Logo image
Logo image

Puhdista kehosi punajuurella

4 minuuttia
Punajuuressa on A-, B- ja C-vitamiineja, ja siitä saa myös liukenevaa kuitua, joka tasapainottaa verensokeria ja kolesterolitasoja sekä säätelee suoliston toimintaa.
Puhdista kehosi punajuurella
Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2018

Punajuuret ovat paljon muutakin kuin vain yksinkertaisia juurikkaita. Niiden viininpunaisissa uumenissa on varastoituneena suuri määrä antioksidantteja ja vitamiineja, jotka ovat erittäin hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Tämän vuoksi punajuurta kannattaakin ehdottomasti lisätä viikoittaiseen ruokavalioon, ja tällä kertaa jaamme kanssasi punajuuren terveyshyödyt, joita tämä luonnontuote tarjoaa. Erityisesti keskitymme veren ja maksan puhdistamiseen punajuuren avulla – jatka lukemista, mikäli haluat paranta terveyttäsi edullisesti ja herkullisella tavalla!

Punajuuressa on paljon kuitua ja vettä, ja tämä lääkinnällinen kasvi antaa energiaa sekä tarjoaa apua monen tyyppisiin vaivoihin – etenkin sellaisia maksan ongelmia kannattaa hoitaa punajuuren avulla.

Punajuuren terveyshyödyt

Rakastatko punajuuria? Onko niiden raikas mutta jykevä maku jo osa viikottaista ruokalistaasi? Pidätkö punajuurista eniten raakoina, keitettyinä vai säilöttynä? Jos olet jo tutustunut tähän loistotuotteeseen, älä missään nimessä jätä sitä pois ostoslistaltasi! Maksan hoidossa punajuuri on todella mahtava apu, ja sitä löytää erittäin helposti vaikkapa supermarketeista. Punajuuren avulla pystyt lievittämään tulehtuneisuutta sekä poistamaan kehostasi myrkyllisiä aineita.

Tutustu seuraaviin punajuuren ominaisuuksiin, jotka ovat suureksi hyödyksi terveydellesi:

1. Punajuuri on mahtava antioksidanttien lähde

Punajuurissa on betakaroteenia, karotenoideja ja flavonoideja – kaikki nämä ovat kyvykkäitä antioksidantteja, jotka antavat tälle tuotteelle sen voimakkaan värin. Kaikki ruoat, joissa on paljon antioksidantteja, tunnetaan tehokkaina maksan puhdistajina, ja niitä kannattaa hyödyntää etenkin silloin, jos kärsit niin kutsutusta rasvamaksasta.

Vuonna 2012 tehtiin eräs kiinnostava kliininen tutkimus, joka julkistettiin New England Journal of Medicine,-lehdessä. Siitä kävi ilmi rasvamaksan kanssa kamppailevien potilaiden tilan selkeä parannus sen jälkeen, kun heitä oli hoidettu antioksidanteilla. Erityisesti tulehtuneisuuden ja maksan rasvamäärän todettiin laskeneen. Tämä johtuu muun muassa kyvykkäästä antioksidantista nimeltään betalaine, joka on myös hyvin tehokas ennenaikaisen vanhenemisen estäjä.

Älä siis epäröi, vaan ota tämä äärimmäisen paljon antioksidantteja sisältävä juurikas säännölliseksi osaksi ruokavaliotasi!

2. Punajuuri lisää aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa

Some figure

Punajuuri on mahtava tuote silloin, kun haluat pudottaa tehokkaammin painoasi. Siinä on runsaasti energiaa ja kuitua, ja saat siitä myös hyvän kylläisyyden tunteen. Jos siis teet punajuurismoothien ennen jokaista ateriaasi, pystyt saamaan runsaasti ravinteita ja tuntemaan itsesi täydemmäksi – täten syöt pienempiä aterioita ja vähemmän aterioiden välillä, ja edistät painon laskua.

Lisäksi punajuurten syönti voi auttaa seuraavilla tavoilla:

 • Se puhdistaa kehoa, sillä siinä on runsaasti kuitua, joka auttaa estämään myrkyllisten aineiden kertymistä sekä nesteen jäämistä elimistöön. Samalla punajuuri parantaa ruoansulatusta sekä auttaa torjumaan ummetusta. Kaikki tämä parantaa maksasi toimintakykyä sekä estää rasvan kertymistä, kuten myös muiden lipidien, joita päätyy jäämään tämän tärkeän elimen soluihin.
 • Punajuuri auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa, sillä se stimuloi maksan ja ruoansulatuksen toimintaa.
 • Yksi punajuuren hyödyistä on se, että se optimoi imusuonijärjestelmäsi tehokkuutta, mikä on lisähyöty myrkyllisten aineiden poistumisen kannalta.

On kiinnostavaa, että rasvamaksa voidaan saada häviämään, mikäli potilas syö vain vähän rasvaa sisältävää ruokaa, jossa on paljon vitamiineja ja mineraaleja – tähän sopivat erittäin hyvin tuoreet vihannekset ja hedelmät. Punajuuri on erinomainen tuote tässä mielessä.

3. Punajuuri puhdistaa verenkiertoa sekä hoitaa sydäntä

Tätä vihannesta käytettiin muinoin lisäämään veren “vahvuutta” sekä toipilaina olevien kunnon parantamiseksi. Seuraavassa keräämme yhteen punajuuren terveyshyödyt sekä parhaat ominaisuudet verenkierron terveyden kannalta:

 • Punajuuressa on runsaasti kaliumia, joka auttaa säätelemään verenpainetta.
 • Se vähentää huonoa kolesterolia (LDL-kolesterolia).
 • Se sisältää paljon rautaa, magnesiumia, fosforia, foolihappoa sekä A-, B-, ja C-vitamiineja. Punajuuressa on todella mieletön määrä ravinteita, jotka vahvistavat verenkiertoasi sekä edistävät haitallisten aineiden poistumista kehostasi.

Kuinka punajuurta voi parhaiten käyttää maksan puhdistamiseksi?

Some figure

Kaikkein hyödyllisin tapa hyödyntää punajuuren ominaisuuksia maksan hoitamiseksi ja puhdistamiseksi, kuten myös verenkierronkin puhdistamiseksi, on syödä tätä tuotetta raakana. Raasta punajuurta ja porkkanaa, ja tee niistä salaatti. Kun lisäät hiukan oliiviöljyä ja sitruunamehua, saat ihanteellisen ruokalajin terveytesi edistämiseksi.

Lääkinnällinen mehu punajuuresta maksan hoitamiseksi

Tarvittavat ainekset

 • 1 kupillinen vettä (200 ml)
 • 1 keskikokoinen punajuuri
 • 1 keskikokoinen porkkana
 • 1 keskikokoinen omena

Näin tämä hoito valmistetaan

Aloita pesemällä kaikki ainekset kunnolla, ja leikkaa ne sitten pieniksi paloiksi. Näin teet tehosekoittimen toiminnasta vaivattomampaa. Varmista, että sekä punajuuri että porkkana ovat raakoja, sillä näin saat niistä kaikkein eniten ravinteita.

Sekoita ainekset tehosekoittimessasi, ja kun saat aikaiseksi tasaisen nesteen, laita siihen kupillinen vettä laimentaaksesi juomaasi. Lisää vielä mukaan muutama jääpala, jos haluat erittäin raikkaan ja miellyttävän juoman.

Milloin tätä terveysuomaa olisi parasta nauttia? Puoli tuntia ennen päivän pääateriaa. Juo kupillinen mehua joka päivä viiden päivän ajan, jotta voisit puhdistaa maksaasi tehokkaasti. Jätä sitten 10 päivää väliä ennen kuin aloitat prosessin uudelleen. Saat herkullisen annoksen ravinteita, jotka ovat hyödyksi terveydellesi.

Ota siis punajuuri käyttöön, jotta voisit parantaa terveyttäsi puhdistamalla maksaasi ja vertasi! Punajuuren terveyshyödyt ovat yllättävät ja monipuoliset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
 • Khan, M. (2016). Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity, Clinical Efficacy, and Bioavailability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), 316–330. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12185

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.