Punajuurimehun loistavat hyödyt

Punajuurimehu auttaa torjumaan vapaiden radikaalien vaikutuksia kehossa, joihin kuuluvat muun muassa ennnaikainen vanheneminen. Lisäksi punajuuri parantaa fyysistä suorituskykyä, ja siksi sitä suositellaan urheilijoillekin.
Punajuurimehun loistavat hyödyt

Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Olet ehkä kuullut punajuuren sopivuudesta salaatteihin, ja usein sitä käytetään keitettynä lisänä erilaisissa ruokalajeissa. Voi kuitenkin tulla yllätyksenä, kuinka maukas ja ravinteikas tämä juures on raakanakin esimerkiksi smoothieissa.

Tällä kertaa kerromme eräistä punajuuren syönnin hyödyistä, joista et luultavasti vielä tiedä. Lisäksi esittelemme kyseisen tuotteen käytön mehussa, joka on loistava terveyden kohentaja. Valmistaudu siis yllättymään, sillä punajuuri on paljon enemmän kuin mitä luulet!

Mitä punajuuri sisältää?

Kun punajuurta keitetään, se menettää eräitä tärkeimpiä ravinteitaan, mikä koskee tietysti useimpia muitakin ruokia. Jos sen sijaan syöt punajuurta raakana esimerkiksi smoothiessa, saat enemmän seuraavia ravinteita elimistöösi:

 • A-, B- ja C-vitamiineja
 • foolihappoa
 • antioksidantteja, kuten flavonoideja ja karotenoideja
 • aminohappoja
 • mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, rautaa, kaliumia, fosforia ja natriumia
 • liukenevaa ja liukenematonta kuitua
 • vettä
 • hiilihydraatteja
 • luonnollisia sokereita
punajuurimehu on terveellistä


Mitkä ovat tärkeimmät punajuurimehun hyödyt?

Seuraavaksi kerromme punajuurimehun tai -smoothien juonnin olennaisimmista terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Punajuuri vähentää sydänongelmia

Tämä juures on erinomainen tulehtuneisuuden vähentäjä, ja siksi sitä suositellaan niille, jotka ovat kärsineet sydänongelmista tai saattavat olla riskiryhmässä niiden suhteen.

Punajuuri taistelee vapaita radikaaleja vastaan

punajuurimehun hyödyt

Punajuurissabetaliinitpolyfenolit

Punajuuri torjuu syöpää

Kuten äsken jo mainitsimme, punajuuri voi hillitä haitallisen ja mahdollisesti syöpään johtavan kudoksen kasvua kehossa, joten on erittäin hyvä idea lisätä punajuurimehu ruokavalioon syöpää ennaltaehkäisevänä hoitona.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että punajuuri voi jopa auttaa vähentämään kasvainten kehittymistä etenkin haimassa, rinnoissa ja eturauhasessa.

Punajuuri lisää urheilijan suorituskykyä

Moni urheilija juo tätä tummaa mehua ennen tärkeitä kilpailuja, sillä punajuurimehu lisää keuhkojen kapasiteettia. Voit saada jopa 16 % parannuksen suorituksessasi, jos juot punajuurimehua ennen fyysistä suoritusta – tätä herkkua kannattaa siis hyödyntää niin harjoittelussa kuin kilpailuissakin.

Punajuuri tasapainottaa verenpainetta

Jos juot kaksi kupillista punajuurimehua päivässä, saat hallittua verenpainettasi paremmin, sillä punajuuri alentaa sitä. Tästä on kiittäminen punajuuren sisältämää nitraattia.

Punajuurimehu edistää terveyttä monin tavoin


Punajuuri parantaa ruoansulatusta

Punajuurimehu auttaa kehoa käsittelemään paremmin tiettyjä ruokia, ja se poistaa raskasta oloa vatsasta sekä parantaa ruoansulatusta yleisesti ottaen. Tämän lisäksi punajuuri stimuloi ruokahalua sellaisilla ihmisillä, jotka ovat toipilaina ja joutuvat olemaan makuuasennossa.

Punajuuri parantaa kilpirauhasen toimintaa

Kilpirauhasen ongelmat liittyvät jodin alhaiseen tasoon kehossa (mikä on itse asiassa yllättävän yleistä kehittyneissä maissa), ja tätä tärkeää mineraalia sisältävien ruokien syönti on hyvin oleellista. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi punajuuret, ja ne voivat vähentää tai jopa poistaa kyseisen ongelman. Vesikrassi ja valkosipuli ovat muita luonnollisia jodin lähteitä, joita kannattaa kokeilla.

Punajuuri hidastaa vanhenemisen prosessia

Emme tässä tarkoita vain ihoa, joka on tietysti näkyvä osa kehoa, vaan elimistöä ja sen erilaisia elimiä yleisestikin. Punajuuri auttaa aivoja pysymään terveinä, ja se edistää nopeampaa toipumista vammoista sekä hidastaa ryppyjen syntyä iholla.

Punajuuri estää tulehtuneisuutta

Punajuuressa on tärkeää ravinnetta nimeltään betaiini, joka torjuu stressiä ja tulehtuneisuutta. Se myös suojaa ihmistä sairauksilta sekä edistää toipumista vamman tai leikkauksen yhteydessä.

Punajuuri torjuu anemiaa

Tämä vaikutus on punajuuren sisältämän foolihapon ja raudan ansiota.

punajuuren syönnin hyödyt


Punajuuri vähentää nesteen kertymistä

Punajuurimehua suositellaan myös niille, joilla on turvotusta tai nesteen kertymistä jaloissa. Tämä johtuu siitä, että punajuuressa on paljon kaliumia ja natriumia, ja siten se poistaa nestettä tehokkaasti. Tämän vaikutuksen vuoksi punajuurimehu sopii seuraavista ongelmista kärsiville ihmisille erittäin hyvin:

 • kihti
 • hyperurikemia
 • munuaiskivet (elleivät ne ole muodostuneet liiallisen kalsiumoksalaatin seurauksena)
 • oliguria

Punajuurimehu lisää virtsan erittymistä elimistössä, mikä auttaa poistamaan liiallista nestettä ja erilaisia haitallisia tekijöitä, kuten esimerkiksi virtsahappoa.

Punajuuri edistää kehon puhdistumista

Tämä mehu edistää kunnollista munuaisten, maksan ja suoliston toimintaa, ja se auttaa kehoasi poistamaan myrkyllisiä aineita nopeammin ja tehokkaammin.

Punajuuri edistää painonpudotusta

Punajuuret sisältävät vain vähän kaloreita, mutta ne tuovat nopeasti kylläisyyden tunteen. Niitä kannattaa esimerkiksi laittaa raastettuina salaatteihin, jotta voisit lisätä salaattiesi kuitumäärää sekä välttää ummetusta ja ylipainon kertymistä.

Punajuuri parantaa sikiön terveyttä

Tässä juureksessa on suuri määrä foolihappoa, joka sopii erityisen hyvin raskaana oleville naisille ja sikiölle. Voitkin punajuuren avulla tukea kunnollista kehitystä sikiön ensimmäisten viikkojen aikana.

Sitten kun olet synnyttänyt, punajuuren syöntiä kannattaa jatkaa, sillä näin voit vähentää riskiä saada eräitä tulehduksia. Kun lapsesi kasvaa, on suositeltavaa lisätä punajuurta myös heidän ruokavalioonsa, jotta voisit varmistaa vitamiinien riittävän saannin sekä edistää tervettä kehitystä muutenkin.

punajuuri parantaa terveyttä


Näin valmistat punajuuri-porkkana-omenamehun

Nyt kun tiedät, että tämä ainutlaatuinen ja herkullinen vihannes on loistava lisä ruokavalioosi, kannattaa opetella sen hyödyntämistä mehuissa! Seuraava resepti yhdistää punajuuren kahteen muuhun superruokaan, joten älä jätä tätä herkkua pois päivittäisistä rutiineistasi.

Kiinalaiset ovat juoneet tätä “ihmemehua” jo kauan estääkseen monen tyyppisiä terveysongelmia.

Punajuurimehumme oleellisimpiin vaikutuksiin kuuluvat seuraavat:

 • se parantaa vastustuskykyä
 • se poistaa vapaita radikaaleja kehosta
 • se hidastaa syöpäsolujen kehitystä
 • se puhdistaa kehoa

Tarvittavat ainekset

 • 1 punajuuri
 • 1 porkkana
 • 1 omena
 • 1 kupillinen vettä
 • 1 sitruuna (tämä on valinnainen aines)

Näin valmistat mehun

 • Pese kaikki ainekset ja kuori ne, jos ne eivät ole luomua.
 • Paloittele ne pieniin osiin.
 • Laita kaikki ainekset mehustimeen. Vaihtoehtoisesti voit tehdä juomasta smoothien, jolloin työstät ainekset tehosekoittimessa, ja tulos on silloin paksumpi eivätkä kuidut mene hukkaan. Jos valitset smoothien, puserra sitruunasta mehu ja lisää joukkoon.
 • Mehusta/sekoita, kunnes tuloksena on tasainen neste.
 • Lisää muutama jääkuutio, jos haluat nauttia tämän juoman viileänä.
 • Kokeile mehun tai smoothien juontia kahdesti päivässä: heti aamusta tyhjään vatsaan ja myöhemmin vielä välipalana.

Et tule pettymään – ota punajuuri osaksi päivittäistä ruokavaliotasi ja paranna terveyttäsi oleellisesti tämän loistavan mehun avulla!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Myrkkyjen poistaminen smoothieilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Myrkkyjen poistaminen smoothieilla

Vaikka sisäelimemme suorittavat puhdistusprosesseja, olemme omaksuneet niin vahingolliset elämäntavat että myrkkyjen poistaminen on niille vaikea t...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.