Syö punajuuria!

Tämä herkullinen kasvis kätkee sisälleen paljon tärkeitä ravintoaineita. Punajuuri puhdistaa maksaa, alentaa verenpainetta, estää ummetusta ja antaa paljon energiaa. Lue lisää punajuuresta ja siitä, miksi sitä kannattaa syödä joka päivä. Annamme sinulle myös vinkkejä punajuuren kypsentämiseen.

Punajuuri on juures, mutta punajuuresta voi nauttia myös varret ja lehdet. Punajuuri sisältää suuren määrän B- ja C-vitamiinia, mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, natriumia ja magnesiumia, sekä kuitua.

Punajuuren terveysvaikutukset

 • Punajuuren sisältämä rauta ehkäisee anemiaa ja väsymystä. Punajuuria kannattaa nauttia etenkin silloin, jos olet toipumassa pitkästä sairaudesta.
 • Punajuuri alentaa korkeaa verenpainetta.
 • Punajuuri sisältää tulehdusta hillitseviä ainesosia.
 • Punajuuri auttaa puhdistamaan verta ja maksaa. Lisäksi punajuuren nauttiminen kiihdyttää maksaa vahingoittavien myrkkyjen poistumista elimistöstä.
 • Punajuuri vähentää riskiä sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin.
 • Punajuuri ehkäisee syöpäsairauksia muiden punaisten ruokien tapaan.
 • Punajuuren runsas kuitumäärä pitää huolta siitä, että suolisto toimii kunnolla.

Miten punajuuri nautitaan?

 • Pataruuissa: Jos et pidä punajuuren makeasta mausta, voit leikata ne pieniksi paloiksi ja lisätä kasvispatoihin tai liharuokiin. Näin punajuuren maku ei ole yhtä voimakas, mutta saat silti nauttia niiden mukanaan tuomista hyödyllisistä vaikutuksista.
 • Uunissa: Jos haluat paistaa punajuuret uunissa, tulee sinun pestä ne huolellisesti, jotta voit paistaa ne kuorineen. Jätä pieni osa vartta kiinni juurekseen, sillä tämä pitää punajuuren ravintoaineet, värin ja maun kohdillaan. Punajuuria tulee paistaa uunissa noin tunti.
 • Raakana: Punajuuren mausta voi nauttia myös raakana terveellisissä salaateissa tai lisukkeena. Punajuuren koostumus on kiinteä, joten se sopii porkkanan tavoin raasteeksi. Punajuuri lisää väriä kaikkiin resepteihin. Punajuurta voi lisätä myös jälkiruokiin antamaan mehevää makua ja väriä: ne sopivat kekseihin, kakkuihin ja leivoksiin, sekä jogurttiin.
 • Smoothieissa ja mehuna: Voit mehustaa punajuuret tai lisätä ne smoothieen. Näin saat juureksesta irti kaikki sen ravintoainekset raakana ja tuoreena. Mehustettu punajuuri sulaa helpommin kuin raaka kokonainen juures. Yhdistä punajuurta omenaan, banaaniin, kiiviin ja mansikkaan.

Punajuurisalaatti

Säästä punajuuren lehdet

Jos ostat kokonaisen nipun punajuuria, suosi luomujuureksia ja säästä nipun lehdet. Voit nauttia lehdet salaateissa tai lisätä niitä muihin ruokiin. Etenkin antiikin aikoina punajuuresta nautittiin juuresosan lisäksi lehdet ja varret, ja niiden terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa. Muista pestä lehdet huolellisesti ennen nauttimista. Lisää niitä mehuihin, smoothieihin, salaattiin, munakkaaseen tai pataruokiin.

Punajuuren lehdet sisältävät runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja, sekä kalsiumia ja rautaa.

Punajuuren lehti

Punajuuri sopii naisille

Punajuurimehu on vanha naistenvaivojen hoitokeino. Sillä voi hoitaa epäsäännöllisten kuukautisten tai ennenaikaisten vaihdevuosien mukanaan tuomat oireet. Kummassakin tapauksessa voit nauttia lasillisen punajuurimehua joka päivä tyhjään mahaan.

Venäläinen borssikeitto

Tämä perinteinen resepti on suosittu myös nykyisin, ja se sopii etenkin flunssan hoitoon.

Silppua muutama sipuli ja punajuuri. Paista pannulla noin 7 minuuttia, niin että ne pehmenevät. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää tuoretta, ohueksi suikaloitua kaalia, persiljaa, sherryä ja suolaa ja pippuria mausteeksi. Lusikoi päälle nokare smetanaa.

Luonnollinen väriaine

Olet varmasti huomannut, miten voimakas väri tuoreella punajuurella on. Se värjää helposti sormet ja leikkuulaudan. Punajuuresta uutettu väriaine tunnetaan lisäainekoodilla E-162 ja se on nimeltään betatiini. Tämä aines ei ole haitallinen terveydelle, toisin kuin monet muut punaiset väriaineet. Esimerkiksi väriaine E-120, joka uutetaan hyönteisistä, voi olla haitallinen ihmiselle ja aiheuttaa allergisia reaktioita.