painonpudotukseen! Mikäli ruokavalion muutokset askarruttavat sinua, sinulla on paljon allergioita, tai haluat lisätietoa ruokavalion muuttamisesta, suosittelemme varaamaan ajan ravitsemusasiantuntijalle, joka voi suunnitella juuri sinun tarpeisiisi sopivan ruokavalion.

Muista, että painon pudottaminen ei ole sama asia kuin nykypainon säilyttäminen. Painoa pudottaaksesi sinun täytyy kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä saat ravinnosta, kun taas ihannepainossa pysyäksesi sinun tulee syödä sellainen määrä ruokaa, joka ei ylitä eikä alita päivän kulutusta.

Ruokia, jotka polttavat kaloreita

 • Munakoiso
 • Tomaatti
 • Persilja
 • Sipuli
 • Persikka
 • Vesikrassi
 • Maissi
 • Kikherneet
 • Melonit
 • Kirsikka
 • Herneet
 • Retiisi
 • Pinaatti
 • Päärynä
 • Punajuuri
 • Kaali
 • Porkkana
 • Selleri
 • Sitrushedelmät
 • Parsa
 • Omena
Some figure

Kaikki edellä mainitut ruuat kiihdyttävät aineenvaihdunnan toimintaa ja estävät liiallisen rasvan varastoitumisen kehoon, ja juuri tästä syystä näitä ruokia pidetään kaloreja polttavina.

Jos lisäät näitä ruokia päivittäiseen ruokailuun, tulet painon putoamisen lisäksi huomaamaan, miten hyvin kehosi toimii lisääntyneiden ravintoaineiden johdosta.

Muista myös juoda paljon vettä joka päivä, sillä vesi huuhtoo myrkyt ja kuona-aineet elimistöstä, pitää huolta nestetasapainosta ja kontrolloi painoa. Juomalla säännöllisesti vettä pystyt myös eliminoimaan tarpeen jatkuvaan naposteluun, sillä vesi täyttää mahaa.

Terveellinen kotiympäristö

Some figure

Muutoksien tekeminen kotiympäristössä ei ole aina helppoa, vaikka kuinka haluaisi ottaa uudet terveelliset tavat käyttöön kaikkien perheenjäsenten kohdalla. Lasten ylipaino on lisääntynyt lähivuosina räjähdysmäisesti, ja syiksi luetellaan usein huonolaatuinen ravinto, sokeriset välipalat ja liikkumattomuus.

Jos on lapsesta lähtien ylipainoinen, on painoa vaikea pudottaa, ja se voi vakavimmillaan johtaa kakkosluokan diabetekseen, tukielinten sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Vaikka uusien sääntöjen, ruokavalion ja liikuntamuotojen omaksuminen ei olekaan helppoa, se ei ole mahdotonta. Älä heitä kaikkia vanhoja ruokia ja tottumuksia kertaheitolla romukoppaan, vaan aloita uusien elämäntapojen noudattaminen pikkuaskelin – hitaasti, mutta varmasti.

Perheen rooli on tärkeä

Some figure

Kun koko perhe syö samaa ruokaa, on laihduttavien perheenjäsenten helpompi pysytellä poissa houkutusten tieltä. Samalla kaikki perheenjäsenet voivat hyvin, kun he saavat nauttia uusista, terveellisemmistä aterioista.

Vahva perheyksikkö tarkoittaa sitä, että kaikki perheenjäsenet viihtyvät toistensa seurassa ja puhuminen vaikeistakin asioista on helppoa. Perheenjäsenet huolehtivat toisistaan.

Vaikka työsi olisi stressaavaa ja elämäsi kiireistä, varaa aikaa yhdessäololle, keskity niihin ihmisiin, jotka merkkaavat sinulle eniten. Vrmista, että heillä on kaikki hyvin. Rauhallinen perheateria on parasta yhteistä aikaa, sillä kaikki voivat osallistua ruuanlaittoon ja nauttia herkullisesta ateriasta jutellen samalla päivän tai viikon kuulumisista.

Liian vähäiset ravintoaineet, alhainen itseluottamus ja esimerkiksi alkoholinkäyttö voivat johtaa pahoihin ongelmiin niin yksilötasolla kuin perheen sisällä. Muista keskittyä itseesi ja perheeseesi, ja aloita se ravinnosta ja terveellisistä elämäntavoista. Jaa rakkautta ja hellyyttä lapsillesi, sillä näin varmistat, että heistä kasvaa terveitä aikuisia.

Terveelliset elämäntavat ja ruuat painonpudotukseen

Pysähdy joka päivä hetkeksi miettimään, oletko juuri sillä polulla, jolla haluat olla. Kysy itseltäsi, edustatko niitä arvoja, joita uskot terveellisen ja hyvän elämän tarkoittavan.

Kun ponnistamme vahvalta pohjalta, elämän kolhut eivät voi vetää meitä alas, mutta jos pohjalla on ongelmia, voi ihminen murtua paineen alla ja aiheuttaa vahinkoa fyysiselle ja psyykkiselle terveydelleen.

Sijoita itseesi ja perheeseesi, ota ensiaskeleet kohti terveellistä elämää ja varmista, että perheesi voi hyvin – liikkukaa yhdessä, harrastakaa yhdessä ja ruokailkaa yhdessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.