Logo image
Logo image

5 ruokaa muistin parantamiseen

2 minuuttia
5 ruokaa muistin parantamiseen
Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Muisti antaa elämälle sisältöä ja tarkoituksen. Muistiin tallentuvat elämän suuret tapahtumat, arjen ilot ja surut. Muistin avulla ihminen oppii uutta ja pystyy suoriutumaan monenlaisista tehtävistä ja haasteista, joista selviytyminen ilman muistia olisi hankalaa. Tänään esittelemme parhaimmat ruuat muistin parantamiseen.

 

Parhaat ruuat muistin parantamiseksi

Tavalliset asiat, kuten kengännauhojen sitominen tai kirjoittaminen liittyvät muistin toimintaan – aina sitä ei tajuakaan, miten tärkeää muistin toiminta ihmiselle on. Lue mitkä ovat parhaat ruuat muistin parantamiseksi.

1. Karpalo

Some figure

Karpaloa nautitaan nykyisin monessa eri muodossa, sillä tämän kirpeän marjan antioksidanttinen vaikutus alkaa olla hyvin tunnettu. Karpaloa nautitaan mehuna, leipomuksissa ja kuivattuna.

Karpaloita kannattaa popsia myös muistin kannalta, sillä ne sisältävät antosyaani -nimistä pigmenttiä, joka antaa marjoille niiden vahvan värin ja auttaa vahvistamaan aivoperäisiä toimintoja.

Karpaloiden syöminen vähentää riskiä aivorappeumasairauksien, kuten Alzheimerin ja muiden muistisairauksien syntymiseen. Nämä marjat tehostavat kognitiivisia toimintoja, jotka liittyvät suoraan muistin toimintaan ja uusien muistojen luomiseen.

2. Omena

Some figure

Tuttu ja turvallinen omena kätkee sisälleen monia muistin toiminnan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia. Omenat sisältävät nimittäin paljon kversetiini -nimistä antioksidanttia, joka hidastaa ja ehkäisee aivojen toiminnan heikkenemistä, mikä osuu kaikkien kohdalle, kun ikävuosia alkaa kertyä tarpeeksi.

Kversetiiniä on erityisen paljon etenkin omenan kuoressa, joten muista pestä omena huolellisesti ja syö se kuorineen saadaksesi tämän antioksidantin hyödylliset ominaisuudet kehosi käyttöön. Suosittelemme ostamaan luomuomenoita, sillä niiden kuoren voi syödä huoletta ilman pelkoa hyönteismyrkyistä.

Omenat stimuloivat solujen uusiutumista ja pitävät aivojen synapsit hyvässä kunnossa, mikä puolestaan johtaa muistin tehokkaaseen toimintaan.

3. Pinaatti

Pinaattia on käytetty jo vuosikymmeniä muistin vahvistamiseen ja se onkin yksi suosituimmista muistia parantavista ruoka-aineista. Pinaatin puputtaminen kehittää muistia ja aivojen toimintaa ylipäätään, sillä se sisältää luteiinia. Luteiini on aines, joka suojaa aivosoluja rappeutumiselta.

Lisäksi pinaatista saa paljon foolihappoa, joka auttaa aivoja käsittelemään tietoa nopeammin ja parantaa aivojen suorituskykyä. Kaiken tämän lisäksi pinaatissa on myös tunnetusti paljon rautaa. Lisää siis pinaattia salaatteihin ja muihin ruokiin runsaalla kädellä!

4. Selleri

Some figure

Rapea ja raikas selleri sopii myös muistin parantamiseen. Selleri sisältää huomattavan määrän luteoliinia, joka on luonnossa esiintyvä flavonoidi.

Luteoliini vähentää ikääntymiseen liittyvää aivojen toiminnan hidastumista ja aivosolujen rappeutumista. Lisäksi luteoliini vähentää aivoissa tulehdusta aiheuttavien molekyylien määrää ja syntymistä, joka voi pahimmillaan johtaa muistinmenetykseen.

Selleristä voi löytyä apu myös toistuviin päänsärkyihin ja pahaan migreeniin. Selleriä nauttii helposti sellaisenaan, salaatissa ja saapa siitä valmistettua herkullisen keitonkin.

5. Kala

Tietyt kalalajit auttavat kohentamaan muistia. Etenkin tonnikala, lohi, taimen ja sardiini ovat hyväksi aivojen toiminnalle. Kuten olet varmasti tietoinen, rasvainen kala sisältää runsaasti aivoille ja koko elimistölle hyödyllisiä Omega-3 -rasvahappoja, jotka tukevat kehon toimintoja ja pitävät sisäelinten toiminnasta huolta.

Omega-3 sekä kalan sisältämä jodi ovat yhdessä ovat muistin toiminnalle hyödyllisiä ja pitävät huolta siitä, että aivot pysyvät virkeinä ja muisti tehokkaana korkeaan ikään saakka. Kalaa tulisi syödä vähintään kahtena päivänä viikossa, joten muistathan lisätä sen ruokalistallesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Czyż, K., Bodkowski, R., Herbinger, G., & Librowski, T. (2016). Omega-3 fatty acids and their role in central nervous system-a review. Current medicinal chemistry, 23(8), 816-831.
  • Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000.
  • Rathod, R., Kale, A., & Joshi, S. (2016). Novel insights into the effect of vitamin B 12 and omega-3 fatty acids on brain function. Journal of biomedical science, 23(1), 17.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.