Puhdista maksasi punajuurella

huhtikuu 21, 2019

Maksa on vastuussa elimistön puhdistamisesta ja haitallisten aineiden suodattamisesta. Maksa erottaa myrkyt ja kuona-aineet verestä sekä estää niiden haitalliset vaikutukset elimistöön. Maksa suorittaa jopa 500 erilaista toimintoa, mutta monien tutkimusten mukaan näitä toimintoja on enemmänkin – tuntuu lähes uskomattomalta, että yksi elin on niin vahvasti mukana koko elimistön toiminnassa. Maksan terveyttä ei välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin se osoittaa merkkejä toimintaongelmista tai sairauksista, mutta maksasta tulee pitää huolta samaan tapaan kuin muistakin sisäelimistä.

Maksa puhdistuu itsestään ilman ulkoista apua, kunhan se saa käytettäväkseen elintärkeitä ravintoaineita. Joskus maksa voi kuitenkin kuormittua, kun nautimme paljon epäterveellistä ruokaa lisäaineineen, käytämme kemikaaleja sisältäviä tuotteita, juomme alkoholia, käytämme lääkkeitä ja altistumme ympäristön saasteille – tämä johtaa suureen määrään myrkkyjä verenkierrossa, eikä maksa ehdi käsitellä niitä kaikkia.

Onneksi maksan toimintaa voi kohentaa syömällä tiettyjä ruoka-aineita ja antioksidantteja. Tässä artikkelissa kerromme sinulle miten maksa voidaan puhdistaa punajuurella.

Punajuuri on hyväksi maksalle

 

maksan sijainti

Punajuurta on käytetty vuosisatoja maksan luonnolliseen puhdistamiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Punajuurta on helppo lisätä ruokavalioon ja se maistuu herkulliselta monessa eri reseptissä. Punajuuren puhdistava teho perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia kehossa. Vapaat radikaalit ovat usein vastuussa solutason muutoksista ja ennenaikaisesta vanhenemisesta, sekä syöpäsairauksista.

Antioksidanttien lisäksi punajuuresta löytyy betalaiinia, kuitua, rautaa, betasyaania ja foolihappoa, jotka vaikuttavat hyödyllisesti maksan terveyteen. Punajuuren sisältämä pektiini stimuloi maksan puhdistumista ja myrkkyjen poistumista, mikä parantaa maksan toimintatehoa.

Lisäksi punajuurten on todettu parantavan vaurioitunutta maksaa, lisäävän mahahappojen tuotantoa, ehkäisevän LDL-kolesterolin liiallista kertymistä sekä torjuvan keuhko-, maksa-, perna-, iho- ja paksusuolisyöpää.

Maksan puhdistus luonnollisesti punajuurella

 

punajuuripaloja purkissa

Tämä tehokas hoito sopii etenkin maksan rasvoittumisesta kärsiville tai sellaisille henkilöille, joiden maksan toiminta on rajoittunut liiallisen alkoholinkäytön tai tupakoinnin seurauksena. Maksan kunnollinen toiminta johtaa koko kehon tehokkaaseen toimintaan, sillä jos maksa ei pysty poistamaan myrkkyjä elimistöstä, ne kertyvät pikkuhiljaa ja aiheuttavat erilaisia terveysongelmia kaikkialla kehossa.

Ainekset

 • 1 lasipurkki, vetoisuus noin 3 litraa
 • 700 g punajuuria
 • 2 rkl jauhoja
 • 200 g luomusokeria
 • 100 g rusinoita

Valmistus

Keitä kattilallinen vettä. Pese ja kuori punajuuret huolellisesti. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja kippaa lasipurkkiin. Lisää perään loput ainekset. Kun vesi on kiehahtanut ja ehtinyt jäähtyä, kaada se lasipurkkiin, niin että purkki täyttyy pintaan saakka (jätä muutama sentti vedenpinnan ja purkin reunan väliin). Peitä purkin suu ohuella, puhtaalla liinalla, jotta seos pääsee hengittämään. Anna hoidon fermentoitua 6-7 päivää liinan alla. Sekoita seosta kaksi kertaa päivässä fermentoitumisprosessin ajan. Kun 7 päivää on kulunut, siivilöi toiseen lasiastiaan ja se on valmista juotavaksi.

Käyttö

 • Nauti nestettä 3 ruokalusikallista 3 kertaa päivässä.
 • Säilytä seos jääkaapissa, jotta se ei pilaannu.
 • Pidä kolmen kuukauden tauko ja voit toistaa hoidon.

Sivuvaikutukset

 • Punajuuren nauttiminen voi värjätä virtsan punertavaksi – tästä on turhaa huolestua. Väri johtuu pelkästään punajuuren pigmenteistä, eikä siitä ole terveydelle mitään haittaa.
 • Jos huomaat saavasi allergisen reaktion punajuuren nauttimisesta (suun ja huulten kutina juoman nauttimisen jälkeen, vatsavaivat, ihoreaktiot), lopeta juoman nauttiminen.
 • Jos kärsit munuaiskivistä tai muista munuaisongelmista, ei tämä hoito sovi sinulle.
 • Punajuurihoito ei sovi diabeteksesta kärsiville, sillä punajuuri sisältää paljon sokeria. Lisäksi tähän ohjeeseen sisältyy lisättyäkin sokeria.
 • Punajuuri voi lievittää ummetusta, sillä se auttaa ulosteen liikkumista suolessa. Jos kärsit ripulista, ei tätä hoitoa kannata nauttia, sillä se voi pahentua.

Kuten näet, punajuurella on monia mahtavia kykyjä – ota niistä hyöty irti!