Logo image
Logo image

Punajuuren terveysvaikutukset

2 minuuttia
Punajuuren terveysvaikutukset
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tämä herkullinen juures kätkee sisälleen paljon tärkeitä ravintoaineita. Punajuuri auttaa puhdistamaan maksaa, alentamaan verenpainetta, estämään ummetusta sekä lisäämään energiaa. Punajuuren terveysvaikutukset ovat ilmeisiä – jatka siis lukemista, niin saat tietää, miksi niitä kannattaisi sisällyttää joka päiväiseen ruokavalioon. Annamme myös vinkkejä punajuuren kypsentämiseen.

Punajuuresta  voi nauttia myös  sen varren ja lehdet. Punajuuri sisältää suuren määrän B- ja C-vitamiinia, kuitua sekä mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, natriumia ja magnesiumia.

Punajuuren terveysvaikutukset

 • Punajuuren sisältämä rauta auttaa ehkäisemään anemiaa ja väsymystä. Punajuuria kannattaa nauttia etenkin silloin, jos olet toipumassa pitkäaikaisesta sairaudesta.
 • Punajuuri auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta.
 • Punajuuri sisältää tulehdusta hillitseviä ainesosia.
 • Punajuuri auttaa puhdistamaan verta ja maksaa. Lisäksi punajuuren nauttiminen auttaa kiihdyttämään maksaa vahingoittavien myrkkyjen poistumista elimistöstä.
 • Punajuuri auttaa vähentämään riskiä sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin.
 • Punajuuri auttaa ehkäisemään syöpäsairauksia muiden punaisten ruokien tapaan.
 • Punajuuren runsas kuitumäärä pitää huolta siitä, että suolisto toimii kunnolla.

Miten punajuuri nautitaan?

 • Pataruuissa: Jos et pidä punajuuren makeasta mausta, voit leikata ne pieniksi paloiksi ja lisätä palat kasvispatoihin tai liharuokiin. Näin punajuuren maku ei ole yhtä voimakas, mutta punajuuren terveysvaikutukset ovat silti saatavillasi.
 • Uunissa: Jos haluat paistaa punajuuret uunissa, tulee sinun pestä ne huolellisesti, jotta voit paistaa ne kuorineen. Jätä pieni osa vartta kiinni juurekseen, sillä tämä pitää punajuuren ravintoaineet, värin ja maun kohdillaan. Punajuuria tulee paistaa uunissa noin tunti.
 • Raakana: Punajuuren mausta voi nauttia myös raakana terveellisissä salaateissa tai lisukkeena. Punajuuren koostumus on kiinteä, joten se sopii porkkanan tavoin raasteeksi. Punajuuri lisää väriä kaikkiin resepteihin. Punajuurta voi lisätä myös jälkiruokiin antamaan mehevää makua ja väriä: ne sopivat kekseihin, kakkuihin, leivoksiin sekä jogurttiin.
 • Smoothieissa ja mehuna: Voit mehustaa punajuuret tai lisätä niitä smoothieen. Näin saat juureksesta irti kaikki sen ravintoainekset raakana ja tuoreena. Mehustettu punajuuri sulaa helpommin kuin raaka kokonainen juures. Yhdistä punajuurta omenaan, banaaniin, kiiviin ja mansikkaan.
Some figure

 

Säästä punajuuren lehdet

Jos ostat kokonaisen nipun punajuuria, suosi luomujuureksia ja säästä nipun lehdet. Voit nauttia lehdet salaateissa tai lisätä niitä muihin ruokiin. Etenkin antiikin aikoina punajuuresta nautittiin juuresosan lisäksi lehdet ja varret, ja niiden terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa. Muista pestä lehdet huolellisesti ennen niiden nauttimista. Lisää niitä mehuihin, smoothieihin, salaattiin, munakkaaseen tai pataruokiin.

Punajuuren lehdet sisältävät runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja, sekä kalsiumia ja rautaa.

Some figure

 

Punajuuri sopii naisille

Punajuurimehu on vanha naistenvaivojen hoitokeino. Sillä voi hoitaa epäsäännöllisten kuukautisten tai ennenaikaisten vaihdevuosien mukanaan tuomia oireita. Kummassakin tapauksessa voit nauttia lasillisen punajuurimehua joka päivä tyhjään vatsaan.

Venäläinen borssikeitto

Tämä perinteinen resepti on suosittu myös nykyisin, ja se sopii etenkin flunssan hoitoon.

Silppua muutama sipuli ja punajuuri. Paista pannulla noin 7 minuuttia, niin että ne pehmenevät. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää tuoretta, ohueksi suikaloitua kaalia, persiljaa sekä sherryä, suolaa ja pippuria mausteeksi. Lusikoi päälle nokare smetanaa.

Luonnollinen väriaine

Olet varmasti huomannut, miten voimakas väri tuoreella punajuurella on – se värjää helposti sormet ja leikkuulaudan. Punajuuresta uutettu väriaine tunnetaan lisäainekoodilla E-162 ja se on nimeltään betatiini. Tämä aines ei ole haitallinen terveydelle, toisin kuin monet muut punaiset väriaineet. Esimerkiksi väriaine E-120, joka uutetaan hyönteisistä, voi olla haitallinen ihmiselle ja aiheuttaa allergisia reaktioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.