7 kotihoitoa kynsisieneen

Jotta voit estää kynsisienen kasvun ja leviämisen, pidä sienitulehduksesta kärsivät alueet puhtaina ja kuivina. Vältä kosteudelle altistumista, sillä sienet viihtyvät kosteissa olosuhteissa.

Kynsisieni on useimmiten varpaiden kynsissä esiintyvä ongelma, joka voi aiheuttaa kynnen värimuutoksia, kynnen haurastumista, paksuuntumista ja muita inhottavia esteettisiä ongelmia.

Kynsisieni tarttuu ja leviää nopeasti, ja se on yksi yleisimmistä kynsien ongelmista. Kynsisientä esiintyy ympäri maailmaa, ja kynsisienestä kärsii jopa 3-4 % maailman väestöstä – etenkin miehet ovat alttiita kynsisienelle.

Kynsisieni leviää etenkin varpaisiin, sillä jalat hikoilevat sukissa ja kengissä, eivätkä aina saa kaipaamaansa tuuletusta. Sieni viihtyy lämpimissä ja kosteissa oloissa, joten hikoilevat jalat kesäkuumalla ovat sille ihanteellinen kasvualusta.

Olipa kyseessä sormet tai varpaat, on kynsisieni inhottava ongelma, joka heikentää koko kynttä. Kynsisienen hoito on hankalaa ja vaatii pitkän hoitoajan, ennen kuin tuloksia näkyy. Terveen kynnen kasvaminen kestää jopa 6 kuukautta, joten hoito on pitkäaikaista. Olet varmasti tutustunut erilaisiin lakkoihin ja voiteisiin, joilla kynsisientä hoidetaan, mutta oletko kokeillut alta löytyviä luonnollisia hoitokeinoja kynsieneen?

Kynsisienen kotihoito

1. Omenaviinietikka

Omenaviinietikka kynsisienen hoitoon

Omenaviinietikan sisältämä happo on aktiivinen ainesosa, joka auttaa poistamaan kynsisientä. Omenaviinietikka tasapainottaa ihon pH-arvoa ja tekee sienen kasvusta ja leviämisestä vaivalloista.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Sekoita saman verran omenaviinietikkaa ja vettä yhteen ja kylvetä varpaita tai sormia liuoksessa 15-20 minuuttia.
 • Kuivaa hoidettu alue hyvin.

Suositeltua lukemista: Kynsisienen hoito luonnollisin keinoin

2. Valkosipuli

Valkosipuli on suosittu aines monissa eri hoidoissa, ja se sopii myös kynsisienen kotihoitoon. Valkosipulilla on antibioottinen ja antimikrobinen vaikutus, joka auttaa tappamaan bakteereja ja tulehduksia.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Murskaa 10 valkosipulinkynttä tasaiseksi tahnaksi, lisää tahna kulholliseen lämmintä vettä. Anna seistä hetkisen ennen kuin kylvetät sienitartunnasta kärsiviä kynsiä nesteessä. Anna imeytyä vähintään 15 minuuttia.
 • Toinen tehokas keino valkosipulin käyttämiseen on sekoittaa valkosipulitahnaa oliiviöljyyn ja levittää sitä kynsille, anna imeytyä 30 minuuttia ja huuhtele alue.

3. Maustamaton jogurtti

Jogurtti kynsisienen hoitoon

Jogurtissa elävät aktiiviset bakteerit, jotka tunnetaan maitohappobakteereina, auttavat hoitamaan sienitulehduksia.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Levitä tilkka jogurttia kynsisienestä kärsiville kynsille, anna sen kuivua ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.
 • Lisää myös jogurttia ruokavalioosi ja nauti sitä sekä aamuisin että iltaisin. Hyvät bakteerit auttavat karkoittamaan kynsisienen sekä sisäisesti että ulkoisesti.

4. Teepuuöljy

Teepuuöljyllä on antiseptinen vaikutus, joka tappaa mikro-organismeja iholla. Teepuuöljyllä voi hoitaa käsien ja jalkojen kynsiä luonnollisesti ja turvallisesti.

Käytä 10 % liuosta kynsisienen hoitoon. Jos liuos ei tunnu tepsivän, voit kokeilla tehokkaampia 25 % tai 50 % liuoksia, mutta ole varovainen, sillä ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Muista levittää öljyä vain kynnen päälle ja vältä kynttä ympäröiviä ihoalueita. Jos käytät 100 % liuosta, voit levittää sitä kaksi kertaa päivässä. Monet teepuuöljyn käyttäjistä vannovat sen tehokkuuden nimeen, ja kolmen kuukauden kuluttua sen käytön aloittamisesta kynsien ulkonäkö paranee huomattavasti.

Miten sitä käytetään?

 • Levitä pieni tippa öljyä kynnelle, kaksi tai kolme kertaa päivässä. Muista, että kynsisienen hoito perustuu pitkäjänteisyyteen, ja sinun tulee hoitaa kynsiä joka päivä tai muuten uusi, terve kynsi ei pääse kasvamaan.
 • Älä koskaan nauti teepuuöljyä sisäisesti, sillä se voi aiheuttaa ihottumaa, sekavuutta, kävelyvaikeuksia ja jopa kooman.

5. Vicks VapoRub

Tämä suosittu voimakkaan tuoksuinen voide on tuttu monille niille, jotka lapsina kärsivät flunssasta tai yskästä. Vicks-voidetta hierotaan rintakehään ja se auttaa poistamaan tukkoisuuden. Voidetta voi käyttää myös kynsisienen hoitoon.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Pese ja kuivaa hoidettava alue, levitä pieni tilkka Vicks-voidetta kynnelle ja kynnen alle.
 • Toista hoito kaksi kertaa päivässä ja muista levittää sitä kynsille etenkin iltaisin.

6. Ruokasooda

Ruokasooda kynsisienen hoitoon

Ruokasooda on koostumukseltaan hapokasta ja auttaa tappamaan sienikasvustoa ja muita mikro-organismeja, jotka vaikuttavat negatiivisesti kynsien kuntoon.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Muodosta ruokasoodasta tahna sekoittamalla siihen tilkka sitruunamehua. Levitä suoraan kynnelle.
 • Voit myös sirotella ruokasoodaa kenkiin tappaaksesi niissä pesivät bakteerit. Muista, että jos haluat estää kynsisienen uusiutumisen, kannattaa sinun vaihtaa sukat ja kengät uusiin, tai vähintäänkin pestä sukat korkeassa lämpötilassa ja varmistaa, etteivät paljaat varpaat ole kosketuksissa vanhojen kenkien kanssa.

Suositeltua lukemista: Ruokasooda – lääkeyhtiöiden pahin vihollinen

7. Sitruunamehu

Sitruunan antibioottinen ja sientä tappava vaikutus tekee siitä loistavan avun kynsisienen karkoitukseen.

Miten sitä tulisi käyttää?

 • Purista sitruunan mehu kulhoon ja levitä kynsisienestä kärsiville alueille.
 • Voit myös hieroa sitruunaviipaletta suoraan kynsille.